İsteğe bağlı sigorta kolu kapsamında ev hanımlarına yönelik birtakım kolay düzenlemeler yapılmıştır. 25 yıl hizmet süresi ile 9 bin gün primi ödemek yerine 15 yıl yani 5400 gün prim ödeyip 61 yaşında emekli olunabilir.
25 Yıl Evli Kalan Ev Kadınlarına Emeklilik Hakkı
Bunun için yapılması gereken 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlamak ve 3600 prim ödemesini tamamlamaktır.
Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatırabilirler. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatıran ev hanımları, 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemesini tamamladıklarında emekli olabilirler.
Ev hanımı isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücret üzerinden belirlenir. Brüt asgari ücret miktarı, 2023 yılı için 10.008 TL'dir. Buna göre isteğe bağlı sigorta priminin en düşük tutarı 3.202,56 TL'dir. En yüksek tutar ise bu ücretin 7,5 katı, yani 24.019,20 TL'dir.
Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak. Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin üçte birini oluşturacak. Mevcut asgari ücrete göre, bu tutar aylık bin 430 lirayı buluyor. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak.
İlgili 16 soru bulundu
Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerini sigortalı yaptırabilir. Bu şekilde her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilir.
Yasa teklifi 80 maddeden oluşacak. Teklifte en önemli maddelerden biri ise ev hanımlarına emeklilik hakkı getirilmesi. Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacak. NTV'nin haberine göre, ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak.
EV HANIMLARINA EMEKLİLİK HAKKI
Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacak. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak. Bu tutar aylık bin 430 lirayı buluyor. Ev hanımları sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecek.
4A Sigorta Primi Hesaplama
Tabloda da görüldüğü gibi sigorta kollarına, işçi ve işveren payı oranlarına göre 4A sigortalı bir çalışanın brüt kazancından toplam %37,5 oranında prim ödemesi alınır. Ancak düzenli ödeme yapılması halinde %5 oranında indirim uygulanır ve sigorta prim ödemesi %32,5 oranından hesaplanır.
İşveren Yönünden Ay İçinde 30 Günden Az Çalışıp İsteğe Bağlı Sigortalı Olanların Bildirimi Kanunun 50 nci maddesi ile ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde kalan sürelerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlama hakkına sahiptir.
İsteğe bağlı sigortalılık için ev hanımlarının Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekir.
Kadın ve erkek çalışanlar için iki ayrı erken emeklilik imkânı bulunuyor. Kadınlar sigortadan sonraki doğumlarını borçlanarak 3 çocuktan 6 yıl (2160 gün) kazanırken, erkekler sigortadan önceki askerliklerini borçlanarak 2 yıla kadar erken emekli olabiliyor.
Buna göre sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar 3 çocuk için 2160 gün borçlanarak toplamda 6 yıl erken emekli olma imkanına sahiptir. Doğum borçlanması olarak adlandırılan bu sistem sayesinde kadınların doğum nedeniyle çalışamadıkları dönemlerin değerlendirilerek erken emekli olmaları amaçlanır.
Yıpranma hakkı gelecek
Çalışan annelere de çocuk sayısına göre prim eklemesi yapılacak. Bu eklenen primler ile daha az çalışıp daha çok prim sahibi olan anneler için yaş şartı da geriye çekilecek. Her yıl 90 günü bulan bir prim desteği sağlanacak. Bu, 4 yıl çalışan bir annenin 5 yıl prim kazanması anlamına gelecek.
Bu vesileyle 3600 gün ile emekli olmanın koşullarını açıklayalım: Erkekler için 08.09.1976 ve öncesi bir tarihte; kadınlar içinse 08.09.1981 tarihi ve öncesi bir tarihte işe başlamış ise 3600 gün sayısını tamamlamak şartıyla kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilmek mümkündür.
Son dakika: Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasını kaçıranlar dikkat! Emeklilik hayatında yeni bir adım atılıyor. 3600 prim günü ile SGK'lı kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilecek. Yeni düzenlemede kısmi emeklilik formülü ile emekli olanlar da en düşük maaş olan 7.500 TL alabilecek.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Bunun % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir. Buna göre 2023 yılı için; prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 3.202,56 TL'dir.
Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra birinci dereceye çıkacak memurlar 3600 ek göstergeye otomatik olarak kavuşacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yeni evlenecek gençlere yönelik faizsiz evlilik kredisini de içeren Aile ve Gençlik Bankası düzenlemesinin Meclis'e gönderildiğini açıkladı.
Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır. Bu aşamada birikimlerinizin tamamının bir seferde toplu para şeklinde veya emeklilik maaşı olarak almayı talep edebilirsiniz.
Toptan ödeme; emeklilik için aranan yaş koşullarından yaş şartını sağlayıp yeterli prim ödeme gün sayısına sahip olmayan sigortalılara yapılır. Tavanı aşan kazançlara ilişkin prim iadesi hemen yapılabilirken, toplu ödeme emeklilik yaşı doldurulduktan sonra yapılabilir.
- 24/5/2011 tarihinden sonra yerine getiren kadınlar 58, 24/5/2011 ile 23/5/2014 tarihleri arasında yerine getiren erkekler 59 yaşını doldurmuş olmaları, - 24/5/2014 tarihinden sonra yerine getiren erkekler 60 yaşını doldurmuş olmaları, halinde yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Peki, ev hanımlarının emekli olabilmesi için şartlar neler? İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya yanıtladı. Aile Koruma Kalkanı Programı'yla, ev hanımlarına emeklilik yolu açıldı.
Anneler için doğum sonrası sürelerdeki tek çocuk için 720 gün, üç çocuğa kadar toplamda 2,160 günlük süreyi borçlandırma işlemi yaparak primlerini ödediklerinde erken emekli olma kolaylığı sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri