BEBEKLER NEDEN PARMAK EMER? Bebekler kendilerini yatıştırmak için parmaklarını emerler çünkü doğduklarından itibaren bir şeyler emme konusunda ısrarcıdırlar. Parmak emme 3-4 aylıkken başlar ve eğer kontrol edilmezse 3 ila 6 yaşa kadar devam eder.
Tamamen normal gelişim sürecine dahil hareketler.Doğuştan emme refleksine sahip oldukları için açlık tokluk farketmeksizin ellerini ve parmaklarını ağızlarına götürürler. Yenidoğan keşif döneminde olan bu hareketler alışkanlığa dönüşmez. Bebeğinizin parmaklarını ağzına götürmesine engel olmak doğru olmayacaktır.
Bebeklerin parmaklarını ya da ellerini emmelerindeki en temel sebep acıkmaları olmaktadır. Bunun için öncelikle bebeklerin karınları doyurulmalıdır. Bebeklerin ellerini emmelerinin bir diğer sebebi ise memeden erken kesilmeleri olmaktadır. Bu durumda bebekler psikolojik doyumu gerçekleştirebilmek için olmaktadır.
Bebekler genellikle kendilerini huzursuz, stresli, utanmış veya sıkılmış hissettiklerinde kendilerini rahatlatmak için refleks olarak ellerini veya başparmaklarını emerler. Bazı uzmanlar bunun asıl sebebini, anne ve çocuk arasındaki güven duygusunun oluşamamasına bağlar.
Bebeklerde görülen l veya parmak emmesinin bir diğer önemli nedeni de acıkmalarıdır. Bebeğinizi gözlemlediğinizde daha çok acıktığında parmaklarını emdiklerini görebilirsiniz. Eğer karnı doyduğunda, emmeyi bırakıyorsa sebep tamamen budur.
İlgili 28 soru bulundu
Dr. Tancan Uysal, bebeklerin 3,5 yaşına kadar parmağını, elini emmesinin, emzik kullanmasının ağız ve diş sağlığı açısından yan etkisi bulunmadığını, emme alışkanlığına sonraki dönemde müdahale edilmemesi halinde ise ağız ve diş sağlığının olumsuz etkilendiğini söyledi.
3 aylık bir kız bebek ortalama 5,5 kilo, erkek bebek ise ortalama 6 kilo olmaktadır. Kiloda olduğu gibi 3 aylık bebek kaç santim olmalı sorusu da cinsiyete göre değişmektedir. Biz kız bebeğin boyu yaklaşık 59 santim ve erkek bebeğin boyu yaklaşık 60 santim olmalıdır.
Bebeklerin çoğu başparmaklarını ya da diğer parmaklarını emerler. Zararsız bir davranış olan parmak emmeye hemen hemen bebeklerin tümünde rastlamak mümkündür. Doğumu takiben ilk 3-4 ayda normal olarak bir çocuğun yeme ve içmesi için tek yol emmedir. Birinci yılın sonuna kadar emme esas yol olarak kalır.
Bebeğiniz 3 aylık olunca kol ve el kaslarının gelişmesiyle objelere uzanmaya başlayacaktır. Elleri genelde açıktır. Ellerini, parmaklarını inceler, orta hatta birleştirip ağzına götürür. Ellerini ve gözlerini koordineli bir şekilde kullanması henüz yeterli olmasa da, eline aldığı cisimleri ağzına götürmeye çalışır.
Bebeklerin midesi küçüktür, hemen yorulurlar. Zaman geçtikçe ve bebek büyüdükçe tek seferde daha fazla miktarda süt emmeye başlar. Bebeğin elleri gevşemiştir ve açıktır. Ellerini yumruk yapmak bebeğin açlık sinyallerinden biridir.
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
2 aylık bebek gelişimi
İkinci ayını tamamlayan bebekler artık bazı ağlama dışında bazı sesler çıkarmaya başlar. Elleri yumruk şeklinden çıkar ve elini ağzına götürme davranış başlar.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir.
3 aylık bir bebeğin yaklaşık 3 saatte bir emzirilmesi önerilir. Anne sütünün her damlası bebeğiniz için önemlidir.
Günde 7-9 defa emmek isteyebilirler.
3 aylık dönemde bebeğinizin etrafa ilgisi artar, emerken dikkati dağılabilir ve buna bağlı olarak da ara ara meme grevi meydana gelebilir. Emme süreleri 3-4 dakikada olabilir ama 30 dakika da olabilir. Bezine günde 5-6 kere dolu çiş yapıyorsa yeterli emiyor demektir.
Bebekler parmak emme davranışı daha anne karnında yapmaya başlar. Doğumdan sonra 4 yaşına kadar bu davranışı sıklıkla tekrarlarlar. Parmak emme davranışı, bebeklerde uykunun gelmesi, yeni diş çıkması, yalnız kalması gibi durumlar da ortaya çıkar. Özellikle uykusu gelen bebekler bu davranışı sıklıkla yaparlar.
Çoğu çocuk, ilk süt dişlerinin döküldüğü ve kalıcı dişlerin görülmeye başladığı dönem olan 2 ile 4 yaş arasında parmak emmeyi bırakır. Ancak dişlerin hizalanması ve ağız gelişimiyle ilgili sorunların önüne geçmek için kalıcı dişler görülmeye başlamadan önce çocuğun parmak emme alışkanlığını bıraktırmak önemlidir.
Bebeklerin beyinleri ile vücutları arasındaki sinirsel bağlantının henüz oluşmaması sebebiyle, genel olarak minik yavrular ellerini yumruk yapar. Temel olarak doğal bir süreç altında neden budur.
Bu nedenle annelerin, bebeklerinin emdikten sonra tok olduklarını anlayabilecekleri iki somut göstergeye bakarak bu yanılsamaları göz ardı etmeleri mümkündür: Bebekler ekseriyetle açlık hisleri tatmin edildiğinde memeyi emmeyi bırakır. Bırakmayan bazı bebekler de uykuya dalana kadar araklıklarla emmeye devam eder.
Minik bebeğiniz ağzını sımsıkı kapatıp, başını çeviriyorsa, gözlerini kısıp, ellerini birleştirip, çığlık atarak gülüyorsa ya da yüzünü kızartıp sonra yaygarayı basıyorsa kesinlikle size birşeyleri anlatmak istiyordur.
Bebeklerin çoğu başparmaklarını ya da diğer parmaklarını emerler. İlk bir yaş içindeki bebeklik döneminde çocuk doğal olarak parmak emebilir. Daha çok başparmağını hatta bazen ayak parmağını bile emebilir. Bu davranışın, çevreyi tanıma ve keşfetme ihtiyacından doğduğu kabul edilebilir.
Bebeğin vücudunun üst kısmının gelişebilmesi için belirli bir ayın geçmesi gerekir. Bebekler ancak 4. ayda kucakta destekli oturmaya başlayabilir. 4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmez.
3 aylık bebekler günde ortalama 1-3 kez kaka yaparlar, ancak bazı bebeklerde daha fazla olabildiği gibi bazı bebekler gün aşırı veya 2-3 günde bir yapabilirler. Anne sütü alan bebeklerin kakası daha yumuşak ve sulu iken, mama ile beslenen bebeklerin kakası biraz katı olabilir, ancak çok sert ve şekilli değildir.
3 Aylık Bebeğin Beslenme Tablosu
Bebeği uykudan uyanıp, karnı aç için olduğu ağladığı her anda beslemek gerekir. Bebek bu şekilde günde ortalama 5-6 defa beslenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri