22.00 ila 06.00 saatleri arasında alkol satışı yapan işletmelere, 2024 yılı itibarıyla alt sınırı 341 bin 223 TL ve üst sınırı 1 milyon 679 bin 885 TL'lik para cezasından işlem uygulanacak.
Bakanlık, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu'nda yer alan, "Alkollü içkiler, 22.00 ila 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz." hükmünün ihlal edildiği gerekçesiyle aynı kanunun 7. maddesi uyarınca 42 bin 76 lira idari para cezası uyguladı.
“Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz.”
ALKOL SATIŞI YASAK MI? Seçim günü (bugün) saat 06.00'dan gece saat 00.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.
Satış belgeleri için 01 Nisan 2024 Pazartesi günü mesai saati sonuna kadar süre uzatım işlemi yapılmadığı takdirde, anılan tarihten sonra ürün (tütün mamulü, alkol ve alkollü içki) satın alınması mümkün olmayacak ve satıcıların stoklarında bulunan ürünleri Nisan ayı sonuna kadar tasfiye etmeleri zorunlu olacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
ç) Perakende satıcılar; tütün mamullerinin ve alkollü içkilerin, nihai tüketicilere yönelik arz ambalajlarını bozmak ya da bölmek suretiyle satış veya sunumunu yapamazlar. d) (Ek:RG-18/9/2013-28769) Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz.
Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz. Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilir ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamaz.
Buna göre akşam saat 10'dan sonra bir şişe içki satmanın cezası artık en alt limit 341 bin lira en üst limitse 1 milyon 679 bin 885 lira oldu.
Aynı Kanunu'nun 7.maddesinde cezalar düzenlenmiştir. Yine 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanuna atıfla bu hükmü ihlal edenler hakkında yirmi bin Türk Lirasından yüz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası öngörülmüştür.
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
Akşam saat 10'dan sonra içki satışına ceza yüzde 230 zamlandı: Üst limit 1 milyon TL. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, akşam saat 10'dan sonra içki satışına kesilen cezanın 1 milyon 60 bin TL'ye kadar zamlandığını bildirdi. Aybaş, Türkiye'de 2013'ten beri uygulanan cezaya gelen zammı Twitter'dan duyurdu.
Gece 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında alkollü içkilerin parakende satış yasağı ise 90 gün sonra yürürlüğe girecek. Yasanın Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanması halinde bu yasak 9 Eylül pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.
Seçim yasakları, 31 Mart 2024 tarihinde saat sabah 06.00 itibarıyla uygulanmaya başlayacak. Yasaklar gece yarısı saat 00.00 itibarıyla sona erecek. Oy verme günü, her türlü içki satışı ve içilmesi yasak.
Eğer sanık 18 yaşından küçük ise ya da 65 yaşından büyük ise, bir yıl ve daha az süreli hapis cezası vermiş ise para cezasına çevirmek zorundadır. (50/3) Suç eğer taksirli suç ise, diğer şartlar da varsa, 1 yıldan uzun süreli de olsa hapis cezası para cezasına çevrilebilir.
Hakkında alkollü araç kullanma cezası düzenlenen sürücü 15 gün içerisinde cezanın kesildiği yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesi sunarak, Alkollü araç kullanma ve ehliyete el koyma cezasını iptal ettirebilir.
Kişi için uygulanacak idari para cezası suç değil kabahat teşkil edeceğinden adli sicil kaydına işlenmemektedir. Kişi alkollü araç kullandığında idari yaptırıma maruz kalır. Bu yaptırım sabıka kaydına işlenmemektedir.
Bu sınır kimi ülkeler tarafından kabul edilmiş bulunmaktadır. Ülkemizde ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları tümüyle yasaklanmış, diğer sürücüler içinse yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0.50 Promil belirlenmiştir.
1 şişe bira ceza yer mi? 1 Şişe %5 alkollü 33'lük bira 0.33 promildir. Bu değer ceza sınırı olan 0.5 promilin altında olduğundan ceza yemez.
Alkol Testleri ve Promil Sınırı
Bu sınır özel araç kullanan kişiler için 50 promildir. Alkol testi denetiminde kanında 50 promil ve üzeri alkol bulunan kişi idari para cezasına mahkum edilecek ve ehliyetine el konulacaktır. Promil sınırı özel araç dışında kalan motorlu araçlar için 20'dir.
0.2 promilin altında alkol oranı çıkarsa para cezası ve 20 ceza puanı alır. İhlalin yapıldığı tarihte ceza puanı 75 ve üzerine çıkıyorsa sürücü belgesi 2 yıl süreyle geri alınır. Ancak alkol oranı 0.2 promilin üzerinde ise sürücü belgesine süresiz olarak el konulur.
Örneğinizin almadan tütün işlemek veya tütün mamulleri, etil alkol, metanol ya da alkollü içki üretmek üzere fabrika, tesis veya imalathane kurmak ve işletmek bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezasına yol açmaktadır.
Sonuç olarak, alkollü içkilerin ve tütün ürünlerinin internet üzerinden satışa sunulması yasaktır. Bu ürünlerin internet üzerinden satışa sunulması durumunda ise satışa sunanlara karşı Tütün ve Alkol Piyasası Kanunu'nda yaptırım olarak idari para cezası öngörülmüştür.
5- Çünkü kanunlarda park, bahçe gibi alanlarda alkol tüketilmesi değil, sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükunetini bozacak davranışlar yasaklanmış durumda. 6- Kısacası hukuken park, bahçe, sahil alanlarında içki içmenin önünde bir engel yok.
Kabahatler kanununda da iddia edildiği gibi açık alanda içki içmek ile ilgili bir yasak olmadığını baştan söyleyelim.
İşte, detaylar. Açık Alanda Alkol Almak Yasak mı? Yasak değildir. Yalnız; Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından idarî para cezası verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri