Motokaravanların çok büyük bir kısmı, küçük otobüslerden dönüştürülenler dahil, M1 sınıfı olarak ruhsatlara işlidir. Bu sınıflandırmaya tabii olan araçlar, ek olarak 3500 kg gibi bir sorulamaya gerek duymadan, B sınıfı ehliyetlerle kullanılabilirler.
750kg altı çekme karavanlar için B sınıfı ehliyet yeterli. 750kg üstü çekme karavanlar için BE, CE ya da DE sınıfı ehliyet gerekli. Motokaravanlar için kamyon olarak geçmiyorsa B sınıfı yeterlidir. Araç kamyon sınıfında ise C sınıfı yani kamyon ehliyeti gereklidir.
Motorlu Karavan: Yönetmelikle belirtilen ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır.
Eğer kullanılacak olan araç direkt olarak karavan tipinde ise araç 3500 kg sınırını aşmadığı sürece B sınıfı ehliyet ile kullanılabilmektedir. Eğer karavan ağırlığı 3500 kg ve üzeri ise kullanmak için C sınıfı ehliyet gerektirmektedir.
Motokaravanlarda tek teker veya çift teker fark etmeden B sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz. Yani daha önce farklı ehliyetlerle kullanılan sınıflardaki midibüs, minibüs , otobüs, ve panelvan niteliğindeki karavanlar otomobil sınıfına dönüştüğü için B sınıfı ehliyetle kullanılır.
İlgili 35 soru bulundu
B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır.
Karavanı gezilerde, genellikle Türkiye'de kantarda tartarım, genellikle 3 ton olur (aracın hareket halinde azami yüklü ağırlığı 2960 kg).
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
Dönüştürdüğünüz veya satın aldığınız araç Ducato, Sprinter, İveco her ne ise içerisine eklediklerinizle birlikte toplamdaki ağırlığı 3500 Kilogramı aşmadığı sürece B sınıfı ehliyetinizle kullanabilirsiniz.
Otomobil ve kamyonet kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfında bulunuyor. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, aynı zamanda M, B1, F sınıfına dahil olan araçları da kullanabiliyor. Değişen kanunlara göre, artık minibüsler için önce B sınıfı ehliyet almak ve sonrasında D1 sınıfı için başvurmak şart koşuluyor.
Römorklar ve yarı Römorklar
İlk bir yaş ve sonrası yılda bir muayene edilmelidir. (otomobil, kamyonet, kamyon ve çekiciler gibi herhangi bir motorlu araç ile çekilen tüm römorklar bu gruba dâhildir.)
Motokaravan Projesi
01 Ocak 2023 tarihi itibariyle karavan proje ücreti tse araç kontrol merkezi ücreti 830 liradan 1535 liraya yükseltilmiştir. 01 Ocak 2023 itibari ile karavan projesi noter araç ruhsat değişimi ücreti 291 liradan 1535 liraya yükseltilmiştir.
Bundan dolayı karavan nereye park edilir sorusuna motokaravan ve çekme modeller için ayrı cevap verilebilir. Normal taşıtların park edilebileceği her alana motokaravanınızı çekebilirsiniz. Bu modeller için herhangi bir ekstra park engeli olmadığı söylenebilir.
En güvenli hız sınırı Çekme karavan için 80 km dir. Aracın arkasında bulunan ağırlık yüksek hızlarda sizin sürüşünüzü etkileyeceği için hız sınırını geçmemeyi dikkat etmeniz gerekmektedir. Çekme karavanlarda özellikle taşıtın ağırlık durumuna göre Vergi ve Ruhsat işlenmektedir.
O1 kategorisi araç demek taşıma aracın kendisi ve yüküyle birlikte ağırlığının en fazla 750 kg olabileceği yani azami yüklü kütlesinin 750 kg olması anlamına gelmektedir. Karayollarında araçların tescili O1 kategorisinde bir istisnaya tabidir. O1 kategorisi römorkların (Karavanların) tescili zorunlu değildir.
750 kg üstü ya da 750 kg altı çekme karavan vergisi 2023 yılı itibari ile de değişiklik göstermeyip 0TL'dir. Yani herhangi bir çekme karavanınız var ise, otomobiliniz için ödediğiniz vergi dışında herhangi bir vergi ödemezsiniz.
Eğer 750 kg ağırlığın altında ise B sınıfı ehliyet yeterli olmaktadır. Ama 750 kg üstündeki bir römorku kullanabilmek için BE, CE, DE sınıfı ehliyetlerden çekeceğiniz aracın türüne uygun olana sahip olmanız isteniyor. Motokaravanlar için kamyon olarak geçmiyorsa B sınıfı yeterlidir.
Eğitimi başarıyla tamamlayanlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bir sınava giriyorlar. Sınavda başarılı olanlar, 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanmaya hak kazanıyorlar. 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanmak için, B sınıfı ehliyet sahibi olmak yeterlidir.
B sınıfı ehliyet ile motor kullanılamamaktadır. Motorlara özel ehliyet sınıfı A olarak adlandırılmaktadır. Motor kullanmak isteyen kimselerin A sınıfı ehliyet almaları gerekmektedir. B sınıfı ehliyetle kullanılan motorlar, sadece motor bisikletlerdir.
B Otomatik Vites Sınıfı Ehliyet Belgesi Hangi araçları kullanır? B sınıfı Otomatik Vites sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
Fabrikaya Hyundai H100 açık kasa kamyonet alacağız. Bildiğim kadarıyla arka tarafta yanyana ikişer tekerlek olmasına rağmen tek dingilli olduğu için B sınıfı ehliyet yetiyor.
Bugün Türkiye'de Motokaravan olarak satın alınan araçlar ticari araç olarak geçmekte ve %4 ÖTV ile N1 statüsünde satın alınmaktaydı. Bu araçlara Motokaravan dönüşümü yapıldığında, satış fiyatları üzerine aracın motor gücüne göre %80 ile %220 ÖTV ekleniyordu.
Türkiye'de geçerli olan yeni vergi düzenlemesi ile artık karavan dönüşümü gerçekleştirilen 0-5 yaş arası araçlardan %45, 5 yaş üzeri araçlardan ise %0 oranında ÖTV alınacak.
1901 cm3 ve üstü motor hacmi için belirlenen motokaravan vergisi: 1-6 yaş: 5.116 TL. 7-15 yaş: 3.380 TL. 6 yaşında ve daha eskiler için: 2.109 TL'dir.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri