Cevaplayalım; => Ülkemizde üç iklim tipi de Marmara Bölgesi'nde görülmektedir. =>Marmara Bölgesi'nin Güney kısmı Akdeniz iklimi etkisi altında iç Batı kısımları karasal iklim etkisi, Kuzey kısmı ise Karadeniz İklimi etkisi altındadır.
Ülkemizde üç iklim tipi de Marmara Bölgesi'nde görülmektedir. Marmara Bölgesi'nin Güney kısmı Akdeniz iklimi etkisi altındadır. Marmara Bölgesi'nin İç Batı kısımları ise karasal iklim etkisi altındadır. Marmara Bölgesi'nin Karadeniz Denizi'ne kıyısı olan Kuzey kısmı ise Karadeniz İklimi etkisi altındadır.
Subtropikal ve ılıman iklim kuşakları arasında yer alan Türkiye'de aynı anda üç farklı iklim görülür. Ülkemiz Karadeniz, Akdeniz ve Ilıman iklimin görüldüğü ender ülkelerden biridir.
Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasından dolayı aynı anda birden çok İklim özellikleri görülmektedir. İç kesimlerde denizlerin dağlara paralel uzanmasından kaynaklı olarak farklı İklim tipi kıyı kesimlerinde ise enlem ve yükselti nedenleri ile farklı İklim tiplerine rastlanılmaktadır.
Akdeniz iklimi, yaz sıcaklığı güneş ışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay ortalaması 26-28 °C, en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür.
İlgili 27 soru bulundu
Ülkemiz sıcak ve ılıman iklim kuşakları arasında yer alan bir coğrafi konumdadır. Bu sebeple soğuk iklim türlerine ülkemizde rastlanmaz. Denizin etkisiyle kıyı bölgelerde ılıman iklim; dağların yükseliği ve uzanış şekliyle iç kısımlarda karasal iklim özelliklerine rastlanmaktadır.
İklim. Asıl Ege Bölümü'nde Akdeniz iklimi etkilidir. Çöküntü graben ovalarının etkisiyle Akdeniz İklimi etkileri iç kısımlara kadar uzanır. Bu bölümde kışlar ılık geçer, kar yağışı ve don olayı fazla görülmez.
Türkiye'de ise özellikle Akdeniz ve Ege bölgeleri bu iklim tipinin hakimiyeti altındaki bölgelerimiz arasında yer almaktadır. Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara kıyıları ve Trakya Bölgesi'nin Ege Denizi'ne bakan kıyılarında da Akdeniz iklimine rastlanılmaktadır.
3. Marmara (Geçiş) İklimi:
Kışları Akdeniz iklimi kadar ılık, yazları Karadeniz iklimi kadar yağışlı değildir. Karasal iklim kadar kışı soğuk, yazı da kurak geçmemektedir. Bu özelliklerden dolayı Marmara iklimi, karasal Karadeniz ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir.
★Cevap: Marmara bölgesinde 3 iklim görülmesinin nedeni Karasal, Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin kesiştiği noktada yer almasıdır. Ülkemizde Karasal, Akdeniz ve Karadeniz olmak üzere 3 çeşit iklim türü bulunmaktadır. Karasal İklim: Ülkemizin doğusunda ve iç kesimlerinde görülür.
Yeryüzünde görülen; sıcak, ılıman ve soğuk iklim türleri kendi içerisinde alt dallara ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılırken; bölgenin yağış rejimi, kış ılıklığı, yıllık sıcaklık ortalaması ve doğal bitki örtüleridir. Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
Bu özelliği sayesinde ülkenin değişik iklim bölgeleri üzerinde farklı mevsimler aynı anda yaşanabilmektedir. Türkiye 5 temel iklim bölgesine ayrılmıştır.
Ülkemiz denizlerle çevrili olduğu için kıyı kesimleri ılıman iklim özelliklerine sahiptir. Bununla birlikte dağların konumu ve uzanışı, denizlerin iç kesimlere olan etkisini azaltır. Bu nedenle iç bölgelerde karasal iklim hakim olur.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
Ülkemizdeki İklim Çeşitliği
Ülkemizde, iklim çeşitliliği en fazla Edirne ve çevresindedir ifadesi yanlıştır. Doğru ifade ise Ülkemizde, iklim çeşitliliği en fazla Akdeniz Bölgesinde'dir. Bu bölgede Akdeniz iklimi ve karasal iklim görülür.
Karadeniz iklimi, Karadeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyıları ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülen bir iklim türüdür.
Tunda iklimin, Kuzey yarımkürede 60 ile 80 derece enlemleri arasında görüldüğünden daha önce bahsetmiştik. Özellikler Avrupa kıtasının kuzeyi, İskandinav yarımadası, Sibirya'nın kuzeyi, Kuzey Kanada ve Grönland Adası'nın kıyı kesimleri yıl boyunca tundra ikliminin etkisi altında olan bölgelerdir.
Ekvatoral İklim
Ekvator'un iklim tarafında 10 ° enlemleri arasında, Okyanus Adaları'nda, Amazon Havzası'nda ve Kongo Havzası'nda görülür. Her mevsim yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 25-30 °C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı çok azdır.
Yöremiz, Akdeniz ve Ege bölgeleri iklim özelliğine sahiptir. Yazlar; sıcak ve kurak, kışlar; ılık ve yağmurludur. İlkbahar karsız ve çok değişken, sonbahar da kısa ve kış rejimine dönüktür. Kışın yüksek tepelerde kar görmek mümkün iken, yerleşim yeri olan ova ve sahil kesimine kar hemen hemen hiç düşmez.
İç Anadolu Bölgesine hakim olan iklim tipi Karasal olarak adlandırılır. Karasal iklimin özellikleri şu şekildedir. Kış mevsimi bölgenin doğu kısmında daha fazla olmak üzere soğuktur. Yaz ayları biraz sıcaktır.
Ege Bölgesi iklimi sıcaklık ortalamalarında görülebilir. Denizli'de dağlar genel olarak denize doğru dik olduğundan, denizden gelen rüzgarlara açık bulunmaktadır. Kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. İlde yıllık sıcaklık ortalaması 17,8 °C'dir.
Genel özellikleri bakımından yeryüzünde görülen başlıca iklim tipleri sıcak iklimler, ılıman iklimler ve soğuk iklimler olarak üç gruba ayrılır.
Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir. Bu iklime sahip alanlar genellikle yılda 25 ila 200 mm (7.87 inç) yağış alır veya bazı yıllarda hiç yağış görmeyebilir.
Ülkemizin denizden uzak olan iç bölgelerine hakim olan iklim türü Karasal İklimdir. Ülkemizde Karasal İklim Doğu Anadolu Bölgesinde, İç Anadolu Bölgesi ve Trakya Bölgesinde görülmektedir. Erzurum ve Kars bölümünde Karasal İklim hakimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri