ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre 24 Mart 2024 tarihinde Güneş'te büyük bir patlama meydana geldi.
GÜNEŞ PATLAMASI NE ZAMAN YAŞANABİLİR? 2024 YILI ORTALARI: Ancak bugüne kadar tabii ki 11 yıllık bir çevrimle gerçekleşiyor bu Güneş patlamaları dediğimiz veya Güneş etkinliğinin maksimuma ulaştığı dönem. Ve biz 2024 yılı içinde 2024 ortalarında bunun maksimuma ulaşmasını bekliyoruz.
Güneş lekelerinin magnetik alan yapısı ne kadar karmaşıksa patlama (flare) üretme olasılıkları da o kadar yüksektir. 300 yıl süresince güneş lekelerinin sayısı ortalama 11 yıllık dönemler halinde düzenli olarak artmış ve azalmıştır.
Güneş patlaması 31 Aralık'ta saat 17:00'de gerçekleşti ve NASA'nın "Solar Dynamic Observatory" araştırma sondası için çarpıcı bir gösteri yarattı.
Güneş fırtınası veya güneş patlaması, Güneş'in gaz yuvarında (atmosfer) gerçekleşen şiddetli patlamalara verilen addır. Bu patlamalar milyarlarca megaton gücünde olup, genelde saatte 1.000.000 km/saat hızla hareket ederler.
İlgili 28 soru bulundu
Son yılın en büyük patlaması birkaç gün önce oldu ama insanların yaşamında bir değişiklik olmadı. Güneş etkinliği maksimuma çıkıyor ve 2024 yılı ortalarında en yüksek düzeye ulaşacak. Yani daha çok fazla patlama olacak.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre 24 Mart 2024 tarihinde Güneş'te büyük bir patlama meydana geldi.
Güneş yaklaşık olarak 10 milyar yıl ana kol yıldızı olarak yaşamına devam edecektir.
Güneş Patlamaları
Patlamalar yüksek oranda radyasyonu uzaya saçar. Eğer patlamalar çok yoğun olursa, salınan radyasyon Dünya'da radyo iletişimini sekteye uğratabilir. Güneş patlamalarına bazen koronal kütle atımı eşlik eder (kısaca CME). Kütle atımları, Güneş'ten gelen büyük radyasyon kabarcıkları ve parçacıklardır.
Carrington Olayı olarak da bilinen 1859 Güneş Fırtınası, 1859 yılında solar döngü 10 sırasında olmuş güçlü bir jeomanyetik güneş fırtınasıdır.
Bu hesaba göre, Güneş'in ömrü 10 milyar yıldır. Yapılan hesaplar Güneş'in bugünkü yaşını 4.5 milyar yıl olarak vermektedir.
Bilim insanları uyarıyor: Dünyamız, 2025 Temmuz ayında beklenen yıkıcı Güneş fırtınası tehdidiyle karşı karşıya. Güneş sistemi, bilim insanlarının “Güneş Döngüsü 25” olarak adlandırdığı dönemin tam ortasında bulunuyor. Bu durum, 2025 yılına doğru giderek daha tehditkar hale geliyor.
İnternetin, telefon şebekelerinin, televizyonların ve hatta hayata tutunmayı sağlayan kalp pillerinin bile kısa devre yapmasına sebep olabilecek manyetik bir dalga yaratabilecek bir fırtına.
Yaklaşık 5 milyar yıl içinde, Güneş'in enerjisi tükenecek ve Güneş Sistemi büyük ölçüde değişecek. Okyanuslar kuruyacak. Gezegenler Güneş tarafından yutulacak ve buzul gezegenler nihayet güneşli günlerin tadını çıkaracaklar. Güneş'in enerjisi nükleer füzyon işlemi sonucunda açığa çıkar.
Patlamanın yarattığı elektromanyetik etki ruhsal bozuklukların şiddetini arttırmaya neden olabilir. Psikolojik sorunu olan ya da olmayanlarda aşırı stres, sinirlilik, uyku bozukluğu ve öfke patlamaları olabilir. Ayrıca bu elektromanyetik alan depresyon veya anksiyete gibi durumlar da yaratabilir.
Güneş ışınlarının etkili olduğu 10:00-16:00 saatleri arasında, özellikle de güneşin en zararlı olduğu 11:00-13:00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerekir. Güneş ışınlarının geçirgenliğini en aza indiren giysilerin tercih edilmesi gerekmektedir.
Bu anlatılanlar bir dereceye kadar doğru olsa da, bahsedilen tehlike abartıldığı gibi değil: Güneş'te bugüne kadar görmüş olduğumuz en büyük patlama ve kütle atımları dahi, Dünya üzerindeki biyolojik hayatı tehdit edebilecek seviyede değildir.
Güneş fırtınalarının demiryolu sinyallerini önemli şekilde etkileyebileceği belirtilirken, bu durumun ciddi güvenlik riskleri doğurabileceği vurgulandı. Bilim insanları, Güneş fırtınalarının tren kazalarına neden olabileceği uyarısında bulundu.
Derinleşen ve pek çok etkene bağlı ilerleyen araştırmalar sonucunda ise NASA, en muhtemel yok olma sebebi ve tarihini açıkladı. NASA tarafından yapılan çalışmalara göre, dünyanın yok olma sebebi daha öncesinde herhangi bir farklı durum çıkmadığı takdirde, bunan tam 1 milyar yıl sonra olacak.
Güneş ortalama 1 milyar yıl boyunca kırmızı dev olarak parlayacak. Kırmızı dev evresi boyunca çapında bazı değişimler olabilir. Şiddetli kütle atımları sonucunda dış katmanlarını uzaya savuracak olan Güneş'in merkezinde, karbonu bol bir beyaz cüce kalacak.
Hâlihazırda dünya dışında basit bakteri formunda yaşam olabileceği yönünde hipotezler bulunmakla birlikte, günümüze kadar gözlemlenebilen herhangi bir dünya dışı yaşam bulunmamaktadır. Dünya dışı yaşamın varlığı hakkında araştırmalar yapan bilim dalına astrobiyoloji denir.
Güneş Aktivitelerinin Dünya'ya Etkisi
Kütle atımı çok güçlü olduğunda, en kötü durumda elektrik kesintilerine neden olabilir. Güneş patlamaları ve koronal kütle atımları Güneş sitemimizdeki en güçlü patlamalardır.
NASA'dan yapılan açıklamada, Güneş'te 2017'den bu yana kaydedilen en güçlü patlamanın yaşandığı açıklandı. . NASA'dan gelen açıklamada, "Güneş patlamaları radyo iletişimini, elektrik şebekelerini, navigasyon sinyallerini etkileyebilir ve uzay araçları ile astronotlar için risk oluşturabilir" denildi.
Dünya ve Güneş sistemindeki diğer gezegenler Güneş'in oluşturduğu girdabın etrafında sürekli olarak dönerler ancak asla Güneş'e düşmezler. Çünkü gezegenlerin ve Güneş etrafında tur atan diğer her şeyin bir yörünge hızı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri