267 Hesap, Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar Hesabıdır. Maddi olmayan duran varlıklardaki hesapların dışındaki tüm diğer maddi olmayan duran varlık kalemleri, 267 Hesap'ta takip edilir.
267- DİĞER MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR
İşleyişi : Yukarıda sayılanların dışında bir maddi olmayan duran varlık ortaya çıktığında, o duran varlık için yapılan harcamalar üzerinden bu hesaba borç yazılar. Varlık tamamen amorti edildiğinde, birikmiş amortisman hesabının borcuna karşılık, bu hesaba alacak yazılır.
267 - Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar Hesabı, 271 - Arama Giderleri Hesabı, 277 - Diğer Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar Hesabı, 294 - Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabı.
iii. Tutarına bakılmaksızın 260- Haklar, 264- Özel Maliyetler, 267- Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar Hesaplarında kayıtlı her bir varlık için amortisman oranı % 100 olarak uygulanacaktır.
Maddi olmayan duran varlıklarla (bilgisayar yazılımları, patent, proje alımı vb.) ilgili olarak, bedeli karşılığı edinilen hukuki tasarruflar ile belirli alanlarda tanınan kullanma ve yararlanma gibi hak ve yetkiler dolayısıyla yapılan ve ekonomik değer taşıyan harcamaların 260 Haklar hesabında izlenmediği görülmüştür.
İlgili 30 soru bulundu
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
26. Maddi Olmayan Duran Varlıklar. Bir yıldan uzun süreli yararlanılacak işletme hakkı, telif hakkı, patent, bilgisayar programları gibi varlıklardır.
Vergi Usul Kanunu'nun 282. maddesinde kuruluş ve örgütlenme giderleri, kurumun tesis olunması veya yeni bir şubenin açılması ya da işlerin devamlı olarak genişletilmesi için yapılan ve karşılığında maddi bir kıymet iktisap olunmayan giderler olarak tanımlanmıştır.
Tek düzen hesap planında duran varlıklar bölümünde yer alan ve boş olan 265 veya 266 hesabın Finansal Kiralama Konusu Kıymetler Hesabı olarak kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Bu hesap, kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçlarının izlendiği hesaptır.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği'nin 186 ve 187 nci maddelerinde, 260 Haklar Hesabı hakkında bilgi verilmektedir. Bilgisayar programları güncelleme bedelleri ödendiği zaman 260 hesabına ve yıl sonunda da 268 hesabına kayıt yapılmalıdır.
264 Özel maliyetler hesabı, kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi ya da ekonomik değerinin devamlı yükseltilmesi maksadıyla yapılan giderleri ve bu gayrimenkullerin kullanılması için tutulan, kira süresi tamamlandığında mülk sahibine bırakılan varlıkların tutarlarını içerir.
260.
İşleyişi : Edinilen haklar, maliyet bedelleri ile bu hesaba borç kaydedilir. Yararlanma süreleri içerisinde, yararlanma sürelerinin belli olmaması durumunda, 5 yıllık sürede eşit taksitlerle itfa olunarak yok edilir.
263. ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ hesabı kullanılmaktadır. Araştırma ve geliştirme giderlerinin maliyet unsurları, bu işlerle ilgili malzeme, işçilik, personel ücretleri, bu alandaki araç ve gereçlerin kullanım giderleri, amortismanları ve diğer benzer kalemlerden oluşur.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
Patent, telif, lisans, marka, ruhsat, yazılım programı, franchise, işletme/pazarlama hakkı, müşteri listesi, internet alan (domain) adı ve benzeri varlıklar maddi olmayan duran varlıkların başlıca örnekleridir.
271- ARAMA GİDERLERİ
Arama amacıyla yapılan ve bununla ilgili giderlerin izlendiği hesaptır.
254 Taşıtlar Hesabı İşleyişi : Taşıtlar satın alma, devir, inşa veya maliyet değerleriyle Borçlandırılır. Satılan, devredilen, kullanma süresini dolduranlar Alacaklandırılır. Taşıt araçları alış maliyeti ile kaydedilir.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
Beşinci yı lın sonunda itfası tamamlanan kuruluş ve örgüt lenme giderleri "262 Kuruluş ve Örgütlenme Gi derleri Hesabı" ile "268 Birikmiş Amortismanlar Hesabı"nın ters kayıt yapılması suretiyle kapatılır.
262 Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri Hesabı: İşletmenin kurulması, yeni bir şubenin açılması, işlerin sürekli olarak genişletilmesi için yapılan ve karşılığında maddi bir değer elde edilmeyen giderlerin aktifleştirilmeleri durumunda izlendiği hesaptır.
C. Kuruluş Gideri: Limited şirketlerde kuruluş sırasında yapılan giderler "262 Kuruluş Ve Örğütlenme Giderleri Hesabı"na işlenip takip edilir.
257 birikmiş amortisman, maddi olan duran varlıkların hesabını takip eder. Bir varlığın muhasebe kayıtlarında gösterilen hesaplama türü olan 257 birikmiş amortisman, o varlığın birikmiş amortisman tutarının 257 olduğunu ifade eder.
268 BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR (-)
Maddî olmayan duran varlıklar için ayrılan amortisman payları bu hesapta izlenir.
256 DİĞER MADDÎ DURAN VARLIKLAR
250 ~ 255 nolu hesaplarının konusu olmayan, üretimde kullanılmak üzere satın alınan muhafaza kapları gibi varlıklar bu hesapta izlenir. 2 x 3,000 = 6,000 TL değerinde muhafaza kabı satın alındığı için 256 DİĞER MADDÎ DURAN VARLIKLAR hesabı borçlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri