Menî: Erkeğin menîsi, beyaz renkte kalın bir sıvıdır. Kadının menîsi ise, sarı renkte ince bir sıvıdır. "Şüphe yok ki erkeğin suyu (menîsi), beyaz renkte kalın bir sıvıdır. Kadının suyu (menîsi) ise, sarı renkte ince bir sıvıdır."
Mezi, meni gibi şehvetle akmaz. Aktığı zaman, insan tarafından hissedilmez.
Vedi; küçük abdestten sonra veya ağır bir şey kaldırmaktan dolayı gelen biraz kalınca yapışkan sıvıdır. Bu sıvı guslü gerektirmez. Çünkü insandan şehvetle gelen meni değildir. Fakat abdesti gerektirir.
Mezi sıvısının meni sıvısı gibi şehvetle akmadığı bilinmektedir. Bu sıvını akması erkek veya hanımlar tarafından hissedilmemektedir. Bu konunun Kuran-ı Kerim de rastlanılmadığı Alimler tarafından bahsedilmiştir. Ayrıca Hadis-i Şerifte bu konu ile ilgili bazı bahislerin geçtiği bildirilmiştir.
Mezî de beyaz ve ince bir su olup, şehvet hissi galebe çaldığı anlarda meydana gelen bir sudur. Binâenaleyh söz konusu “vedi” ve “mezi”den dolayı gusül gerekmez. Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Menî: Erkeğin menîsi, beyaz renkte kalın bir sıvıdır. Kadının menîsi ise, sarı renkte ince bir sıvıdır. "Şüphe yok ki erkeğin suyu (menîsi), beyaz renkte kalın bir sıvıdır. Kadının suyu (menîsi) ise, sarı renkte ince bir sıvıdır."
el Cevab: Mezi meninin incelmiş halidir. Uykudan uyandığında mezi ya da meni ıslaklığının çamaşırda görülmesi durumunda ihtiyaten gusül gerekir. Uyanıkken mezi gelmesi sadece abdest gerektirir. Çünkü mezi olduğunda oluş şekli itibarıyla bir şüphe yoktur.
el Cevab: Mezi meninin incelmiş halidir. Uykudan uyandığında mezi ya da meni ıslaklığının çamaşırda görülmesi durumunda ihtiyaten gusül gerekir.
Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir. Akan şeyin rengi ve kokusundan meni olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer akan şey beyaz renkli ince bir sıvıysa bu meni değil, mezidir. Dolayısıyla boy abdestini gerektirmez, sadece abdestinizi bozar.
Şöyle ki, uyanma olur, menî gelip şehvetle boşalma olmaksızın uyanma geçer ve idrar yapıldıktan sonra kesik kesik gelir. Menî ise, şehvetin en üst düzeyinde (şehvetle) ve hızla (difk) gelen ve kendine has kokusu ve rengi olan bir sıvıdır. (kokusu yaşken hurma tomurcugu, kuru iken yumurta kokusunu andırır.)
Vedi, yapısı itibariyle meni veya meziye benzese de bu sıvıda dolayı gusül abdesti almak gerekmez. Vedi ası verilen sıvının gelmesi abdesti bozar ancak gusül abdesti almayı gerektirmez. Yani vedi akıntısı görülen kişiler abdest tazelemek zorundadırlar. Bu kişilerin gusül abdesti alması ise gerekmemektedir.
Bakmak ve dokunmak suretiyle şehvetle gelen meniden dolayı da gusletmek gerekir. Cinsel ilişki halinde sünnet yerinin veya o kadar bir kısmın duhulü ile, büluğ çağına ermiş erkek ve kadının gusletmeleri gerekir. Meninin gelip gelmemesine bakılmaz.
İlişki sırasında erkeğin menisi vajinaya boşalmadan hissedemez. Ancak vajinaya meni atıldıktan sonra vajinada ıslaklığın artışı, akıntının artması şeklinde hisseder.
Mezi, zevk zamanında çıkar. Şehvetlenince, açık resimlere bakınca veya şehvetle öpüşünce ve sürtününce veya böyle şeyler düşününce gelen birkaç damla renksiz yapışkan sıvıdır. Prostat salgısı, genelde idrardan sonra gelen, koyu, yapışkan bir sıvıdır. Şehvetle gelen meni hariç, hiç biri guslü gerektirmez.
Sürekli mezi gelmesinin ya da ihtilam olmanın bazı sebepleri vardır. Bu da fazla yemek, haramlara çok bakmak vb. nefsin hoşuna giden şeyleri yapmaktan kaynaklanır. Ayrıca bir rahatsızlığınız olabilir. Sahasında uzman bir doktora danışmanızı öneririz.
- Mezi normal abdesti bozar mı ve elbise değiştirilmeli mi yani namaz kılınabilir mi o elbiseyle? Değerli kardeşimiz, Mezi gelirse namaz abdesti bozulur, ancak gusül abdesti bozulmaz.
Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında bir fark yoktur. Cinsel doyuma ulaşmadıkça gusül gerekmez. Şöyle ki: Kadının fercine plastik aletin sokulması halinde asla gusül gerekmez. Zira cinsel doyuma ulaşmadıkça bundan dolayı gusül gerekmez, fakat cinsel doyuma ulaşırsa o zaman gusül gerekir.
Binâenaleyh söz konusu “vedi” ve “mezi”den dolayı gusül gerekmez. Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir. Bundan dolayı sadece abdest bozulur, ancak orucu bozmaz ve gusül gerekmez. Kişiden gelen sıvı meni ise gusül abdesti alması gerekir; mezi veya vedi ise abdest bozulsa da gusül gerekmez.
Örneğin çıplak gözle siyah bir iç çamaşırında küçük bir kan lekesi veya beyaz bir iç çamaşırı üzerinde meni lekesi görmek mümkün değildir. Farklı renk ve dokudaki kumaşlarda SAFE Pro Akıllı Telefon gibi multispektral görüntüleme cihazları ile biyolojik materyalleri tespit etmek oldukça kolay olabilir.
İnsana ait kurumuş meni ovalamakla temizlenebilir. Ancak yaş olan meninin su ile yıkanması gereklidir. Diğer yandan kuru bir meni ovalamakla temizlendikten sonra, bu elbise ile namaz kılınabilirse de, yeri yeniden ıslanırsa, sağlam görüşe göre pislik yeniden döner.
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
Erkeklerde cinsel tatmine ulaşmadan hemen önce yani boşalma öncesi penisten mezi adı verilen halk arasında zevk suyu olarak bilinen bir sıvı gelmektedir. Zevk suyu, gebeliğe yol açabilecek canlı sperm içeren semenden hemen önce çıkar.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Birinicisi: Mezi, şehvet arzusu gerçekleştiğinde yapışkan bir sıvı akar. Bu sıvı necis olup abdesti bozar.
Küçük abdesti yaptıktan sonra gelen kokusuz, beyazımsı bulanık yapışkan sıvıya denir. Kişinin gusül alması gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri