Günümüzde, 20 ile 25 cm arasında olan miyomlara rastlanmaktadır. Bu tür miyomlar oldukça tehlikeli olabilir ve acilen alınması gerekir.
Tehlike miyom büyümelerine örnek verecek olursak; miyom 2 cm olsun. Düzenli takip sonucunda bir yıl içerisinde o miyom 3.5 cm ile 4 cm gelsin böyle bir durumda o miyomların alınması gerekir.
Miyomlar ortalama olarak 6 ila 7 santimetre boyutlarına ulaştıklarında büyük miyom grubuna girerler. Yaklaşık olarak 6 – 7 santimetre büyüklüğünde olan miyomların alınması gerekebilir.
15 cm'e kadar miyomlar laparoskopik olarak ameliyat edilmektedir. Ancak miyomun rahimdeki yerleşimi de en az boyutu kadar önemlidir. Birden fazla sayıda miyom olması da kapalı (lararoskopik) ameliyata engel değildir. Benzer şekilde miyom sayısı kadar yerleşimleri de önemlidir.
Miyomlar, rahim ve çevresinde görülen, düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümörler olarak adlandırılıyor. Miyomların boyutları 1-15 cm arasında değişebiliyor ve 35-40 yaşlarındaki kadınların ortalama %30-40'ında görülebiliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Miyomlar alınmazsa büyümeye devam edebilir. Büyüdükçe daha fazla semptomlara yol açabileceği gibi rahmin şeklini ve boyutunu da etkileyebilir. Büyük miyomlar ayrıca idrar yolu veya bağırsakları sıkıştırarak sorunlara neden olabilir. Ayrıca miyomlar gebelik üzerinde de olumsuz etkilere sahip olabilir.
Miyomlar kansere dönüşmez, ancak miyom dokusunun kendi içinde 1/1000 oranında kanser dokusu olabilir. İleri yaşta olup, hızlı büyüyen miyom öyküsü var ise, kanser ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve ameliyat planlanmalıdır.
Ayrıca kapalı ve açık ameliyat süreleri de farklılık gösterir. Açık miyom ameliyatları genellikle 1 saat kadar sürer. Kapalı gerçekleştirilen miyom ameliyatları ise bir buçuk iki saate yakın sürer.
Miyom, rahim içinde gelişen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar, rahim duvarının kas ve bağ dokusunda oluşan büyümelerdir ve kansere dönüşmezler.
Miyom eğer rahimin iç kısmına yerleşmişse en büyük tehlike o zaman olmaktadır. Fakat karın içinde oluşan miyomlar rahim içine göre daha az tehlike boyuttadırlar. 8 veya 10 cm boyutlarında olan veya daha büyük olan miyomlar diğer organlara da baskı yaptıklarından tehlike arz etmektedirler.
Boyutu ne olursa olsun Tip 0, 1 ve 2 (submüköz) miyomlar mutlak kanama nedeni olduklarından tanı konduğunda çıkarılmalıdırlar. Diğer tiplerdeki miyomlarda (Tip 3-7) miyom çapının genel olarak 5 cm ve üzeri boyutlarda olması durumunda ameliyat yöntemine başvurmak söz konusu olmaktadır.
Miyomlar adet döngüsünde ağrı, yoğun veya uzun süren adet kanaması, lekelenme veya iki adet arası belirtiler gösterir. Bununla birlikte pelvik ağrı, miyom belirtilerinde en sık rastlanan sorundur. Pelvik bölgede hissedilen ağrı, alt karın bölgesinde yoğunlaşır. Ayrıca ağrı bacaklara kadar yayılabilir.
Kadınlarda oldukça sık görülen miyomlar, bir diğer adıyla "iyi huylu tümör" olarak da adlandırılırlar. Miyomlar genellikle iyi huylu olarak kalmaya devam ederler. Ancak kimi durumlarda kansere dönüşme riski vardır. Miyomlar çoğu durumda kişide herhangi bir olumsuz semptomun oluşmasına sebep olmaz.
Her cerrahi müdahalede risk olabilir. Ancak miyom ameliyatından ölüm riski yok denecek kadar azdır. Kısa sürede yapılan kolay bir işlemdir. Ameliyattan ziyade miyomlara zamanında müdahale edilmemesi ciddi riskler meydana getirir.
Miyomlar ameliyat edilmezse sayı ve büyüklük olarak rahim içinde artmaya devam eder. Artan kanamaya kasık ağrısı ve kramplar eşlik eder. Miyomlar büyüdükçe karında şişkinlik ve kitle etkisi yaratabilir. Tüm bu şikayetler hastanın hayatını olumsuz etkiler.
Ameliyattan sonra 1 gün kontrol altında tutulan hastalar 24 saat sonunda taburcu edilir. İşlemden 1 gün sonra seyahat etmek mümkündür. Ameliyat sonrasında günlük yaşama ve iş hayatına dönüş süresi oldukça kısadır. Kapalı miyom ameliyatında rahim ya da yumurtalıklara herhangi bir zarar gelmez.
Robotik myomektomi esnasında standart bir ameliyatta açılan kesiklerden daha küçük kesikler açılmaktadır. Genel anestezi aracılığıyla, hasta uyutularak yapılır.
Ameliyat sonrası miyomlar tekrarlar mı? Evet. Ameliyattan sonra rahim dokusundan tekrar miyom çıkma olasılığı yaklaşık %20'dir.
Öncelikle miyom türlerinin bazıları kilo aldırma etkisi vardır. Bu etkilerin netliği ise kadın hastalıkları uzman doktorlar tarafından belirleniyor. Miyom türleri arasında kilo aldırma etkisi çok sık olarak karşılaşılan bir durum değildir. Çünkü genel olarak çok büyük boyutu olan miyomlarda kilo alma durumu görülür.
Özellikle çok büyük miyomlar tedavi edilmediği takdirde, daha da büyüyerek, mesane ve barsak gibi çevre organlara baskı yaparak sorun yaratabilirler. Bu durum kabızlık, sık idrara çıkma v.b. sorunlar yaratabilir. Büyük miyomlar rahimin şeklini bozabilir, ağrı yapabilir.
Miyomun en tipik belirtisi kanama
Miyom her zaman belirti vermeyebilir ancak rahimin iç boşluğuna yerleşmiş yani rahim iç duvarının içerisindeyse bazı şikayetlere yol açabilir. Bu şikayetler sıklıkla aşırı kanamalı regl dönemi yaşanır. Bu süreçte parçalı ve fazla oranda kanamaya neden olur.
Genellikle menopoz sonrası miyomların küçülmesi gözlemlenir. Bu miyomlar, iyi huylu miyomlardandır. 6 ay aralıklar ile yapılan rutin jinekoloji muayenesi miyom kontrolleri için yeterli görülmektedir. İyi huylu miyomlar 'rahimde ur' olarak adlandırılır ve kanser değildir.
Miyomlar rahmin düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümörlerdir. Bunların kansere dönüşme olasılığı yok denecek kadar azdır. Yapılan araştırmalarda bu oran binde iki kadar bulunmuştur.
Kadınların menopoz dönemlerinde hormonal dengelerin bozulması ile birlikte büyümesi durabilir. Nadir de olsa miyomların küçüldüğü de görülmüştür. Fakat miyomlar ancak ameliyat ile yok olurlar. Miyomların tamamen gitmesi için ameliyat şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri