Kısaca, bu tutarın sigortalılık süresine ve ödenen prim miktarına bağlı olduğunu da söyleyebiliriz. 2021 yılı itibariyle Türkiye'de ev hanımlarının emeklilik primleri aylık brüt asgari ücretin %32'si olarak belirlenmiştir.
SGK'ya prim yatıran ev hanımları, 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemesini tamamladıklarında emekli olabiliyorlar. Peki ev hanımılarına emeklilik şartları neler? Emekli olacak ev hanımları aylık ne kadar prim ödeyecek? Ev hanımlarına emeklilikte devlet desteği ne kadar?
Evde küçük işler yaparak emekliliğe hak kazanmak mümkün. Bu şekilde geçimini sağlayan ev kadınları hem sigortalı sayılıyor, hem de vergi vermeden esnaf statüsünde değerlendiriliyor. Üstelik primlerini 24 gün ödeyip 30 gün üzerinden sigortalı oluyor. Emekli maaşı ise prime göre 1.000 – 1.400 arasında değişiyor.
Ev hanımı isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücret üzerinden belirlenir. Brüt asgari ücret miktarı, 2023 yılı için 10.008 TL'dir. Buna göre isteğe bağlı sigorta priminin en düşük tutarı 3.202,56 TL'dir. En yüksek tutar ise bu ücretin 7,5 katı, yani 24.019,20 TL'dir.
Uzun süre evli kalan, hiç sigortası olmayan ev hanımlarına emeklilik toplu ödeme yapılarak hak edilebilecek. Bu kapsamda 25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik verilecek.
İlgili 38 soru bulundu
Çalışmayan ev hanımları sigortaya başvurdukları tarihten itibaren 25 yıl boyunca SGK prim ödemesi yapması şarttır. Ev hanımlarına emeklilik toplu ödeme kapsamında, primler toplu şekilde ödense bile 25 yıllık hizmet süresini kısaltamaz. Diğer önemli şart ise 25 yıllık prim ödeme süresi dolduktan sonra 58 yaş şartıdır.
Ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı kazanabildiği gibi kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek. ANNEYE ESNEK EMEKLİLİK YAŞI Ev kadınlarına yapılan bu destek dışında eğer annelik varsa ikinci bir erken emeklilik imkanı da gelecek.
Ev Hanımları İsteğe Bağlı Sigorta Primi 2023
Ev kadınları isteğe bağlı sigorta primi ne kadar sorusuna asgari 4.292,64 TL şeklinde yanıt vermek mümkündür. Ev hanımı isteğe bağlı sigorta primi ile emeklilik, ölüm sigortası gibi haklardan yararlanabilir.
Ev hanımlarının emeklilik başvuruları, e-devlet veya Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri üzerinden gerçekleştirilebilir. E-devlet üzerinden başvuru yapan ev hanımları, başvuruları onaylandıktan sonra müdürlüklere giderek emeklilik işlemleri için imza atmalılardır.
Çalışan veya çalışmayan ev hanımları ayda en az 1.375 TL ödeme alma hakkına sahip olabiliyor. Devletin ihtiyaç sahiplerine sunduğu dul ve yetim aylığı detayları belli oldu…
Ev hanımlarına prim desteği, ayda 1067 ₺ devlet desteği! Sigorta primlerinin 3'te 1'i devletten!
Bu sosyal yardımlardan çalışmayan kadınlar da yararlanabiliyor. Maddi durumu yeterli olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlar için farklı tür yardımlar yapılıyor. 2023 yılı itibariyle maddi ve ayni destekler verilmeye devam ediyor.
Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları yardım parası almak için e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti internet sitesindeki formu doldurabilir. Öte yandan yardım parası başvurusu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'ndan da (SYDV) yüz yüze yapılabiliyor.
Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerini sigortalı yaptırabilir. Bu şekilde her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilir.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.
Yeni Emeklilik Sistemi
Yeni sistemde, emeklilik yaşı, kademeli olarak 65'e yükseltilecek. Çalışanlar, 35 yıl çalışma süresi ve 65 yaş şartını yerine getirdikten sonra emekli olabilecekler. Yeni emeklilik sistemi, iş ve sosyal güvenlik hukuku açısından önemli değişikliklere yol açacak.
Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir.
Fakat çalışma geçmişi olmamasına rağmen ev hanımlarının da emekli olması mümkün. Bunun için ev hanımlarının önünde üç seçenek var. SGK'ya göre ev hanımları doğum borçlanması, vergisiz esnaflık ya da isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilirler.e-Devlet üzerinden başvuru yaparak emekli olabilirsiniz.
İsteğe bağlı sigorta demek kısaca hiçbir kurumda sigortalı olarak çalışmayan prim ödemesini kendi yapmak isteyenler için oluşturulmuş bir sigortalılık koludur. İsteğe bağlı olarak sigorta ödeyenler 4B (Bağkur) kapsamında değerlendirilir ve emeklilik şartları da 4B'ye göre değerlendirilir.
Buna göre, brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş olan asgari ücretin, 11 bin 402 lira 32 kuruşunu net asgari ücret, 1878 lira 3 kuruşunu SGK primi ve 134 lira 15 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olan bir kişi aylık 447,15 (günlük asgari kazanç) x 15 gün (aylık prim ödenecek gün sayısı) x %32,5 (ödenecek prim oranı)=2.179,86-TL prim ödeyecektir.
Ev kadını ev ve aile ilişkileriyle ilgilenen, evin yönetimi ve düzenlenmesiyle ilgilenen ve genellikle çok az ücret alan kadındır.
Bu düzenleme, birçok vatandaşın hayatını kolaylaştırdı ve sağlam bir sosyal güvenlik sisteminin önemini bir kez daha vurguladı. Kademeli emeklilik düzenlemesiyle, 2000-2008 yılları arasında sigorta girişi olanlara emeklilik imkanı sunulacak.
EYT ile birlikte 2.5 milyon vatandaşın emekli olmasının ardından ev hanımları için de çalışmalar başladı. 25 yıllık evli ve daha önce hiç çalışmamış ev hanımları artık emekli olabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri