Üçüncü Derece Donma (Derin Donuk) İnsanların ilk 2 Donma aşamasında ortam şartlarını iyileştirememesi ve aşırı soğuğa maruz kalmaya devam etmesi sonucunda 3. Derece Donma yani Derin Donuk oluşur. Bazı vakalarda kişinin fazladan 1 saat daha aşırı soğuğa maruz kalması 3. Derece Donuk oluşmasına neden olur.
3. ve 4. derece donma ise 1. ve 2. donmalarda kurtulma durumunuz olmadıysa, kaslar, sinirler ve kan damarları donmaya başlar. Sertleşen deri balmumuna benzer. Lekeler mor rengine dönüşmeye başlamıştır. Bu tür durumlarda enfeksiyon kapabilirsiniz.
-40 ile 0 derece arası sıcaklık seviyesi: Donuk Depolama. -70 ile -40 derece arası sıcaklık seviyesi: Şoklama.
Soğuk yaralanmaları ve donmada ilk yardım
Yüzük, saat, bilezik gibi takıları hızla çıkarın. Donmuş organı aleve, ateşe tutmayın, donmuş kısımların yeniden ısıtılması için aşırı sıcak suya sokmayın. Hassas dokularda daha fazla hasara yol açacağı için donmuş olan bölgeye masaj yapmayın ve ovmayın.
Aynı zamanda su, 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilir. Suyun donma derecesi suyun saf olup olmadığına göre de değişir.
İlgili 31 soru bulundu
Üçüncü Derece Donma (Derin Donuk)
Derece Donuk oluşmasına neden olur. En net 3. Derece Donma Belirtisi olarak canlı ve sağlıklı deriden keskin hatlar ile ayrılan siyah bir bölge oluşması gösterilebilir. Kişinin kaslarında, sinirlerinde, tendonlarında ve kan damarlarında donmalar başlar.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar.
Canlı ve sağlıklı deriden kesin hatları ile ayrılan siyah bir bölge oluşur. Hasta ya da yaralı ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir. Donmaya maruz kalan kişi sakinleştirilir. Donan kişi hareket ettirilmez, kesin istirahat etmesi sağlanır.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir.
İkinci Derece: Soğuğun sürekli olması ile belirtiler belirginleşir. * Zarar gören bölgede gerginlik hissi oluşur. * Ödem, şişkinlik, ağrı ve içi su dolu kabarcıklar meydana gelir. * Su toplaması iyileşirken siyah kabuklara dönüşür.
Hipotermide zaman kavramı çok önemlidir ve kişinin bunu hissetmekte farkında olmayabilir. En çok görülen belirtiler ise; uyku hali, konuşmada ağırlaşma, derin soluk alma isteği, el ve ayaklarda ağırlık hissi, kontrolsüz el ve ayak hareketleri, davranış değişiklikleri ve titreme gibi belirtiler görülür.
-İLK YARDIM NASIL YAPILMALI?-
Üzerindekiler çıkartılarak kuru giysiler giydirilmeli. Sıcak içecekler verilmeli. Su toplamış olan bölgeler patlatılmamalı ve bu bölgelerin üstü temiz bir bezle örtülmeli. Donuk bölge ovulmamalı, kendi kendine ısınması sağlanmalı.
Pek çok kişinin bildiği üzere ise su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır.
Organlarımızdaki en çok ve erken dönemde donan yerlerimiz uç bölgelerdir. Yani burun, eller, parmaklar, erkeklerde penis ve testisler ve ayaklar donar. Arkasından uyku ve uykuda ölüm meydana gelir.
Dondurulacak gıdanın bulunduğu sıcaklıktan, termal merkez sıcaklığının belli bir dereceye düşmesi için geçen süreye “efektif donma süresi” denir.
Cryonics Ensitütüsünde dondurulan profesörün bedeni saklama ünitesinde 1979 yılında bir izolasyon sorunu yaşansa da kurtarılmıştır. Aynı yıl ünitede 9 bedenin çözüldüğü anlaşılmıştır.
Kalp dakikada ortalama 60 kez yerine sadece iki kez çarpıyor. Kan dolaşımı yapılamıyor ve bu sürecin sonunda donarak ölüm neredeyse kesinlik kazanıyor. Bu ölümün "yumuşak" bir ölüm olup olmadığı konusunda ise bilim dünyasında tartışmalar sürüyor.
Donma tepkisi; statü-otorite-güç sahibi olan, başa çıkılması kolay görünmeyen kişiler ve durumlar karşısında, travmatik deneyimlerin tetiklenmesiyle de ortaya çıkabilen bir savunma mekanizmasıdır.
Beden sıcaklığının 31 derece ve altına düşmesiyle donarız. Kişi komaya girer ve dolaşım ve solunum yetmezliğiyle ölüm oluşur.
Bir çözücüye eklenen çözünen madde çözücünün kaynama noktasını yükseltirken, donma noktasını düşürür. Aslında çözücünün kaynama noktası yükseldikçe, donma noktası düşer.
Derişim Arttıkça Donma ve Kaynama Noktası Konu Anlatımı
Çözücünün yani suyun içerisinde çözünmüş durumda olan maddenin derişimi arttıkça çözeltinin donmaya başlama sıcaklığı düşer. Buna göre doygun çözeltinin sahip olduğu derişimi doymamış ise bu durumda donma sıcaklığı daha yüksektir.
Bu konu tamamen buzdolabı kalitesi ve suyun miktarına göre değişiklik gösterecektir. Bir bardak su koyarsan eğer bu 40 dakika içinde buz tutacaktır lakin 2 litre koyarsan 1.5 saat 2 saat gibi bir süreni alacaktır.
MERHABA! Ortalama 1 litre musluk suyu 1 saat içinde tamamen donar. Bir suyun sıcaklığına, buzdolabının gücüne, hacmine bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri