Örnek: ''Onunla asla barışmam diyen sen değil miydin?'' Soru Cümlesi Nedir? Soru anlamı taşıyan ve karşı taraftan bilgi almak için kurulan cümlelere soru cümlesi denir. Bu cümlelerin sonunda yer alan fiillerin sonuna (-mı, -mi, -mısın, -misin) eklerinden biri getirilir.
Sözde soru cümleleri bir düşüncenin daha çarpıcı bir şekilde ifade edilmesi amacı ile kurulan cümlelerdir. Bu teklife hayır diyebilir miyim? " bu cümle aslında bu teklife hayır diyemem anlamı taşımaktadır." Senin ne kadar iyi olduğunu bilmez miyim?
Soru cümlesinde kim (kimi, kime, kimden, kimin vb.), ne, nerede, nereye, nereden, niçin, neden, ne kadar, kaç, hangi, nasıl, ne gibi, ne tür, ne biçim, ne zaman gibi bir soru kelimesi varsa, yüklem soru şeklinde olmaz; yani ayrıca “mi” kullanılmaz.
Ne” ve “kim” soru kelimeleri ve bunların çekimlenmiş şekilleriyle “hangisi, kaçı” gibi soru kelimeleri, cümle içinde soru zamiri olarak kullanılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Soru cümleleri; soru anlamı taşıyan, cevap bekleyen cümlelerdir. Soru eki (mi), soru zarfı, soru zamiri veya soru sıfatı ile oluşturulur.
Mi soru ekinin yazımı her zaman için ayrı olarak yazılır. Genel olarak cümlenin sonunda yer alan soru ekleri bazı durumlarda cümlenin ortasında da kullanılır. Soru eki olan mi kelimesine bazen şahıs ekleri de getirilir. Şahıs ekleri getirilen soru ekleri misin, miyim ya da miyiz şeklini alır.
İçinde soru anlamı bulunan; bir konuda bilgi edinmek, şüpheleri gidermek ve düşünceleri onaylatmak için kurulan cümlelere soru cümlesi denir. Cümlenin öğelerini bulmaya yönelik tüm soru kelimeleriyle soru cümleleri yapılabilir.
Soru eki, Türkçede soru cümlesi oluşturmakta kullanılan mi ekidir. Kendinden önceki hecenin hem büyük hem de küçük ses uyumlarına uyacak şekilde dar ünlülerden birini alarak mı, mu veya mü'ye dönüşebilir: Eve geldin mi? Son haberleri duydun mu?
UYARI: Soru ifadesi taşıyan sıralı ve bağlı cümlelerde soru işareti en sona konur: Çok yakından mı bu sesler, çok uzaklardan mı? Ünlem İşareti ( ! )
Sözde soru cümleleri biçimce soru cümlesi olmasına karşın anlamca soru cümlesi değildir. Çünkü bu türden cümleler bir soru sormak amacıyla değil, düşünceyi daha çarpıcı ifade etmek amacıyla soru cümlesi biçiminde kurulmuş cümlelerdir. Böyle bir teklife kim hayır diyebilir? (Böyle bir teklife kimse hayır diyemez.)
İçerisinde soru anlamı olan her cümlenin sonuna soru işareti konulur.
Bir olayın açıklanması ya da tamamlanması için gerekli olan bütün soru kalıplarını içeride barındıran bir kalıptır. Bu kalıp içinde 5n1k nedir diye sorulduğunda; ne, nasıl, ne zaman, neden, nerede ve kim soruları akla gelmelidir.
Kısa cevaplı testler, yazılı yoklamalara alternatif olan sınav türlerinden biridir. Kısa cevaplı testlerde sorulan bir sorunun cevabı yazılı yoklamalarda olduğu gibi uzun olmayıp kısadır. Kısa cevaplı testlerin cevabı; bir kelime, rakam veya en çok bir cümle ile verilebilecek türdendir.
3. Soru İşareti (?)
– Soru anlamı taşıyan cümle ve sözcüklerin sonuna soru işareti konur. Örnek: Ayşe okula gitti mi?
Soru anlamı taşıyan, merak uyandıran cümlelerin sonuna eklenen noktalama işaretine soru işareti (?) adı verilmektedir. Soru işareti bazı durumlarda bilinmeyen tarihleri, rakamları ve durumları bildirmek için de kullanılabilir.
Soru eki mi her zaman ayrı yazılmaktadır. Soru ekleri genel olarak cümlenin sonunda yer alsa da bazı durumlarda ortada kullanılabilmektedir. Soru eki olan mi kelimesine şahıs ekleri getirilebilmektedir. Şahıs ekleri gelen soru ekleri misin, miyim veya miyiz şeklini almaktadır.
Soru ekinin dört biçimi vardır: (+mı, +mi, +mu, +mü). Kelimenin son hecesindeki a, ı vokallerinden sonra (+mı), e, i vokallerinden sonra (+mi), o, u vokallerinden sonra (+mu), ö, ü vokallerinden sonra (+mü) getirilir.
Bir gün kelimesi TDK'ya göre ayrı yazılmaktadır. Bir ve gün kelimeleri ayrı olarak yazım şekli doğru olan yazım şeklidir. Kelimenin doğru yazımına dair pek çok örnek cümle bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri