İhale süreci Yeni Havalimanı'nın İhalesi 24 Ocak 2013 tarihinde açılıp 3 Mayıs 2013 günü sonlandırıldı. Yüzde yirmi özkaynak zorunluluğunun öngörüldüğü ihaleye TAV, Alarko, IC, Limak, Makyol ve Varyap Holding katılım gösterdi. Havalimanı işletme süresi şartlar dahilinde 25 yıl olarak sabitlendi.
Yap işlet devret modeli ile gerçekleştirilecek. Yeni İstanbul havalimanı projesinin finansmanını sağlamak amacıyla yolcu ve gelir garantisi verilmesi öngörüldü. İhale önceki projelerden farklı bir yöntemle gerçekleştirilecek. İşletme süresi 25 yıl olarak sabitlenecek... " dedi.
Yatırım tutarı 10,25 milyar euro olan İstanbul Havalimanı'nın "devletin kasasından para çıkmadan" yapıldığına işaret eden Karaismailoğlu, "Toplam alınacak kira, 26 milyar euro. Açıldığından bu yana ekonomiye katkısı, 80,7 milyar euro.
İnşaatın tüm masraflarını üstlenecek olan İGA konsorsiyumu, ihaleye göre havalimanını 25 yıl boyunca işletecek, buradan elde edilen gelirlerin tümünü alacak ve karşılığında senelik 1 milyar eurodan fazla bir kira ödeyecekti.
İstanbul Havalimanı, Avrupa Yakası'nda, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında yer alıyor. Dört yıl süren inşaatın sonunda İstanbul Havalimanı, 29 Ekim 2018'de açıldı.
İlgili 20 soru bulundu
3 Ocak 2013 ve 3 Mayıs 2013 yılları arasında gerçekleşen ihaleyi Kalyon, Kolin, Mapa ve Cengiz ortak girişim grubu kazandı. İhale bedeli 22 milyar Euro ve havalimanı 25 sene boyunca ortak girişim grubu tarafından işletilecek.
Adil Karaismailoğlu, gelecek onlarca yıl için planlanan ve kamu-özel iş birliğiyle hayata geçirilen 30 milyar avroluk yatırımların tamamının hemen hemen 2040'ta işletme süreçlerinin biteceğini ve devlete geçeceğini söyledi.
76,5 milyon metrekare alan üzerine inşa edilen ve birçok yönden dünyada ilkleri barındıran İstanbul Havalimanı'nın ilk fazının açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra dünyanın dört bir yanından 50'nin üzerinde üst düzey konuğun katılımıyla 29 Ekim 2018'de ...
İstanbul, 3 havaalanına ev sahipliği yapar. (Bunlar arasında Istanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Atatürk Havalimanı yer alır.)
İstanbul Havalimanı'nı inşa eden ve 25 yıl boyunca işletecek olan İstanbul Grand Airport'un (İGA) CEO'su Kadri Samsunlu, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, yapılan yatırımın "ciddi bir kısmının" yer hareketleri için harcandığını söyledi.
İstanbul Havalimanı (IST) 2022 yılında yüzde 73.8'lik artışla toplam 64.3 milyon yolcu sayısına ulaşarak dünyanın en büyük yedinci havalimanı oldu. Uluslararası yolcu sayısında ise İstanbul Havalimanı beşinci sırada bulunuyor.
İnşaat bedeli ile beraber havalimanın Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon OGG'ye toplam maliyeti 36 milyar euroyu yani 85 milyar lirayı bulacak. İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının ihalesi, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gerçekleştirildi.
Yolcu başına maliyet hesabına göre ise 8. sırada. Dünyanın en pahalı havalimanları sıralamasında yapımı süren İstanbul 3. havalimanı en pahalı 10 havalimanı sıralamasında toplam 10,2 milyar Euro maliyeti ile 4. sırada yer aldı.
İhaleyi 22,152 milyar euro ile Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) kazandı. 6 saat süren 96 turlu ihaleden devlete KDV dahil 26 milyar 142 milyon euro gelir çıktı.
Uluslararası ihaleyi, Cengiz- Limak-Kolin-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu olarak, 25 yıllık kira bedeli için 22 milyar 152 milyon Euro vererek kazandık.
İstanbul Havalimanının 2019 yılında hizmete geçmesi ile birlikte, Atatürk Havalimanı İç hat ve Dış hat terminalleri tarifeli yolcu trafiğine kapatılmıştır. Kargo terminali ve özel uçuşlar yapılan Genel Havacılık terminali hizmete devam etmektedir.
Dünyanın en büyük havalimanı Suudi Arabistan'da bulunan Kral Fahd Uluslararası Havalimanı 78.000 hektarlık yüzölçümü ile İstanbul'da yapılan üçüncü havalimanının on katından daha büyük.
Not: Güncelleme tarihi itibariyle ülkemizde sivil hava trafiğine açık toplam 62 havaalanı bulunmaktadır.
İGA'nın yüzde 55'lik hissesi Kalyon Holding, yüzde 45'lik hissesi Cengiz Holding bünyesinde bulunuyor. Kadri Samsunlu, İGA'da Yusuf Akçayoğlu'nun istifasının ardından 2018 yılında göreve gelmişti.
3. Yeni Havalimanı Avrupa yakasında Karadeniz kıyısındaki bölgede yer alıyor. Tayakadın ve Akpınar köyleri arasındaki 76,5 milyon metrekare alan üzerinde inşa edilen İstanbul Yeni Havalimanı, Çatalca, Göktürk Arnavutköy kavşağında ve Terkos Gölü'ne yakın bir alanda inşa edildi.
Dünyanın en büyük terminaline sahip olan ve 1 milyon 400 bin metrekare tek çatı altındaki ana terminal binasında hizmet veren İstanbul Havalimanı, halihazırda yıllık 90 milyon yolcu ağırlama kapasitesiyle öne çıkıyor.
Projeyle birlikte yılda 650 milyon dolar ulusal tasarruf sağlanması hedeflenmiştir. 2022 yılının ilk yarısında zamandan ve akaryakıttan tasarruf edilen miktar 3 milyar lirayı bulmuştur. Köprünün maliyeti 1,4 milyar dolar olmuştur.
Karaismailoğlu'nun paylaşımında yer alan infografiğe göre, İstanbul Havalimanı, milli gelire 23,75 milyar avro, üretime 51,3 milyar avro, ihracata 4,2 milyar avro, vergiye 1,23 milyar avro katkıda bulunurken, istihdama etkisi 972 bin oldu.
"İstanbul Havalimanı'nın hizmete açılmasıyla 10 milyar 247 milyon avro yatırım bedeli ve işletme süresince İdareye ödenecek 22 milyar 152 milyon avro + KDV kira bedeliyle toplamda 32 milyar 399 milyon avro havacılık sektörümüze kazandırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri