Böylece 10 Mart Pazar gecesi ilk sahur yapılacak. 2024 yılında ramazan ayı 30 gün sürecek. Bu süreden yani ramazan ayı başlangıcından itibaren 30 gün boyunca oruç tutulacak ve 9 Nisan 2024 Salı arefe gününde son oruç tutulacaktır.
Ramazan ayının son günü 9 Nisan Salı gününe denk geliyor.
Her yıl Ramazan ayında 30 gün oruç tutarken bu yıl 29 gün tutulmasının nedeni Ramazan ayı kameri aylardan olduğu için Hicri takvime göre hesaplamalar yapılmasıdır. Hicri takvimde bir yılın uzunluğu, miladi takvimden 11-12 gün daha kısa olmaktadır.
Peki 2024 İlk sahur ne zaman, bu gece mi? İşte, sahura kalkılacak tarih… İLK SAHUR NE ZAMAN? Onbir Ayın Sultanı, Ramazan-ı Şerif'in vazgeçilmezi ve en az oruç kadar önemli olan sahura 10 Mart Pazar gününü, 11 Mart Pazartesi'ye bağlayan gece kalkılacak.
Ramazan Bayramı Arefe Günü: 9 Nisan 2024 | Salı (Yarım Gün) Ramazan Bayramı Birinci Gün: 10 Nisan 2024 | Çarşamba. Ramazan Bayramı İkinci Gün: 11 Nisan 2024 | Perşembe. Ramazan Bayramı Üçüncü Gün: 12 Nisan 2024 | Cuma.
İlgili 29 soru bulundu
Şimdi sizlere ilk oruç ne zaman? Oruç ne zaman bitecek? sorularının yanıtlarını verelim ve ramazan hazırlıklarına başlayalım! 2024 yılında oruç 11 Mart Pazartesi Günü başlayacak.
RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ NE ZAMAN BAŞLIYOR? Ramazan Bayramı bu yıl 10 Nisan Çarşamba günü başlayacak. Normal şartlarda bayramın bir gün öncesi olan 9 Nisan Salı günü yarım gün oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise memurlar için bayram öncesindeki 1.5 günlük sürenin idari izni olacağını duyurdu.
İLK SAHUR NE ZAMAN, BU GECE Mİ? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 Ramazan imsakiye takvimiyle birlikte, ilk sahura ne zaman kalkılacağı belli oldu. Buna göre; Üç ayların son ayı olan Ramazan ayının ilk orucu için 10 Mart'ı 11 Mart'a bağlayan gece sahura kalkılacak ve yarın ilk iftar yapılacak.
Ramazan ayında sahur, imsak vaktine kadar yapılmalı ve ezan okunurken yeme ve içme terk edilmiş olmalıdır. Yani, sahur vakti yatsı namazından sonra imsak saatine kadar devam edebilir.
Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur'ân-ı Kerîm'de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için.
Muhammed, Medine'ye hicretinden itibaren Aşure Günü'nde ve her ay 3 gün oruç tutuyordu. Daha sonra orucun tüm Müslümanlara farz ibadet olduğunu bildiren ayetler nazil oldu: “Oruç sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı (Bakara, 183). Bu olay, Hicret'in 2'nci yılında, yani 624 yılının ilk aylarında yaşandı.
Oruç tutmak için özellikle cuma gününü seçmenin mekruh oluşu, bu günün Müslümanların haftalık bayram günü kabul edilmesindendir.
Günümüzde Ramazan ayının zamanı Ömer'in halifeliği zamanında düzenlenen Hicri takvim'e göre belirlenir. Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11 - 12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar.
Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan 5 Nisan'da idrak edilecek.
Hicri takvime göre belirlenen dini günler her sene miladi takvime göre 11 gün önce kutlanıyor. Ramazan ayı 2025 yılında Mart ayına denk geliyor. Buna göre; Ramazan ayı, 1 Mart, Cumartesi günü başlayacak ve son oruç 29 Mart, Cumartesi günü tutulacak.
"İKİ HİLALİN BİRBİRİYLE GÖRÜLMESİ ARASINDAKİ ZAMAN"
Bu hilallerin iki hilalin birbiriyle görülmesi arasındaki zaman 29 buçuk gün olduğu için 29 gün veya 30 gün aylar çekebilir. Kemeri aylar, bu sene de Ramazan 29 gün çekti." ifadelerini kullandı.
Ancak sahurda uyanamayıp yeme içme zamanının bittiği imsak vaktinden sonra kalkan bir kimse, güneş doğmuş olsa bile, kuşluk vaktine kadar o günün orucuna niyet edebilir. Yeter ki, imsak vaktinden sonra orucu bozacak bir şey yapmasın.
Az önce de söyledim, Ramazan'da insanlara orucun başladığını, gecenin bitip sabahın başladığını bildirmek için imsak vaktinde okunuyor. Başka zamanlarda ise yarım saat erken okunuyor. Arada böyle bir fark var. Dolayısıyla ezan okunduğu zaman hem namaz vakti girmiş olur hem de gece birmiş oruç başlamış olur.
Peygamber (s.a.s) sahura son verip imsak ettikten sonra Kur'ân-ı Kerim'den elli âyet kadar okur veya okuyacak bir vakit bekledikten sonra sabah namazını kıldırırdı. Bu imsak vakti de yaklaşık güneşin doğmasından 75-90 dakika kadar öncesi olur ki; sahur yemeği için en son kabul edilen vakittir.
2024 Ramazan Ne Zaman Başlayacak? Ramazan ayı 11 Mart 2024 tarihinde perşembe günü başlayacak.
Buna göre; 2024 Ramazan Bayramı 10 Nisan 2024 Çarşamba günü başlayacak ve 12 Nisan 2024 Cuma günü sona erecek.
Ramazan Bayramı'nda kamu çalışanları 8-9 Nisan tarihinde idari izinli olacak. Ancak Ramazan Bayramı sebebiyle öğrencilerin ara tatili daha uzun sürmeyecek. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan takvime göre okullar 5 Nisan cuma günü ara tatil sebebiyle kapanacak.
Ramazan Bayramı 10-11-12 Nisan tarihlerine denk geliyor. Çalışanlar sadece 8 Nisan 2024 Pazartesi izin alarak 9 gün tatil yapabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri