Okuyucuya bilgi ve haber vermek yada tanıtmak amacıyla yazılan ve okuyucuyu herhangi bir konuda aydınlatan metinlere BİLGİLENDİRİCİ METİN denir.
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır.
Bilgilendirici metinler, kişilere bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla yazılan metin türleridir. Bu metin türlerinin detaylı birçok farklı özelliği bulunuyor. Özellikle bilgi vermek niyetiyle yazılan tüm bu metinler, kişilere her zaman yardımcı olmak amacıyla yazılır.
Makale, deneme, fıkra, gezi yazısı, eleştiri, sohbet, biyografi gibi metin türleri bilgilendirici türde metinlerdir.
Bir duyguyu, düşünceyi, olayı veya durumu anlatan yazıya metin denir. Metinler türleri düz yazı ve şiir olmak üzere ikiye ayrılır. Bir haberi, olayı, düşünceyi veya durumu cümleler halinde ifade eden yazılara düz yazı denir. Düz yazı da kendi içinde hikaye edici ve bilgilendirici olmak üzere ikiye ayrılır.
İlgili 41 soru bulundu
Bilgilendirici, önemli, güncel, dürüst, objektif ve anlaşılır olmak zorundadır. 6N1K sorularının (ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden, nereden ve kim) yanıtlarını içermesi gerekir. Dijital habercilikte, başlık, spot, kaynak, giriş ve haber metni şeklinde yazılır.
Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor.
Bilgilendirici metinler, bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla yazılan metinlerdir.
Bilgilendirici metinlerin dili yalındır. Bu metinler nesneldir yani kişiden kişiye değişmez. Tek anlamlıdır. Bilimsel yazılar, tarihi yazılar, gezi yazıları, otobiyografi, biyografi, deneme, eleştiridir.
Öyküleyici metinler, belirli bir yer ve zaman diliminde yaşanmış ya da kurgulanmış bir olayla ilgili yazılan metinlerdir. Bilgilendirici metinler, bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla yazılan metinlerdir.
a) Plan: Düşünce ağırlıklı bilgilendirici ve öğretici metinler 'giriş, gelişme, sonuç' bölümlerinden oluşur.
Karikatür, ele aldığı konuları komik veya iğneleyici olması için abartan ve çarpıtan resim türüdür. Edebiyattaki abartılı ve çarpıtıcı betimlemelerin, aynı amaca yönelik olarak çizim biçiminde kullanılmasıdır. Basında karikatürler sosyal ve siyasi eleştiri yapmak için sıklıkla kullanılırlar.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Gezi yazısı ya da diğer adıyla seyahatname bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı yazı türü. Genellikle yazılan bu tür yazılarda betimleme tekniği kullanılır. Yazarın kendi düşüncesi çok önemli olan bir faktördür Türk edebiyatındaki ilk örneği Seydi Âli Reis'in Mir'atü'l-memalik adlı eseridir.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
2. sınıflar için metin türlerinden hikaye, masal ve şiiri anlattık. Hikayeler olay ve durum hikayesi olarak ikiye ayrılır. Anlattığı konuya göre farklılık gösteren hikaye çeşitleri de mevcuttur. Şiirler ise işlediği konuya ve üslubuna göre beş ana grupta toplanır.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Roman; Toplumların ve fertlerin başından geçen veya geçmesi olası geniş zamanlı olarak, ayrıntılarıyla anlatan yazı türüdür. Hikâye ile karıştırılmaması gerekiyor. Hikâyeye göre hem zaman hemen yazı olarak daha geniştir. Hikâyede tek olay olmasına rağmen, romanda birbirine bağlı birden fazla olay gelişebiliyor.
Okuyucuya bilgi ve haber vermek yada tanıtmak amacıyla yazılan ve okuyucuyu herhangi bir konuda aydınlatan metinlere BİLGİLENDİRİCİ METİN denir. Bu metinler yorum içermez.
Daha çok, 'sanatsal' yönü ağır basan metin türüdür. Aynı şekilde belli bir ölçüsü ve planı bulunsa bile her kafiyeli yazı şiir olamaz. Özellikle şiirde sözcükler büyük bir öneme sahiptir. Bu doğrultuda şiir içerisinde sözcükler belli bir ahenk oluşturmak suretiyle bir araya getirilir.
Bilgi ve belge yönetimine göre metin tanımlaması
Günlük hayatta yapmış olduğumuz gazete, kitap, magazin okuma, radyo dinleme, televizyon ya da film izleme, bilgisayar kullanma gibi hareketler bilgiye ulaşmak için kullandığımız yollardır.
Anı, biyografi, deneme, fabl, fıkra, gezi yazısı, hikâye, söyleşi, şiir, masal, tiyatro, mektup ve köşe yazısı (fıkra) her iki kitapta da ortak olarak kullanılan türlerdir.
Bilgilendirici metin yazar. a) Yazdıklarında duygu ve düşüncelerini aktarmaları için teşvik edilir. b) Verilen ya da kendi belirledikleri bir konu hakkında araştırma yapmaları sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri