2024 yılı için araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL'dir. Plaka basım ücreti, adet bazında değişiklik gösterir. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı odalarda, tek bir plakanın basımı için gerekli ücret 195 TL'dir. Aracın her iki plakasının da yenilenmesi gerekiyorsa çift basımın bedeli 390 TL'dir.
2023 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar? Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
2024 yılı itibariyle plaka değişim ücretinde güncellemeler yapılmıştır. Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 195 TL, çift plaka için ise 390 TL ücret alınmaktadır.
Bu sebeple de ödenen tek ücret şoförler odasına verilen “plaka basım” masrafıydı. Ancak yeni düzenleme ile plaka çıkarma işleminde ilk gidilen trafik şubesi sonrasında notere gidilmesi gerekir. 2023 yılı için plaka yenilemesi, tek plakanın basım ücreti 80 TL'dir. Eğer iki plaka içinse 160 TL'dir.
Eski plakalar, nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisi ibraz edilerek noterde plaka değiştirme başvurusu yapılır. Eski plakalar teslim edilir ve yeni plakanın yazdığı evrak noterden teslim alınır. Alınan evrakla birlikte Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı en yakın odaya gidilir.
İlgili 39 soru bulundu
Plaka yenileme, plakanın eskidiğinde muayeneden geçemeyecek durumda olduğunda yapılabilecek bir işlemdir. Bu işlem için ilk önce Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesinden randevu alınmalıdır. Daha sonra nüfus cüzdanı fotokopisi, araç ruhsatı ve fotokopisi ile eski plakalar hazırlanarak randevuya gidilir.
Araç ruhsatı, ruhsat sahibinin kimliği ve aracın ön-arka plakaları ile notere gidilerek plaka yenileme talebi açılmalıdır. Noterden alınan plaka basım belgesi ve ruhsat ile Şoförler Odası'na başvurulmalıdır. Şoförler Odası'nda plaka basım ücreti ödendikten sonra, plaka yenileme işlemi yapılacaktır.
Değiştirme nedenine göre belgeler derlenip notere başvuru yapıldıktan sonra yeni plakanın basımı için tıpkı plaka yenilemede olduğu gibi Şoförler Odası'na gitmeniz gerekli. Ayrıca plaka değiştirme işlemlerinin yapılabilmesi için aracın MTV borcunun olmaması ve aracın muayenesinin yapılması da şart.
Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız. Baskı işlemleri ise Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından yapılır. Baskı süreci tamamlandıktan sonra plakanızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Almak istediğiniz plaka, başkasının üzerinde olabilir.
Noterde plaka seçimi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
2024 MTV zammı ile ilgili diğer bilgiler ise şu şekildedir: 7-11 yaş: 1601-1800 cc 2024 MTV 4758 Lira / 1801-2000 cc 2024 MTV: 4566 Lira. 16 yaş ve yukarısı: 0-1300 cc 2024 MTV: 347 Lira / 1301-1600 cc 2024 MTV: 690 Lira.
Noterdeki işlemlerinizin ardından evrakınız ile beraber Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı esnaf odasına gittiğinizde de plaka basım ücreti ödemeniz gerekiyor. 2023 plaka basım ücreti ise en az 340 TL'dir. Yapılması gereken farklı işlemlere göre tutar artabilir.
Plaka basım ücreti ise tek plaka için 37,5 Türk lirası, iki plaka için 75 Türk lirasıdır. Plaka yenileme ücreti 2023 yılı için tek plakanın basımı ücreti 80 TL, çift plaka için ise 160 TL ücret alınmaktadır ve plaka değişkliği ücretinin Şoförler Odası'na ödenmesi gerekmektedir.
Eski plaka noter tarafından teslim alındıktan sonra yeni plaka numarasının yazılı olduğu belge araç sahibine verilir. Bu işleme paralel olarak yeni plakaya ait bilgiler ruhsata işlenir. Sürecin devamında, noterden alınan belge ile birlikte Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı en yakın odaya başvurulur.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
APP Plaka Yasak mı? APP plakaları, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır ve kullanımı yasa dışıdır.
SMS İle Boş Plaka Sorgulama
SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir.
Noterler 6 Nisan'dan itibaren haftasonları da hizmet vermeye başladı. Özellikle araç alım-satımında vatandaşın talebini karşılama amaçlı uygulama kapsamında İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası da nöbetçi plaka basım atölyesi sistemine geçti.
Noterdeki işlemleriniz bittikten sonra ise Şoförler Odası resmi plaka basım merkezine giderek plakanızı bastırabilir ve alabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken, plaka ücretini ödemeniz sonrası, en fazla 15-20 dakika gibi bir sürede tüm işlemleriniz gerçekleştirilecektir.
Fakat Şoförler Odası'nda bir form doldurulması için sizden ortalama 50 TL gibi bir ücret daha istenilmektedir. Günümüzde plaka değişikliği için size sunulan süre 1 ay (30 gün) olarak belirlenmiştir.
Tek plaka kaybolması durumunda kişi yanında diğer plakayı da trafik şube müdürlüğüne götürerek plaka bastırma talep edebilir. Ancak iki plakanın birden kaybolması durumunda yeniden plaka çıkartmak gerekir. Bu durumda ruhsat yenilenmesi gerekeceğinden ruhsat ücretinin de ödenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri