2023 Nobel Barış Ödülü, cezaevindeki İranlı aktivist Nergis Muhammedi'ye verildi.
2023 Nobel Barış Ödülü İranlı kadın hakları savunucusu Narges Mohammadi'ye verildi. Mohammadi'nin ödülü alması birçokları tarafından olumlu karşılansa da bugüne kadar ödül alan kişilerden bazılarının tartışmalara yol açtığını biliyoruz.
2023 Nobel Ödülleri tıp, kimya, fizik, edebiyat, barış ve ekonomi alanında 11 kişiye verildi.
Nobel Barış Ödülü, "uluslar arasındaki kardeşliği ilerletmek, daimi orduların kaldırılması veya azaltılması, barış kongrelerinin kurulması ve desteklenmesi için en fazlasını veya en iyisini yapan" kişiye veriliyor.
2023 Nobel Tıp Ödülü'nü Macar asıllı Katalin Karikó ve ABD'li Drew Weissman kazandı. Bilim dünyasının en prestijli ödülleri arasında yer alan ödül, İsveç'in Karolinska Enstitüsü Tıp Üniversitesi'nin Nobel Meclisi tarafından veriliyor ve ayrıca 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon dolar) ile birlikte geliyor.
İlgili 44 soru bulundu
Nobel Ödülleri her yıl Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta verilir.
2021 Nobel Barış Ödülü'nü, Filipinler ve Rusya'da ifade özgürlüğü için mücadele eden gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov kazanırken, 2020'de ödülün sahibi Dünya Gıda Programı, 2019'da Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed olmuştu.
Nobel Kimya Ödülü'nü 2015'te kazanan ilk Türk bilim insanı olarak tarihe geçen Aziz Sancar, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümüne ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Ödül, ilk defa 1901 yılında Frédéric Passy'ye ve Henry Dunant'a verildi. Ödül en son 2021'de ise Maria Ressa'ya ve Dmitri Muratov'a verildi. 1962'de bu ödüle layık görülen Linus Pauling, daha önceden 1954'te Nobel Kimya Ödülü'nü kazandığı için, iki Nobel Ödülü birden kazanan ilk kişi oldu.
Atatürk Uluslararası Barış Ödülü, 1986-2000 yılları arasında dünya barışına katkıda bulunanlara tevcih edilmiş bir devlet ödülüdür. Mevzuat dayanağını 14.11.1984 tarih ve 84/8769 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Atatürk Uluslararası Barış Ödülü Tüzüğü" teşkil etmekteydi.
İlk Nobel Tıp ve Fizyoloji ödülü sahibi 1901: Emil von Behring (Almanya İmparatorluğu). İlk Nobel Edebiyat ödülü sahibi 1901: Sully Prudhomme (Fransa). İlk Nobel Barış ödülü sahibi 1901: Jean Henry Dunant (İsviçre), Frederic Passy (Fransa).
Bu yıl ödül için 10 Aralık'ta Oslo'da tören düzenlenecek. Ödül sahibi ayrıca 1 milyon dolarlık para mükafatı alacak. Nobel Barış Ödülü için her sene şaşırtıcı ve tartışmalı isimler da aday gösterilebiliyor. Hem Vladimir Putin hem de Donald Trump 2021'de aday gösterilmişti.
Nobel Ödülüne sahip tek Türk yazar olan Pamuk'un Kırmızı Saçlı Kadın eseri de diğer romanları gibi tarihi motiflerle ve merak unsurları ile dolu bir roman. Romandaki kahramanımız Cem'in, eczacı babası siyasi nedenlerden dolayı bir gün ortadan kayboluyor.
1966-1967: Bu yıllarda Nobel Barış Ödülü Verilmedi.
Orhan Pamuk, 12 Ekim 2006 tarihinde Nobel Edebiyat Ödülünü kazanarak Nobel Ödülü kazanan ilk Türk olarak tarihe geçti.
Ona şu yanıtı verdim: 'Ben Müslümanım ve Allah'a inanıyorum. Evrime inanmak gibi bir şey yoktur, Evrim bir gerçektir ve inanç meselesi değildir.
İsveç Akademisi, 2020 Nobel Edebiyat ödülünün ABD'li şair Louise Glück'e verildiğini duyurdu.
Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterme yetkisine sahip herhangi bir kişi veya kurum tarafından aday gösterilebilir. Aday olmak için kuruluştan bir davet mektubu gelmesi gerekli değildir. Adayların isimleri ve adaylıklarla ilgili diğer bilgiler 50 yıl sonrasına kadar açıklanamaz.
Alfred Bernhard Nobel (21 Ekim 1833, Stokholm İsveç – 10 Aralık 1896, San Remo İtalya), İsveçli kimyager ve mühendis, dinamitin mucidi. Vasiyetiyle Nobel Ödülleri'ni başlatmıştır.
Marie Skłodowska Curie (Lehçe telaffuz: [kʲiˈri]; Fransızca telaffuz: [kyʁi]; doğum Maria Salomea Skłodowska, 7 Kasım 1867 – 4 Temmuz 1934), radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.
Matematik ve diğer birçok bilimsel ve kültürel alan için Nobel Ödülü verilmemiştir. Bunun bir nedeni Nobel'in matematiği pratik bir disiplin olarak görmemiş olmasıdır. Hem Fields Madalyası hem de Abel Ödülü "Matematiğin Nobel Ödülü" olarak tanımlanmıştır.
Bugüne dek dağıtılan Nobel Bilim Ödüllerinin 200'e yakınını nüfusu 14 milyon olan Yahudi topluluğundan bilim insanları almışken, toplamı 1.5 milyarı aşan İslam âleminde sadece 2 bilim insanı bu ödüle layık bulunmuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri