Bitkilerin beslenme ve gelişmelerinde yararlı etkileri olan mikroorganizmaların etkinliğini artırır. Organik ve inorganik özellikteki toksik birleşiklerin nötürleşmesini ve topraktan uzaklaşmasını sağlar. Asit tepkimeli topraklarda biryandan toprağın asitliğini giderirken öte yandan kalsiyum ihtiyacını karşılar.
Gübrelemede en uygun yöntem, bitkinin ihtiyacı olan gübreleri 3 defada toprağa vermektir.Ekimle birlikte Amonyum Sülfat, 20-20-0 veya 18-46-0 Kompoze gübrelerinden biri, Mart ayı başında Üre ve son olarak Nisan ayı başında Amonyum Nitrat (%26) kullanılarak gübreleme yapılması uygundur.
Kalsiyum amonyum nitrat diyede adlandırılan bu gübrenin içeriğinde %26 azot bulunur. İçeriğinde bulunan azotun %50 si amonyum azotu, diğer %50 si de nitrat azotu formunda olup çeltik hariç tüm bitkilerde üst gübre olarak kullanılabilmektedir.
Ağırlığının ¼ 'ü, yani % 26 oranında saf azot ihtiva edip, bunun yarısı amonyum yarısı nitrat formatındadır. Toprağa verildiğinde bitkinin ihtiyaç duyacağı nitratı hazır olarak karşılarken, büyüme mevsimi boyunca ihtiyaç duyacağı azotu da amonyum nitratı sayesinde karşılar.
ürünlerde gübreleme Ocak Şubat aylarında yapılacaksa üre, potasyum nitrat veya amonyum sülfat gübresinin, Mart Nisan aylarında yapılacaksa Amonyum Sülfat gübresinin kullanılmasının topraklarımız için daha uygun olduğu değerlendirilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
33 Nitrat Gübre (Amonyum Nitrat) Ne İşe Yarar? Diğer azotlu gübrelerde olduğu gibi 33 nitrat gübrede bitkinin yaprak, gövde, kök oluşumunu, su alımını, çiçeklenmeyi, meyve oluşumunu ve olgunlaşmasını teşvik ederek kaliteli ve bol ürün alınmasını sağlar.
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 20 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.
Buğday tarımında dekara 20 kg CAN26 gübresi verildiğinde, dekara 5 kg kadar kireç verilmiş olur. Gübre ile toprağa verilen kireç, topraktaki en az kireç ile birlikte 6.255 kg olur.
Gübre, ya ekimden önce toprak yüzeyine serpildikten sonra belirli toprak işleme aletleri ile toprağa gömülür ve sonra ekim yapılır ya da ekimden hemen önce toprak yüzeyine serpilen gübre ekim işlemi ile toprakla karıştırılır.
Yapısında %26 azot bulunan Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN), çeltik dışındaki kültür bitkilerin üst gübrelemesinde en yaygın kullanılan besin kaynaklarından biridir.
Nitrat bitkiler tarafından emilir ve protein gibi önemli moleküllerin üretiminde kullanılır. Böylece azot, besin zincirine girer. Azot, bitkiler ve hayvanlar atık ürettiklerinde ya da öldüklerinde, ayrışma işlemiyle amonyak formunda tekrar toprağa döner.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Kışlık gübre denilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin verilme zamanı da Ekim-Kasım aylarıdır. Genellikle 3 yılda bir verilen fosforlu gübrelerde, ocakların çevresinde dal iz düşümüne ( dalların altına) gelecek şekilde 10-15 cm derinlikte açılacak 20-30 çukura atılarak kullanılır.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
Yani torf gübresi dünyada şuanda bilinen en değerli biyolojik organik gübresidir" dedi. Gübre sayesinde kış aylarında yaz kalitesinde meyve üretilebileceğinin altını çizen Aşçı; "Bu gübre uzun yıllar boyunca göllerin dibinde biriken bitki artıklarının mikroorganizmalardan oluşan bir gübre çeşididir.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Yani dekar başına 6.6 kilo dap gübre atmanız gerekiyor. Kaç dekar alan gübrelenecekse, dekar başı gübre miktarını bu sayıyla çarpmanız yeterli oluyor. Örneğin, 2 dekar alan için 2 x 6.6 = 13.2 kilogram gübre almalısınız. Taban gübreleme için bölgede alınabilen ürün ve ürünün miktarı da önem taşıyor.
Ürenin tohum ve köklere yakın verilmemesi gerekir. Sonbaharda ekimle birlikte ve ilkbaharda üst gübre olarak kullanılabilir.
Made in Italy MEGAFLOR, % 100 çabuk çözünebilirliği, saflığı ve ağır metal, klor ve kireç ihtiva etmemesinden dolayı dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak bilinir.
Şeker Gübresi Faydaları
Sulama suyu kireçli olan bölgelerde kullanımı yarar sağlıyor. Toprağın pH derecesini düşürüyor. Uygun topraklarda, doğru miktarlarda kullanıldığında verimi yüksek oranda artırıyor. Özellikle azot, kükürt, fostor ihtiyacı olan bitkilerin gelişimini hızlandırıyor.
Yılın bu ilk gübrelemesinde Potasyumlu ve Fosforlu gübrelerin tamamı ile Azotlu gübrelerin yarısı verilmelidir. Azotlu gübrenin diğer yarısı ise 2-3 ay sonra sulamadan hemen önce verilip tırmıkla hafifçe karıştırıldıktan sonra derhal sulanarak erimesi sağlanmalıdır.
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
Düzenli olarak gübre kullanın
Sebzeleriniz için verimli büyüme performansı önemlidir. Sebzeler azot açısından zengin gübreler ile en azından 4-6 haftada bir beslenmelidir. Ancak bazı sebzelerde, özellikle domateste, gerekilen miktarın fazlası gübre vermek ürünün verimliliğini düşürecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri