GÜNEŞ TUTULMASI 2023 NE ZAMAN? Bu yılın ilk güneş tutulması 20 Nisan'da gerçekleşmişti. Hibrit Güneş tutulması olarak adlandırılan bu tutulma Türkiye'den görülmüştü. İkinci tutulması ise halkalı tutulma olarak meydana gelecek. 14 Ekim 2023 Cumartesi günü halkalı Güneş tutulması meydana gelecek.
Kanlı Ay tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek.
Yeni Ay'a 14 Ekim'de eşlik eden güneş tutulmasının ardından, 28 Ekim 2023'teki Dolunay'a 22:14'te parçalı ay tutulması eşlik edecek. Saat 20:02'de başlayıp 00:26'da sona erecek olan bu tutulma Avrupa, Afrika ve Avustralya'da görülebilecek.
Güneş tutulması ne zaman saat kaçta, sorusu merak ediliyor. 2023 Ekim ayı Güneş tutulması için saatler ilerledikçe heyecan artıyor. Ateş Çemberi adı da verilen Halkalı Güneş tutulması 14 Ekim bugün akşamüstü gerçekleşiyor. 2023 ilk Güneş tutulması 20 Nisan'da gerçekleşmişti.
İlgili 21 soru bulundu
14 Ekim 2023'te halkalı güneş tutulması meydana gelecek. Bu günde Ay, Dünya ile Güneş'in tam arasına girecek. ABD, Orta Amerika ve Güney Amerika'nın bazı bölgeleri en iyi manzaralara sahip olacak. Halkalı tutulma ilk olarak Oregon'un güneybatısında sabah saatlerinde başlayacak.
Tam Güneş tutulmaları, belirli bir coğrafi noktada çok seyrek, yaklaşık 370 yılda bir gerçekleşir. Eğer bir coğ- rafi noktada ısrar edilmez ve birkaç yüz kilometrelik bir esneklik tanınırsa, tam Güneş tutulmalarının yaşamda bir kez görülebilecek bir olay olduğu söylene- bilir.
Güneş, gözlemcilerin dünyanın neresinde bulunduklarına bağlı olarak hilal bir ay gibi görünecek. 20 Nisan ve 14 Ekim 2023 tarihlerinde yaşanacak olan Güneş tutulması "tam güneş tutulması" olarak nitelendiriliyor ancak bu sefer Türkiye'den görmek mümkün olmayacak.
2023 yılı güneş tutulması ilk olarak 20 Nisan 2023'te gerçekleşti. İkinci Güneş tutulması ise 14 Ekim 2023'te yaşanacak.
Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar. Bazı özel durumlarda Ay tutulmasının hiç ortaya çıkmadığı veya üç defa ortaya çıktığı da olabilir.
AY TUTULMASI NE ZAMAN? Bu yılın ilk ay tutulması, Türkiye'de 5 Mayıs 2023 tarihinde, Türkiye saatiyle 18.15-22.30 arasında gerçekleşti. Bu yıl gerçekleşecek diğer ay tutulması ise Kandilli Rasathanesi'nin resmi WEB sitesinde yer alan bilgilere göre; 28-29 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleşecek.
Benzer şekilde, "mavi ay", "kızıl ay", "dev ay", vb. olaylarla da depremler arasında hiçbir ilişki bulunmamaktadır.
Bu gölgenin Yer üzerindeki ilerleme hızı 30 km/dak. dır. Buna göre, Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 11 dakika sürer.
Ay tutulması sırasında Dünya'nın manyetik alanı, Güneş'in manyetik alanıyla etkileşime girer. Bu etkileşim, Dünya'nın manyetik alanındaki dalgalanmalara neden olabilir. Bu dalgalanmalar, baş ağrısı, uykusuzluk, huzursuzluk ve ruh hali değişiklikleri gibi bazı fiziksel ve duygusal sorunlara yol açabilir.
Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.
Ay, Dünya etrafındaki yörüngesinde dolanırken belirli konumlara geldiğinde tutulmalara neden olur. Örneğin Ay, Dünya ile Güneş arasına girerse ve uygun bir konumda olursa Güneş tutulması, Dünya'nın arkasında kalırsa Ay tutulması gerçekleşir.
Ender görülen doğa olaylarından biri olan parçalı Güneş tutulması bugün Türkiye'den de gözlenebilecek. Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si Ay tarafından örtülecek ve tüm tutulma yaklaşık 3 saat sürecek. Türkiye'den gözlenebilecek bir sonraki Güneş tutulması 2 Ağustos 2027'de yaşanacak.
Güneş tutulması tarihi için geri sayım başladı. 2023 yılının önemli gök olayları arasında yer alan Güneş Tutulması'nın ilki 20 Nisan'da gerçekleşti. Hibrit Güneş tutulması olarak bilinen hadise Türkiye'den de gözlemlenmişti.
Eğer tam bir tutulma görmek istiyorsanız, altı ay daha bekleyip 8 Nisan 2024 günü DSİ 14:10'da Meksika'nın Mazatlan şehrine gitmeniz gerek. Burası, Güneş'in gölgede kaybolduğunu Kuzey Amerika'da gören ilk şehir olacak.
İstatiksel anlamda baktığınızda, Güneş Tutulması veya Yeniay evrelerinde deprem yığılmaları sözkonusu değildir.
11 Ağustos 1999 güneş tutulmasından tam altı gün sonra ülkemizde büyük bir felaket yaşandı. İzmit depremi en az 20.000 kişinin yaşamını alırken, binlerce aileyi de evsiz barksız bıraktı.
Güneş tutulması, Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girerek Güneş ışınlarının Dünya'ya ulaşmasını engelleyip Dünya'ya gölge düşürmesi olayıdır. Ay'ın gölgesi tüm Dünya'ya gölge düşürecek kadar büyük değildir. Dolayısıyla Ay'ın gölgesi, Dünya'nın belirli bir kısmına düşebilir.
Güneş tutulmalarının genel etkileri:
Önemli yaşamsal karaların alındığı dönemlerdir, yeni başlangıçlara gebedir. İş, yerleşim, evlilik vb. Eril yapıda net ve keskindir. Arifesinde karşınıza çıkan tüm olaylara dikkat ile eğilmelisiniz, muhtemelen bunu değiştirme şansınız olmayacaktır.
Güneş tutulurken, din büyükleri Küsuf namazı kılınmasını tavsiye ediyor. Diyanet Haber'de yer alan habere göre, Allah Resûlü küsûf namazını kıldırırken kıyam, rükû ve secdelerde o kadar uzun kaldı ki, namaz bittiğinde güneş tutulması da sona ermişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri