Ses taklidine dayalı, kafiyeli ve eş sesli kelimelerden oluşan söz dizilerine tekerleme denir. Sözlü Türk edebiyatında, tekerlemeler masalların girişinde yer alır. Birçok tekerleme, tamamen anlamsız söz gruplarından ve ikilemelerden oluşur.
Uyaklarla elde edilen ses ve söz oyunlarıyla ve çeşitli çağrışımlarla birbirine bağlanmış, çoğunlukla, iç ahenk olarak şiir, şekil olarak düzyazı görünümlü, birbirini tutmaz gerçek dışı düşüncelerin sıralanmasıyla meydana getirilmiş halk edebiyatı ürünleridir. Tekerlemelerin belirli bir ana konusu yoktur.
Kınıklı kılıbık kırpıntı Kıyasettin, Kırımlı kılkuyruk kıtmiri kıkır kıkır kıkırdatarak küskütük küçümen küfeci külhaniyle külüstür Kürşat´ı külünklü küngür üstüne küttedek devirdi.
İlgili 42 soru bulundu
Tekerlemeler, söz, sözcük ve seslerin benzerliklerinden faydalanılarak söylenen, yarı anlamlı, hoş cümlelerdir. Ölçülü ve kafiyeli olan basmakalıp sözler denebilir.
Şu yoğurdu sarımsaklasak da mı saklasak, sarımsaklamasak da mı saklasak?
Yardımcı (2004:75) tekerlemeyi “Ses ve sözcük benzerliğinden yararlanılarak oluşturulan yarı anlamlı, yarı anlamsız hoş söyleyişli cümlecikler ya da sözler” şeklinde tanımlamıştır. Diğer bir ifadeyle tekerlemeler; şekil, konu, içerik ve işlevleri bakımından sınırları tam ve kesin olarak çizilememiş dilsel ürünlerdir.
Tekerleme, genellikle ölçülü ve kafiyeli, basmakalıp sözdür. Masal, hikâye, bilmece, halk tiyatrosu gibi bazı edebi türler içinde ve çocuk oyunlarında tekerlemelere rastlanır. Türk edebiyatında ilk yazılı tekerleme örneklerine 11. yüzyıldan itibaren rastlanır. Divanü Lügati't Türk'te bazı tekerlemeler yer alır.
Tekerlemeler "ağızda yuvarlanan söz, saçma sapan söz, eş sesli kelimelerle kurulu konuşma" anlamına gelir. Halk edebiyatına özgü bir türdür ve Türk edebiyatında ilk yazılı örnekleri 11. yüzyılda görülmüştür. Ölçülü ve kafiyelidir. Okul öncesi çocukların dil ve konuşma yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olur.
Tekerlemeler, âşıklar, meddahlar, çocuklar ve geleneksel halk tiyatrosu içinde kullanılan söz kalıplarıdır. Çocukların oyunlarında yer alan tekerlemeler, çocuklar tarafından oluşturulmuş ilk edebî ürünlerden biridir. Tekerlemeler, dış yapılarında kararlılık görülmese de, ses ritmi ile şiirin bir parçası olur.
Uzun Tekerleme Örnekleri
Üç tunç tas has kayısı hoşafı. Şu karşıda bir dal dalda bir kartal; dal sarkar, kartal kalkar; kartal kalkar, dal sarkar. Dal kalkar, kartal sarkar, kantar tartar. Sizin damda var beş boz başlı beş boz ördek, bizim damda var beş boz başlı beş boz ördek.
Tekerlemeler ölçülü ve basmakalıp sözlerdir ve genellikle masal, hikâye, bilmece ve halk tiyatrosu gibi edebi türlerde kullanılır. Masalların ve çocuk oyunlarının baş, orta ve sonunda söylenir. Çocukların dil ve konuşma gelişimine yardımcı olur. Kısa, kolay, zor ve uzun halleri ile eğlendirici özelliği bulunur.
Çatalağzı'nda Çatalcalı çatalsız, çatalcının çarpık çurpuk çalçene Çoruhluya çarptı. Çatalca'da başı çıbanlı topal çoban çatal yapıp çatal satar. Çatalca'da saf çoban çatal yapıp çatalsızlara çatal satar. Çatalca'da topal çoban çatal yapıp çakallara çatal satar.
"ben bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum" demiş. Öteki tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsukta; ben de; "bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum" demiş.
Oyuna davet ederken, ebe, eş veya takım seçerken, oyunu başlatırken veya sonlandırırken sayışma yapılmaktadır. Sayışmayı söyleyen oyuncu her hecede parmakla bir oyuncuyu gösterir. Sayışmanın son hecesinde parmak hangi oyuncuyu gösteriyorsa o oyuncu çıkarılır.
1. Büyük büyük büyülteçli, babacan Babaeskili bonboncu Bilal'le Bigalı bıngıldak Bahir'in bön bön bakışlarına, bomboş büyülü, büyük büyük laflarına kızıyordu. Bir berbere, bir bibere bre berber beri gel biber al, diyordu.
Ay Dede Ay Dede Evin Nerde? İnce suyun neresinde? İki dağın arasında. Tavuk gelir, ala batır.
Ölçülü ve kafiyeli, basmakalıp sözlere tekerleme denir. Masal, hikâye, bilmece, halk tiyatrosu gibi bazı edebi türler içinde ve çocuk oyunlarında tekerlemelere rastlanır. Türk edebiyatında ilk yazılı tekerleme örneklerine 11. yüzyıldan itibaren rastlanır.
Masal tekerlemeleri dinleyenleri şaşırtmak, eğlendirmek ve keyiflendirmek için anlatımı hazırlayan anonim bir türdür. Masal tekerlemeleri masalın başında ortasında veya sonunda yer alan ses ve sözcük benzerliklerinden yararlanılarak oluşturulan yarı anlamsız sözcüklerden ya da sözlerden oluşur.
Tekerleme ne çok yavaş ne de çok hızlı okunmalı. Tekerleme ile baş edebileceğimiz bir tempo tutturmalıyız. Ayrıca okurken dudak, çene ve dil etkin çalışmalı. Amacımız ağzı tembellikten kurtarmak.
Oyun tekerlemeleri, çocukların gelişiminde son derece etkili olan ifadelerdir. Ağızda yuvarlanan bu söz grupları anlamlı ya da anlamsız olabilir. Tekerlemeler halk edebiyatına özgü olan bir türdür. Tekerlemeler masal, oyun ya da tiyatro gibi edebi eserlerde de sıklıkla kullanılır.
Tekerlemelerin bir ana konusu yoktur. Gerçek ve mantık dışı, birbirine aykırı düşünceleri bir araya getirerek şaşırtıcı bir etki yaratır. Böyle olması dinleyenleri şaşırtmak, keyiflendirmek için oluşturulan ahenkli bir söz kurgusu şeklinde karşımıza çıkmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri