"Zarf fiil ekleri nasıl ezberlenir?" sorusunun cevabı bu kodlama yöntemleriyle oldukça basit. İşte zarf fiil eklerini ezberlemeyi kolaylaştıran kodlama yöntemleri: Kenyalı Asiye ince ipi araklamadan gittiğinde oldukça. Ali madan dağında yaramazken ince ip atarak incelmeksizin dikçe durdu.
Bu ekler eklendikleri zarf fiilerde sebep anlamı oluşturmaktadır. Zarf fiillerin zaman zarf fiilleri olarak kullanılmasında ise eyleme -dikçe, -dığında, -eli, -ir -mez, -inceye -dek, -ken ekleri eklemek gerekmektedir.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur. Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir. Türkçede pek çok sıfat aynı zamanda zarf olarak da kullanılabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Cümle içerisinde zarları bulmak oldukça kolaydır. Cümlede zarf olan kelimeyi bulmak için bazı sorular sorulabilir. Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
Zarf-fiiller isim çekim ekleri almazlar.
Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir.
geldiği zarf fiil ekinden dolayı zarf türünden ziyade zarf fiil olarak kabul edilmiştir. fakat cümle içinde kullanım yerine göre farklı anlamlar kattığı için edat görevi de görebilir. çünkü amaç ve neden ilgileri kurar.
-a, -r… -maz, -r… -mez, -casına, -cesine, -meksizin, -maksızın, -dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde, ekleri getirilir. Zarf fiiller cümle içinde fiillerin zarf yerine kullanılmasını sağlar.
Sıfat-fiil, ortaç veya partisip; bir fiilin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir.
KALIPLAŞMIŞ BİR ZARF FİİL: “giderek” (A PATTERNED GERUND: “giderek”) - Selcen ÇİFÇİ - | The Journal of Academic Social Science Studies.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz. Benim öğrencilerim, oldukça başarılı öğrencilerdir. (Bu cümlede zarf-fiil değil.)
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Bu eklerden biri de {-dIklIğIn} zarf-fiil ekidir. Orta Karadeniz'de Kelkit havzası boyunca sınırlı bir alanda kullanılan bu zarf-fiil eki eklendiği fiilden “-dığı zaman” anlamında zarflar yapmaktadır.
Nitekim Türkiye Türkçesinde bu zarf-fiil eki, ikilemeler (bata çıka, düşe kalka, döne dolaşa, oflaya puflaya, ağlaya ağlaya vb.), betimlemeli (tasviri) birleşik fiil çekimleri (bakakal-, görebil- vb.)
Türkçe zarf-fiil ekleri bakımından zengin bir dil olup aynı zamanda her ek kelimeye farklı anlamlar verir. Türkçede zarf-fiil yapıları oluşturulurken fiil köküne -ip, -ince, -eli, -erek, -ken, -a, -e, -maden/-meden, -dıkça, -ken vb. ekler eklenir.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir. Zarf-fiiller fiillerin zarf şekilleridir.
Fiilimsiler kip eki ve şahıs eki almaz. Fiilimsiler “-me,-ma” olumsuzluk ekini alarak olumsuz olabilir. Fiilimsiler aldıkları eklere göre cümlede isim, sıfat, zarf görevinde kullanılır.
Cümlede zarf görevinde kullanılan eylemsilere Zarf-Fiil adı verilmektedir. Bağ-fiil olarak da adlandırılan Zarf filler birçok ek vasıtasıyla oluşturulmaktadır. "-ip, (-ıp, -up, -üp), -arak (-erek), -madan (-meden), -maksızın (-meksizin), -dıkça (-dikçe, -tıkça, -tikçe), -ınca (-ince), -alı (-eli), -ken, -a ( ...
Ölçünlü dilde kendisine yer bulmaya çalışan eklerden birisi de, tarihî Türk dili metinlerinde -arak,- erek biçiminde gördüğümüz zarf-fiil ekinin genişlemiş biçimi olan -araktan, - erekten'li yapılardır.
* Fiilimsiler birleşik cümlelerde yan cümle kurarlar. * Fiilimsi ekleri yapım ekidir. Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / -iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “-ma, -ış, -mak” şeklinde kodlayabiliriz.
Kalıplaşmış Bir Zarf-fiil: “giderek”
Fiilimsi ekleri tablosu şu şekildedir: İsim Fiil Ekleri: -ma,-mak, ış Sıfat Fiil Ekleri: -an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, - miş Zarf Fiil Ekleri: -ken, -alı, -madan, -ince, -ip, -arak, -dıkça, -e…. -e, r….- maz, -casına, -meksizin- dığında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri