BANYO YAPMAYIN/DUŞ ALMAYIN Yemekten hemen sonra alınan duş, kan akışını el ve ayaklara doğru çoğaltırken, mide etrafında kan akışını azaltır. Bu da sindirim sistemi açısından zararlıdır.
Tok karna banyo yaptığınız zaman kalbe aşırı bir yüklenme olacaktır. Sıcak suyun etkisi ile nefes alma daha zorlu bir sürece girer. Bunun için beklemek yararınıza olacaktır. Çok aç karna banyo yapmakta tansiyonun düşmesine neden olabilir.
Oysa sağlık için yemeğin hemen ardından bunların yapılmaması gerekiyor. Duş almak için en doğru zaman yemek yedikten en az 30 dakika sonra. Yemeğin hemen ardından alınan duş, vücudun daha fazla kan pompalamasına neden oluyor.
Aç Karnına Duş Almak Daha Sağlıklı
Banyo yaparken öncelikle aç olmak önemlidir. Tok bir şekilde banyoya girmek yerine aç karınla banyoya girmek sindirimi hızlandırarak daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanıza yardımcı olur.
Kahvaltıdan 1.5 saat sonra, öğlen yemeğinden 1- 1.5 saat sonra banyo idealdir. Tok karnına yapılan banyo bizi daha çok yoracaktır. Açlıkta tansiyon düşmesi, toklukta da kalbin yorulması daha fazla olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
BANYO YAPMAYIN/DUŞ ALMAYIN
Yemekten hemen sonra alınan duş, kan akışını el ve ayaklara doğru çoğaltırken, mide etrafında kan akışını azaltır. Bu da sindirim sistemi açısından zararlıdır.
Geceleri duş almak, uykuyu başlatmak ve geceleri uygun uykuyu sürdürmek için gerekli olan çekirdek vücut sıcaklığındaki düşüşü artırarak uykuyu geliştirebilir. Duş almanın uykuyla ilgili tüm faydalarından tam olarak yararlanmak için, uykuya başlamadan yaklaşık 30 dakika veya daha kısa bir süre önce duş almak idealdir.
9. Banyoda suyun sıcaklığı gibi ürperten hallerde cehennemi düşünmeli, bununla cehennem arasında mukayesede bulunmalıdır. 10. Banyoda konuşmamalı, aşikâre Kur'an ve ilahi gibi şevler söylememelidir. 11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir.
Nemlendirme: Duştan çıktıktan sonra, cildinizi nemlendirmek için bir vücut losyonu veya kremi kullanın. Bu, cildinizi yumuşak ve nemli tutmanın yanı sıra, duş sonrası kuruluğu önlemeye de yardımcı olacaktır. Unutmayın, duş sırasında sıcak suyu aşırı kullanmak, cildinizin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.
Gece yemek yemek, mideyi çalışmaya zorlar ve sindirim sürecini hızlandırır, bu da uykuya dalma sürecini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, gece yemek yemenin kilo artışına katkıda bulunabileceği de bilinmektedir. Metabolizma gece boyunca yavaşladığından, alınan kalorilerin depolanma olasılığı artar.
Ne Sıklıkla Duş Alınmalı? Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
Banyo yaparken, dikkat etmeniz gerek bir diğer önemli konu da ne zaman yapılacağıdır. Her zaman banyo yapmak doğru olmayabilir. Özellikle yemeklerden sonra banyo yapmak vücudu ve kalbi çok yoracaktır. Bunun için kahvaltıdan 1,5 saat, öğle yemeği 1,5 saat sonrasında duş yapmak çok daha doğru olacaktır.
SUYUN SICAKLIĞI VE DUŞUN SÜRESİ ÇOK ÖNEMLİ
Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde Uyku uzmanı Phyllis Zee, suyun sıcaklığı ve zamanlamasının da uykuya dalmaya yardımcı olduğunu söylüyor. Zee, en iyi sonuç için yatmadan 1-2 saat önce ılık bir duş alınmasını öneriyor.
Uzmanlar, ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtiyor. Sıcak havalarda duş alma isteği artsa da sürekli duş almak derinin nem dengesine zarar verebilir. Bu nedenle sık sık duş alan kişilere bol su tüketimi önerilir. Aşırı duş aldığınızda cilt kuruluğu veya farklı cilt problemleriyle karşılaşabilirsiniz.
Dr. Erdinç, "Tok karnına ve özellikle çok sıcak havda denize girmek ya da vücut yükünden fazla kuvvet uygulamak sağlık açısından risk taşıyabilir. " dedi.
"Yemeğin üzerinden en az 2 saat geçmeden suya girilmemeli. Yemekten sonra yaklaşık 1.5 saat kan beyin ve kalpten uzaklaşır. Herhangi bir kalp sorunu olanlar için yemek üstüne yüzülmesi tehlikeli olabilir.
Kısacası, ideal bir sıklık olmasa da uzmanlar, kirli, terli olmadığınız veya daha sık duş almak için başka nedenleriniz olmadığı sürece çoğu insan için haftada birkaç kez duş almanın yeterli olduğunu öne sürüyor. Her gün duş alıyorsanız koltuk altı ve kasık gibi bölgeleri sabunlamaya ağırlık vermelisiniz.
Yüzün duş öncesinde ya da sonrasında ılık su ile yıkaması öneriliyor. Aklınızda olsun Şayet “Duş sırasında yüzümü yıkamaktan vazgeçmem” diyenlerdenseniz, o halde yüzünüzü yıkarken suyun ısısını düşürmenizde fayda var.
Haftada Kaç Kez Duş Yapılmalı
Her gün terden sırılsıklam olmuyor iseniz haftada 2 veya 3 kez banyo yapmanız önerilir. Eğer ter kokusundan rahatsız oluyor iseniz ter kokan yerleriniz sabunla temizlemeniz öneriliyor. Her gün duş almak yerine iç çamaşırlarınızı günlük olarak değiştirebilirsiniz.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
Akşam duşu bedeninizi ve zihninizi rahatlatır ve daha iyi bir uyku almanızı sağlar. Yatmadan 90 dakika önce ılık suyla duş almak, normalden yaklaşık 10 dakika daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olur.
Duş, rahatlatıcı etkiye sahipken aynı zamanda uyanmayı sağlıyor. Bu da yaratıcılığı tetikliyor. Zihinsel süreciniz rahatlıyor, yenileniyor ve canlanıyor; fikirleriniz ve çözümleriniz kendi kendine ortaya çıkıyor. Öte yandan akşam duşları, vücut ısısını düzenleyerek daha kolay uyumayı sağlıyor.
İki günde bir ve hatta mümkünse üç günde bir duş almanız önerilmekte. Eğer günlük duş almadığınızda kendinizi çok rahatsız hissediyorsanız, vücudunuzun bazı bölgelerini sabunlu bezlerle veya temizleyici havlular ile temizleyebilirsiniz. Bu sayede kötü kokuya neden olabilecek bakterileden kurturulsunuz.
Gün içerisinde daima enerjik olabilmek için soğuk su ile duş almanızda fayda vardır. Soğuk su ile duş almanın en önemli faydalarından bir tanesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Vücudun soğuk algınlığı dönemlerinde en çok yaşamış olduğu sorunlardan bir tanesi, bağışıklık sistemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri