İşe giriş bildirgelerinde Gıda Mühendisleri için belirlenen Meslek Kodu 2141.13'tür.
TMMOB Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları ile ortaklaşa olarak belirlenen, "Çalıştırılması/ İstihdamı Zorunlu Personel Belgesi Hizmet Bedeli" 2023 yılı için 900,00-TL (Dokuz Yüz Türk Lirası) olarak tespit edilmiştir.
Kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz. Kurum bu durumu farkettiğinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazarak düzeltebilir.
Şirketlerin tamamının çalışanlarını meslek kodları ile birlikte SGK'ye bildirilme zorunluluğu vardır. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre işçilerin meslek kodlarının SGK' ye bildirilmemesi durumunda işverenlere idari para cezası uygulanır.
POZİSYON: SÜRÜCÜ OPERATÖRÜ (8332.09 – Kamyon Şoförü) KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI İŞYERLERİNE SÜRESİ BELİRLİ OLMAYAN SÜREKLİ İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞTIRILMAK ÜZERE; TOPLAM 33 İŞÇİ ALINACAKTIR.
İlgili 34 soru bulundu
şekilde jenerik bir meslek kodu bildirimini örneklemektedir. Hekimi” meslek adı ve 2211.03 kodu ile bildirilmesi gerekmektedir.
Meslek kodu, işverenler için oldukça önemlidir çünkü işverenler bu kodları devlete bildirmekle yükümlüdür. Meslek kodu uygulamasında her bir işveren, işçisini işe alırken gerekli bilgilerin yanında meslek kodunu da ekleyerek SGK'ye bildirmek zorundadır.
İşçinin ilerleyen zamanlarda başka işyerine girmesi durumunda kayıtlarda mevcut meslek kodu doğru yazılmaz ise işçi sorun yaşayabilir. Ya da bazı durumlarda devlet dairelerinden bir hizmet alınacağı zaman meslek kodlarını görmek isteyebilir.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU MESLEK KODU PRİMİ, EMEKLİLİK SÜRESİNİ ETKİLİYOR MU? Sigortalı işe giriş, ayrılış bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenirken çalışanın meslek kodunun yanlış, eksik, hatalı girilmesi sosyal güvenlikte hak kaybına yol açar.
48 Numaralı Kod – İşçinin Devamsızlık Yapması;
İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi (4857 s.k. 25/II-g) durumunda bu çıkış kodu seçilecektir.
Meslek kodları geriye dönük nasıl güncellenir bu yazımızda anlatmaya çalıştır. Geriye dönük güncelleme aylık prim ve hizmet belgesinde en fazla 01.08.2009 tarihinden sonraki dönemler için yapılabilir. Bu tarihten önceki hizmetler için geriye dönük değiştirme yapılamaz.
2) Sigortalının talepte bulunması veya ihbar ve şikâyette bulunulması halinde, SGK tarafından yapılacak inceleme sonucunda meslek adı ve kodunun yanlış bildirildiğinin anlaşılması halinde işyeri bazında ve her bir beyanname dönemi için idari para cezası uygulanacaktır.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Çalıştırılması/ İstihdamı Zorunlu Personelin alabileceği en az ücret tutarı aylık net 28.500,00 TL (Yirmi Sekiz Bin Beş Yüz Türk Lirası) olarak belirlenmiştir.
“15 bin TL'ye yüzde 45 birinci altı ay zammı uygulanacak”
"1 Ocak 2023 tarihinde en düşük ücret brüt çıplak 15 bin TL olarak belirlenecek. Bu tutarın altında ücret alan kamu işçilerinin ücreti, 15 bin TL'ye yükseltilecek. Sonra, 15 bin TL'ye yüzde 45 birinci altı ay zammı uygulanacak.
Ancak temmuz ayında memur maaşları 22 bin liraya yükseltilse de en düşük kamu işçisinin 1 Ocak 2023'ten geçerli olarak 21.500 liraya çıkan maaşına, o tarihte de yüzde 15 daha zam yapılacak. 1 Temmuz 2023 itibarıyla da en düşük kamu işçisinin maaşı 24.725 lira olacak.
Bu bağlamda SGK'da, her mesleğin kod olarak bir karşılığı bulunmakta ve Kurum, çalışan her birey için meslek kodu belirlemektedir. İşverenler çalışanlarını fiilen yaptıkları işe karşılık gelen bu meslek kodlarına uygun olarak SGK'ya bildirmekle yükümlüdürler.
Eğer çalışan gerçek prime esas kazancı yani işyerinden aldığı gerçek ücretinin brütü üzerinden SGK'ya bildiriliyorsa, işyerinde yaptığı işe ait gerçek meslek kodu yerine bir başka mesleğe ait meslek kodunun SGK'ya bildirilmiş olması/bildirilmesi o çalışan için normalde herhangi bir hak kaybına yol açmaz.
kimlik numarası ve E-Devlet şifresi aracılığıyla E-Devlet uygulamasına giriş yapılır. SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sayfasına girilir. Hizmet dökümü kısmında bulunan meslek kodu alt bölümünde yer alan kod kişinin meslek kodudur.
İşe giriş bildirgesindeki meslek kodunun e-SGK üzerinden elektronik ortamda düzeltilmesi mümkün olmasına rağmen APHB/MUHSGK'daki meslek kodu elektronik ortamda düzeltilemediğinden, bir dilekçe ile işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.
Meslek kodu hem cari dönem için hem de geçmiş dönem için sistem üzerinden değiştirilebilir. Geriye dönük değişiklik de her zaman yapılabilir. Bunun için SGK'ya dilekçe ile başvurulması gerekir.
SGK'nın tüm meslek grupları için farklı olarak belirlediği meslek kodları, 2012 yılından itibaren yürürlüğe girmiştir. Bu uygulama kanunlara girdiğinden beri her işveren, işçisini işe alırken gerekli bilgilere meslek kodunu da ekleyerek SGK'ya bildirmekle yükümlü hale gelmiştir.
Yine sigortalıların meslek kodlarının sisteme girişi sırasında, meslek tablosunda olmayan bir meslek kodunun girilmiş olması halinde, hizmet döküm cetvelinde sigortalının meslek kodu hanesine 1111.11 nolu kod atılmakta olup, bu kod sigortalı için tabloda olmayan bir kodun girildiğini göstermektedir.
Buna karşılık idarenin yazısı ve sunduğu eklerden başvuranın büro (ofis) işçisi olarak istihdam edildiği sigortalı işe giriş bildirgeleri ve hizmet dökümünde de istikrarlı olarak 9112.11 büro işçisi meslek kodunun bildirildiği, 696 sayılı KHK ile sürekli işçi statüsüne geçişten önceki dönemde de meslek kodunun büro ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri