Yağlı lekeleri su ile silmeye çalışmayın. Yağlar suda çözünmediğinden bu lekeyi yaymaktan başka bir işe yaramaz. Onun yerine lekenin üzerine ve altına bolca pudra, un, nişasta ya da tuz dökerek bekletin. Bu maddeler yağı emerek lekeyi daha kolay temizlemenizi sağlayacaktır.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Kurumuş yağ lekesi çıkarırken kullanabileceğiniz en etkili ve ideal malzemelerden biri karbonattır. Yağ lekesi bulunan yüzeye bir miktar karbonat dökerek hemen ardından diş fırçası ile yağ lekesini fırçalamalısınız. Yağ lekesini fırçalarken oldukça nazik hareketlerle yapmalısınız.
Sudan hafif olan yağ su yüzeyinde kalır. Yağı sudan emmek için suda yüzen beyaz ped kullanmanız gerekir. Beyaz ped suda yüzen polipropilen malzemeden üretilmiştir. Polipropilen sudan hafif olduğu için suda batmaz, su yüzeyinde kalır, su üzerindeki yağın çabucakemilmesini sağlar ve suyu yağdan temizler.
Bulaşık deterjanını (Limonsuz) yağ lekesi olan bölgeye döktükten sonra 5 dakika bekleyin. 5 dakika kadar bekledikten sonra lekeli bölgeyi ılık bir bez yardımıyla silin ve ardından düşük derecede makineye atın. Bulaşık deterjanı, tabaklardaki yağı kaldırdığı gibi kumaşlardaki yemek yağını da temizleyecektir.
İlgili 40 soru bulundu
Kıyafet ve benzeri gibi birçok eşyanın üzerine yağ döküldüğü zaman, genelde karbonat kullanımı öne çıkar. Aynı zamanda bu konuda imdada bulaşık deterjanı yetişir. Bir miktar bulaşık deterjanı döktükten sonra 5 dakika kadar bekletmek ve sonra durulamak yeterlidir.
Kızgın yağ yanığı durumunda, yanık bölgesi yaklaşık 15-20 dakika soğuk su altında tutulmalıdır. Soğuk su, yanığın yayılmasını önler, ağrıyı hafifletir ve derinin zarar görmesini engeller. Pansuman yapılarak yanık bölgesinin hijyeni korunmalıdır.
Yağlı lekeleri su ile silmeye çalışmayın. Yağlar suda çözünmediğinden bu lekeyi yaymaktan başka bir işe yaramaz. Onun yerine lekenin üzerine ve altına bolca pudra, un, nişasta ya da tuz dökerek bekletin. Bu maddeler yağı emerek lekeyi daha kolay temizlemenizi sağlayacaktır.
Hızlıca yapmanız gereken yağ dökülen yere bolca tuz dökerek 10 dakika boyunca ovmaktır. Tuz yağı emerek kumaşa geçmesini engeller.
Yağdanlığı bulaşık deterjanı ile yıkayıp iyice duruladıktan sonra içerisini temiz su ile doldurun. Daha sonra su içerisine bir adet limon sıkıp şişenin ağzını tamamen kapatıp bir gün bekletin. Ertesi gün tüm yağ ya da sirke kalıntılarının yok olduğunu görebilirsiniz.
Sabun, kir ve leke tutan yağları çözme işlevinden ötürü etkili bir temizlik aracı. Sert kimyasallara veya ovalamaya gerek duymadan Arap sabunu kullanarak ruj, kahve, kurumuş kan ve yağ gibi zorlu lekeleri çıkarabilirsiniz.
Kızarma sonrası biriken yağlardan kurtulmak için tavanın içine bol miktarda karbonat serpin ve üstünü 1 parmak boşluk kalacak şekilde su ile doldurun. Tavayı 1 gece boyunca bekletin. Ertesi gün tavayı sünger yardımıyla yıkayarak karbonat kalıntılarından arındırın.
Beyaz sabun: Çarşaf, masa örtüsü veya halıya dökülen yağ lekesi için uygulayabilirsiniz. Tuz, karbonat ve amonyak: Koltuğunuza, sert kumaşlara dökülen yağ lekesinin çıkması için ideal bir yöntemdir. Nişasta, un, tuz: Motor yağı lekesi için uygulanır.
Derin bir kap içerisine bir su bardağı suya, 1/3 su bardağı sirkeyi ve yarım su bardağı karbonatı ekleyerek macun kıvamında bir temizleyici elde edebilirsiniz. Macunu yağlı yüzey üzerine sürüp 2-3 dakika bekletip sildiğiniz zaman yüzeyin yağdan arındığını göreceksiniz.
Yağ dökülen yüzeye karbonat serpiştirin ve diş fırçası yardımıyla bu yüzeyi fırçalayın. Fırça darbelerinin narin olmasına özen gösterirseniz, kumaşlarınıza zarar vermezsiniz. Aklınızdaki soru salçalı yağ lekesi nasıl çıkar ise karbonatla beraber bulaşık deterjanını karıştırıp yüzeye dökebilirsiniz.
Diğer bir yöntem ise yağ lekesinin bulaştığı alana limon suyu sürmektir ve ardından lekenin üzerinde limon bekletilir. Eğer yağ lekesi eskiden kalmaysa, leke olan yere 2 gün boyunca limon suyu uygulanmalıdır. 2 günün sonunda leke kolaylıkla çıkacaktır.
Tavadaki kızgın yağ alev alırsa büyümemesi için üzerine tuz atıp söndürebilirsiniz. Tavadaki kızgın yağ aniden alev alınca ne yapacağınızı bilemiyorsanız bu yöntem işe yarayabilir.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz. Çünkü tuz, yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.
Zeytinyağı içerisinde çözünen doğal tuz vücudunuzdaki (Baş, boyun ve eklem bölgesindeki) ağrıları gideriyor. Bu doğal ve pratik tedavi yöntemi sayesinde siz de ağrılarınıza veda edeceksiniz. Baş, boyun ve eklem ağrıları yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkiler. Bu sorunu doğal malzemelerle çözebilirsiniz.
Vücutta yakılan yağlar kısa süreler içerisinde vücuttan genellikle idrar ve dışkı yolu ile atılmaktadır.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir. 16:00-17:00 arası kardiyovasküler ve kas dayanıklılığının en iyi olduğu zaman dilimidir.
Yanık bölgeye asla herhangi bir yağ, yoğurt, diş macunu gibi ürünler sürülmemelidir. Yanığa aşırı soğuk kompres uygulanmamalıdır veya buz koyulmamalıdır.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Bu kabarcıklar yaranın iyileşme sürecinde alttaki cildi korumaktadır ve bu nedenle su toplayan yerleri patlatmak iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Eğer bu kabarcık kendi kendine patlarsa deriyi soymamalı, bölgeyi temiz ve kapalı tutmalısınız. Vazelin ile su toplamış deriyi düzenli olarak nemlendirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri