Kovanda bulunan arılar ana arısız oldukları için yumurtalardan ya da larvalardan bir kısmını ana arı yapmak için hazırlığa başlarlar. Çerçevenin verilişinden yaklaşık 15-16 gün sonra yeni ana arı yetişmiş olur. Çıkan ve kovana hakim olan ana arı bir hafta içinde çiftleşme uçuşuna çıkar ve sonra yumurtlamaya başlar.
Ana arı, 16 günün sonunda gelişimini tamamlar ve çiftleşmeye hazır hale gelir. Ana arı döllenmek amacıyla uçuşa gidip yaklaşık sekiz ya da on erkek arı ile çiftleşir. Sonra iki ile dört gün gibi bir süre geçtikten sonra petek gözlerine yumurta atmak için hazır hale gelir ve işleme başlar.
1.5 mm, beyaz ve incedir. Yumurtalar sperma kesesinin yanından geçerken ananın kararına bağlı olarak, döllenir veya döllenmezler. Döllenen yumurta 32 kromozomlu, döllenmemiş yumurta 16 kromozomludur. Ana arı çiftleştikten 3-4 gün sonra yumurta bırakmaya başlar ve günde ortalama 1500 yumurta bırakır.
Değişik nedenlerden dolayı yeterli sayıda erkek arıyla çiftleşemeyen ana arı daha sonraki günlerde 2-3 defa daha çiftleşme uçuşuna çıkabilir. Çiftleşmesini tamamlayan ana arı kovanına döner ve 2-3 gün sonra yumurtlamaya başlar.
Ana arı uzun ömrü süresince oğul verme ve döllenme uçuşu hariç, kovandan dışarı hiç çıkmaz. Ana arı arı kolonisi içinde döllenmiş yumurta yapabilme yeteneğine sahip tek yaratıktır. Herhangi bir nedenden dolayı ölmesi ya da bu yeteneğini kaybetmesi o koloninin yok olması anlamına gelir.
İlgili 26 soru bulundu
Ana arı kolonideki en ağır ve karın kısmı en uzun birey olma özelliğini taşıyor. Ayrıca sürekli yumurtlama eğiliminde olup petek üzerinde sakince dolaşarak yumurtlayacak uygun petek gözü arıyor. Tüm bu özellikleriyle kraliçe arı, binlerce işçi arı arasında dahi kolayca fark edilebiliyor.
İklim, vejetasyon ve koloni şartlarına göre günde 1500-2000 adet yumurta bırakabilir. Her kolonide (oğul dönemi hariç) bir tanedir. Feromonları ile koloninin düzenini sağlar. 3-4 yıl yaşayabilir, ekonomik ömrü 2 yıldır.
Ana arılar gözden çıktıktan 6-8 gün sonra çiftleşme uçuşuna çıkar ve havada uçarken 8-10 erkek arı ile çiftleşir.
Çiftleşme; havanın açık, güneşli ve rüzgarsız olduğu günlerde genellikle öğleden sonra 14:00-16:00 saatleri arasında 10-30 metre yükseklikte gerçekleşir. Ana arı çıkardığı sesler ve ürettiği feromonlar sayesinde erkek arıları cezbeder. Erkek arılar ana arıyı havada bularak çiftleşmeyi gerçekleştirirler.
Taranov (1973) ana arı kalitesini, ana arının çıkış ağırlığına göre yorumlamış, 200 mg dolayında çıkış ağırlığına sahip ana arıyı “kaliteli”, 220 mg'dan daha yüksek çıkış ağırlığına sahip ana arıyı ise “çok kaliteli” olarak tanımlamıştır.
Kraliçe -kolonideki genetik çeşitliliği muhafaza etmek için- genellikle birden fazla (poliandri) erkek arı (dron) ile havada çiftleşir. Bu çiftleşme uçuşları art arda birkaç gün tekrarlanabilir. Daha sonra kraliçe yumurta bırakmaya başlar ve -yeni bir koloni kurmak amaçlı uçuşlar haricinde- kovanı terketmez.
Yemlemeye devam edilir.15 günde bir kovanlar açılarak, iş çalışması kontrol edilir. Gerek duyulan kovanlara kabartılmış petekler azar azar verilir. Her hafta arıların çalıştığı saatlerde kovanlar dıştan kontrol edilerek, kuşkulanılan kovanlar açılarak denetlenir.
Ana arısız kovanlara ana arı kazandırmak için pek çok yöntem vardır. Kuvvetli koloniden üzerinde hem yumurta ve hem de larva bulunan arılı bir çerçeve çıkarılıp boş bir kovana veya arı- ları silkildikten sonra anasız kovana konulursa, arılar yumurta ve larvalardan kendilerine ana arı yapabilirler.
Sonbaharda kovanlardaki petek renklerini açıktan koyuya çevirmek arıya yavru yaptırmanın ilk şartıdır. Bunu yaparsanız sonbaharda arılarınız daha kolay yavru yapıp yeniden bir çoğalma dönemine girecektir. Arılara sonbahar bakımınız etkisini daha çabuk gösterecektir...
Kraliçe. Her koloninin her zaman sadece tek bir kraliçesi vardır. Kraliçe arı beş yıla kadar yaşar ve bu zaman zarfında çocuk doğuran sadece odur.
Ana Yenileme Amacıyla : Yaşlı anaların genç bir ana arıyla değiştirilmesi amacıyla "peteklerin ortasına" bir kaç tane aynı yaşta larvalardan yapılmış memeler bulunur. Aynı zamanda çerçevelerde günlük yumurtada vardır. larvadan "çerçevenin her hangi bir yerinde" ana memeleri yaparlar. sezon yitirilmiş olur.
spermatozoa bulundururlar. ✓ Ana arı güneşli bir günde, kovandan 2-5 km uzaklıkta, 14:00-16:00 arasında, yerden 12-15 m yükseklikte, 8-10 erkek arı ile çiftleşir.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
2022 yılı ana arı fiyatları açıklandı... 1 adet ana arı fiyatı: 90 TL olarak planlanmaktadır. 2022 yılı ana arı fiyatları zamana göre değişiklik gösterebilecek olup, burada yazılan fiyatları her zaman güncelleyeceğiz.
Sadece dişi arılar sokar
Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri…
Mevsime bağlı değişmekle birlikte genç ve kaliteli bir ana arı günde 1500-2000 adet yumurta yumurtlar.
Arının oğul vereceği nasıl anlaşılır? Arının oğul vereceğinin en belirgin işareti, kovan açıldığı zaman peteklerin alt ve yan bölümlerinde gözüken ana memeleridir. Oğul verecek olan kovanların önünde arılarak toplanarak kovan gövdesinin üzerinde ya da uça tahtasının altında yığınak yapacaklardır.
Yaşlı Ana Arı Varlığının Belirtileri
1-Ana arı petek gözlerine yumurta atarken boş gözlerin çok olması. 2-Ana arının apdomen kısmının normalden daha uzun olması. 3-Ana arının tüylerinin dökülmesi. 4-Ana arının ayaklarının fazlaca beyaz olması.
Ana (Kraliçe) Arı
Tek üreyebilen ve yumurta bırakabilen arıdır. Bir günde 1500-2000 adet yumurta bırakabilir. Ayrıca ana arı, ürettiği salgılardan dolayı kovandaki diğer tüm arılar tarafından bilinir. Ana arı; kovanın mutluluğunu, devamlılığını sağlar.
Bu şekilde ana arıların değişimi yine ilkbahar ve sonbahar mevsimidir. Bu şekilde ana arı değişimi yapmadan önce eski anayı iki veya üç gün önce öldürerek kovanın anasız kalma hissini vererek yeni ana arıyı kafes ile bırakabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri