10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir.
Pasaport ücretleri, harç tutarlarında artışa gidilmesiyle birlikte zamlandı. 7 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre pasaport harçları yüzde 50 zamlandı.
1 yıllık pasaport için 1.008,30 TL Pasaport Harcı + 501 TL Değerli Kağıt Bedeli (Defter Bedeli) = 1.509,30 TL ödemeniz gerekir. 10 yıllık pasaport için 3.295,50 TL Pasaport Harcı + 501 TL Değerli Kağıt Bedeli (Defter Bedeli) = 3.796,50 TL ödemeniz gerekir.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 lira iken 4 bin 943 lira oldu. Pasaport ücreti için yıl içinde ikinci zam geldi. Harçlara yapılan yüzde 50'lik artışla 6 aylık pasaport 1034 lira, 3 yıllık pasaport 3507 liraya yükseldi.
Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)
İlgili 31 soru bulundu
Pasaport ücretleri, harç tutarında artışa gidilmesi dolayısıyla Temmuz 2023 itibariyle yeniden fiyatlanacak. Pasaport harcı 2023 Temmuz ayında yüzde 50 artış gösteriyor. 6 aylık, 1,3,10 yıllık pasaport fiyatları bu tutar üzerinden yeniden belirlendi.
Pasaport harçlarına yapılan yüzde 50 oranındaki artışla belirlenen yeni tarifeler belli oldu. Buna göre, 10 yıllık pasaport ücreti 5.444,75 liraya çıktı. 1 yıla kadar pasaport harcı bin 512 lira 45 kuruş, 2 yıllık pasaport harcı 2 bin 469 lira 15 kuruş, 3 yıllık pasaport harcı ise 3 bin 507 lira 75 kuruş oldu.
Pasaport çıkarmak için yolculuktan 1 ay öncesinde başvuru yapmak önemlidir. Pasaport çıkma süresi ise 5 ila 7 gün arasında değişiklik gösterir. Yurt dışında pasaport çıkarmak ise 7 ila 10 gün arası sürmektedir.
Pasaport başvurusunun yaş ayrımı gözetilmeksizin şahsen yapılması gerekiyor. Pasaport ücretini internetten online veya bankalara yatırıp, yine internetten veya telefonla pasaport randevusu aldıktan sonra, nüfus müdürlüklerine 2 adet biyometrik fotoğraf ve TC Kimlik Kartınızla gitmeniz yeterli.
Pasaport Defter ve Harç Bedeli Nereye Ödenir? Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir.
Yeşil pasaport çıkarma veya yenileme işlemlerinde harç talep edilmemekte, yalnızca defter bedeli alınmaktadır. Buna göre 2023 yılı yeşil pasaport ücreti 501 TL olarak belirlenmiştir.
Umuma Mahsus Pasaport (Bordo), Hizmet Pasaportu (Gri) ve Hususi Pasaport (Yeşil) şeklindedir. Pasaport almak isteyenlerin öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden (NVİ) pasaport randevusu alması gerekir. Pasaport randevusu telefon üzerinden de alınabilir.
Pasaport türü seçildikten sonra istenen tüm bilgiler doğru olarak girilmeli ve randevu tarihinde talep edilen belgeler ile kuruma gidilmelidir. Umuma mahsus pasaport başvurusu il ve ilçe nüfus müdürlüklerine yapılır.
Pasaport yenileme işlemi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu alınması gerekir. Alo 199 çağrı merkezinden veya https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden randevu alınabilir.
3 yılın üzerindeki pasaportun harç bedeli ise 3 bin 295 liradan 4 bin 943 liraya çıktı. 501 liralık defter bedeliyle birlikte 3 yılın üzerindeki pasaportun toplam maliyeti 5 bin 444 liraya ulaştı.
Cumhuriyet'ten Erdem Sevgi'nin haberinde, pasaportların gecikmesine, Hollanda'da çip üreten firmadan yeteri kadar çip gelmemesine neden olduğu öne sürüldü. Tedarikin aksamasına artan talep de eklenince pasaport defteri üretimi istenen hızda olmadı.
Kayıp veya çalıntı pasaport nedeniyle yeniden pasaport başvurusu yaptığında eski pasaportunun kalan süresi yeni pasaportuna ilave edilir. Bu ek süre için defter bedeli ödemen gerekir. Kayıp olan pasaport gri veya yeşil pasaport ise direkt olarak defter bedeli ödeyerek pasaportunu yenileyebilirsin.
2- Pasaport Soyadı Değişikliği Nedeniyle Yenilenmeli
Bu nedenle pasaportlarda yer alan kimlik bilgilerinden herhangi birisinin değişmesi halinde pasaportların yenilenmesi gerekiyor.
Umre vizesi için onaylı bir Umre seyahat acentesi aracılığıyla başvurmalıdırlar. Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri