Yeni Ay'a 14 Ekim'de eşlik eden güneş tutulmasının ardından, 28 Ekim 2023'teki Dolunay'a 22:14'te parçalı ay tutulması eşlik edecek.
Kanlı Ay tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye saatiyle 21.00'de başlayacak bu tutulma, saat 01.26'da sona erecek.
Büyük Okyanus'un batısı Asya'nın kuzeydoğu ucunda tutulma devam ederken Ay batacak. Avustralya Asya'nın büyük kısmı Yemen Madagaskar Afrika'nın en doğu ucunda tutulmanın tamamı izlenecek. Afrika en kuzeyi hariç Avrupa ve ülkemizde Ay tutulmuş doğacak. Ülkemizden izlenemeyecektir.
GÜNEŞ TUTULMASI 2023 NE ZAMAN? Bu yılın ilk güneş tutulması 20 Nisan'da gerçekleşmişti. Hibrit Güneş tutulması olarak adlandırılan bu tutulma Türkiye'den görülmüştü. İkinci tutulması ise halkalı tutulma olarak meydana gelecek. 14 Ekim 2023 Cumartesi günü halkalı Güneş tutulması meydana gelecek.
İlgili 27 soru bulundu
AY TUTULMASI NE ZAMAN? Bu yılın ilk ay tutulması, Türkiye'de 5 Mayıs 2023 tarihinde, Türkiye saatiyle 18.15-22.30 arasında gerçekleşti. Bu yıl gerçekleşecek diğer ay tutulması ise Kandilli Rasathanesi'nin resmi WEB sitesinde yer alan bilgilere göre; 28-29 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleşecek.
Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar. Bazı özel durumlarda Ay tutulmasının hiç ortaya çıkmadığı veya üç defa ortaya çıktığı da olabilir.
Ayın çeşitli evreleri bulunur ve bu her evrenin bir ismi vardır. Ay tutulması olayı yaşandığı zaman ay dolunay görünümünde bulunur. Ay tutulmasında tutulma olayı yaklaşık olarak 1 saat civarı sürer. Günümüze kadar gerçekleşmiş olan ay tutulması olayında en küçük zaman sınırı ise 40 dakika olarak belirlenmiştir.
Ay Tutulması: Dünya, Güneş ile Ay arasına girdiği zaman Dünya'nın gölgesi Ay'ın üzerine düşer. Bu durumda Ay Tutulması olayı gerçekleşir. Ay tutulması sırasında Ay dolunay evresindedir.
Kanlı Ay tutulması, Asya'nın en doğusu, Avustralya, Asya, Avrupa ve Afrika'da tamamıyla izlenebilecek. Afrika'nın en batı ucu, Atlas Okyanusu ve Amerika kıtasının doğusunda ise tutulma devam ederken ay doğacak veya batacak. Kanlı Ay tutulması Türkiye'den de izlenebilecek.
Tutulmalar, her bir düğüm için her 12 ayda bir tekrarlanarak ay takvimine göre gruplar halinde listelenmiştir.
Ay tutulmasından en sert etkiyi alan ve en çok etkilenecek burçlar; akrep, boğa, aslan ve kova olacak. Yumuşak etki alan burçlar ise; yengeçler oğlak ve başaklar olacak. Yandan hafif etki alan burçlar ise; yaylar ikizler ve teraziler olacak.
Güneş tutulması, 14 Ekim 2023'te meydana gelecek ve Türkiye'den görülemeyecek.
Ayın Kırmızı Olması Depremin Habercisi Mi
Bu tür renklenmeler genellikle Ay'ın alçak bir konumda doğduğu veya battığı zamanlarda gözlemlenebilir. Bu fenomen, tozlu veya partikül yüklü bir atmosferin ışığın saçılma yoluyla farklı renkleri yansıtmasından kaynaklanır.
Benzer şekilde, "mavi ay", "kızıl ay", "dev ay", vb. olaylarla da depremler arasında hiçbir ilişki bulunmamaktadır.
Ufuk çizgisi hizasındayken Ay'dan yansıyan ışığın atmosferde aldığı yol uzadığı için, dalga boyu kısa olan mavi ışığın neredeyse tamamı saçılır ve Ay kırmızı-turuncu renkte görünür.
Biliyorsunuz, toplumumuz içinde Ay ve Güneş tutulmalarının depremle ilişkili olduğu, maalesef yaygın bir yanlış inanış. İzlemesi keyif veren bir doğa olayı olması haricinde, Güneş ve/veya Ay tutulmalarının gezegenimiz üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur.
Parçalı Ay (Kanlı ay) tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye saatiyle 21.02'de başlayacak olan tutulma, saat 01.26'da sona erecek.
Güneş ve ay tutulması gerçekleştiği zaman Allah'a karşı ibadette olmamızı buyuran Peygamberimiz (SAV)'in bu konuda sahih hadisleri vardır. Ancak dilek tutulduğunda dair bir bilgi bulunmamaktadır.
2023 yılında Türkiye'den izlenebilecek iki Ay tutulması meydana gelecek. Bir sonraki gölgeli Ay tutulması 2042'de gerçekleşecek. 5 Mayıs 2023 saat 20:34'de 14 derece Akrep burcunda yarı gölgeli bir ay tutulması gerçekleşecek. Tutulma Türkiye saatine göre 18.14'te başlayacak, 20.22'de pik yapacak ve 22.31'de bitecek.
Tutulma, dolunay sırasında ay'ın dünyanın gölgesine girdiği bir olaydır. Yani tutulmalar, dolunay evresinin hayranlık bırakan özel bir türüdür. Tutulma sırasında ay, dünyanın gölgesine girer ve ayın ışığı geçici olarak engellenir böylelikle ayın yüzeyi gözle görülebilen kırmızımsı bir renk alabilir.
Tutulma Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarından izlenebiliyor. Ay tutulması sırasında Güneş, Dünya ve Ay aynı hizadadır ve Dünya'nın arkasında gölge ve yarı gölge bölgeler oluşur. Ay bu bölgelere girdiğinde Ay tutulması gerçekleşir. Parçalı Ay tutulması sırasında Ay'ın bir kısmı, Dünya'nın arkasındaki gölgeden geçer.
Bu gölgenin Yer üzerindeki ilerleme hızı 30 km/dak. dır. Buna göre, Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 11 dakika sürer.
Bir sonraki Süper Ay içinse 18 Eylül 2024 tarihine kadar beklememiz gerekiyor. 2024 yılında toplam iki Süper Ay gerçekleşirken, diğer Süper Ay 17 Ekim 2024 tarihinde gözlemlenecek.
"Ay, Güneş'i tamamen kapatacak uzaklıktadır ancak tam tutulma olmadan önce az da olsa Dünya'dan uzaklaşır ve Güneş'i kapatamaz ve yaşanan olay bir Halkalı Güneş Tutulması'na dönüşür." Tam tersi de mümkün: Halkalı Tutulma olarak başlayan olay, Ay'ın Dünya'ya yaklaşmasıyla Tam Güneş Tutulması'na dönüşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri