Üç ayrı temel ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlar barınma, beslenme ve giyinmedir. Eğer bunlar olmazsa yaşamımızı sürdüremeyiz.
Bunlardan biri beslenme diğeri barınma ve sonuncusu ise giyinmedir. Her birinin kendi özellikleri bulunur ve insanlar için çok önemlidir. Sadece insanlar için değil tüm canlılar adına oldukça önemlidir.
Fizyolojik İhtiyaçlar: Açlık, susuzluk ve buna benzer temel yaşamsal ihtiyaçlar. Güvenlik İhtiyacı: Dış faktörlerden kaynaklı tehlikelerden korunma. Sosyal İhtiyaçlar: Aidiyet, sevgi, kabul görme, sosyal yaşam vb. Değer Verilme/Saygınlık İhtiyacı: Statü, başarı, itibar, tanınma.
Bunlar beslenme, nefes alma, uyuma, örtünme ve korunaklı bir yere sığınma gibi, yaşam için hayati ve yaşamın devam ettirebilmesi için karşılanması zorunlu olan ihtiyaçlardır. Maslow'a göre insan için en temel olan; yiyecek, su ve nefes alma gibi temel fizyolojik ihtiyaçlardır.
İlgili 44 soru bulundu
Zorunlu İhtiyaçlar
Beslenme, giyinme ve barınma gibi. Bu tür ihtiyaçlar karşılanmadığı zaman insanların hayatiyetinin devamı tehlikeye girer.
Zorunlu ihtiyaçlar, insanın yaşamım devam ettirebilmesi için gerekli olan hava, gıda ve su gibi karşılanması zorunlu olan gereksinimlerdir. Öte yarıdan karşılanmaları yaşamsal olmayan, ancak tatmin edildikçe insanlara haz veren eğlenme, seyahat etme ve müzik dinleme gibi ihtiyaçlar ise zorunlu olmayan ihtiyaçlardır.
Çağırmak, kapı çalmak manası vardır. Demek ki insan bu âleme ilim ve dua vasıtasıyla tekâmül etmek için gelmiştir. Buradaki kasıt Allah ile bağ kurmaktır. İnsanın en büyük ihtiyacı zaten bağlanma ihtiyacıdır.
Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
Fizyolojik gereksinimler (nefes, besin, su, cinsellik, uyku, denge, boşaltım) Güvenlik gereksinimi (vücut, iş, kaynak, etik, aile, sağlık, mülkiyet güvenliği) Ait olma, sevgi, sevecenlik gereksinimi (arkadaşlık, aile, cinsel yakınlık)
Sosyal, saygı ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçları, üst düzey ihtiyaçları oluşturuyordu. Bu üst düzey ihtiyaçlar genellikle dahili olarak, yani bir birey içinde karşılanır.
4) Saygı – Saygınlık İhtiyacı: İhtiyaçlar hiyerarşisi 4. basamağı olan bu ihtiyaçlar, takdir edilme, tanınma, statü ve başarı kazanma, saygı görme gibi ihtiyaçlardan oluşmaktadır. Bir yazarın eserleriyle kalıcı olmak istemesi ve devamlı hatırlanmak istenmesi saygınlık ihtiyacına yöneliktir.
Yiyecekler hem ihtiyaç hem de istek olabilir. Et, süt, yumurta, sebze ve meyveler gibi temel gıdalar ihtiyacımızdır.
Bunlar fizyolojik gereksinimler, güvenlik gereksinimi, sevgi ait olma gereksinimi, saygınlık gereksinimi, kendini gerçekleştirme gereksinimi'dir.
Doğrulanmış Cevap. Sosyal ihtiyaçlarımız dışarıda kendimizi oynayarak,eğlenerek yaptığımız ihtiyaçlara denir. Gezmek,oynamak,eğlenmek,tozmak gibi ihtiyaçlara sosyal ihtiyaçlar adını veriyoruz.Sosyal ihtiyaçlar keyfi uygulamalarımızdan oluşmaktadır.
Aslî ihtiyaçlar şöylece sıralanabilir: 1) Bir kimsenin ömür boyu içinde oturacağı evi, bağ, bahçe ve tarlası. 2) Binek ve koşum hayvanları, otomobil, servis arabası, traktör, su motoru, meslek ve sanatını ifa için kullandığı makine, tezgah, fabrika vb. âletler. Bunlar geliri üzerinden zekâta tâbi olur.
Tevbe Sûresi 60. Ayette mealen şöyle buyrulur: “Bunlar; fakirler (yoksullar), düşkünler, esaretten kurtulacaklar (âzat edilecek köleler) borçlu düşenler, Allah yolunda cihada koyulanlar (mukaddesatı korumak için mücadele verenler, ilim tahsil edenler), yolda kalmış olanlar ve zekât toplamakla görevlendirilen ...
Sosyal ihtiyaç, kişilerin diğer insanlarla etkileşimini gerektiren ihtiyaçlardır. Sosyal ihtiyaçların karşılanması, diğer insanlar tarafından da algılanır. Örneğin, terfi eden bir çalışanın iş arkadaşları da terfi edebilmek için motive olur ve daha fazla çalışırlar.
Kendini gerçekleştirme durumu, bireyin içindeki potansiyeli keşfetmeye başlaması, içindeki gizli yetenekleri ortaya çıkarması ile ilgilenir. Kendini gerçekleştirme, bireyin kendini tatmin etmesini ve yapabileceklerinin en iyisini yapması şeklinde bir ihtiyacı temsil eder (Maslow, 1969, s.3).
İhtiyaç, gereklilik ve elde edilmesi lazım olan şey demektir. Zorunlu ihtiyaçların başında su, yemek yemek ve barınmak gelir. Bu ihtiyaçlar zaruri ve temel gereksinim olarak da bilinir. Eğitim almak, sosyalleşmek ve iletişim ise kültürel ihtiyaçlar arasında yer alır.
Kendini Geliştirme
Daha ziyade, insanların yaşamları boyunca sahip oldukları kişisel gelişim için devam eden ihtiyacı ifade eder. Kendini gerçekleştirme, önemli bir hedefe ulaştıktan veya belirli bir zorluğun üstesinden geldikten sonra ortaya çıkabilir. Buda yeni bir özgüven veya memnuniyet duygusu ile işaretlenebilir.
İnsanların zorunlu ihtiyaçları karşılandıktan sonra gerçekleştirmek istedikleri ihtiyaçlardır. Örneğin; eğitim, gezi, tiyatro, spor vb.
Spor, insan yaşamının olmazsa olmazlarından. Sağlıklı olmak için, sağlıklıklı bir yaşam için en etkili, en ihtiyaç hissedilen doğal bir ilaç. Spor, insanlığın yaşamında, gerek güç gösterisi, gerek temaşa zevkini tatmin, rekabet duygularının aktif ve canlı kalması için en çok ihtiyaç hissedilen bir oluşum.
İhtiyaç en kısa tanımla “yararlanma kapasitesi” olarak tanımlanır. (1) Yani sağlık veya sağlık hizmetleri konusunda karşılanması gereken herhangi bir eksiklik ya da yetersizlik yerine yararlanma kapasitesi ile ölçülmesi gereken bir kavram olarak tanımlanması daha doğru olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri