Üç yaş sendromunda en belirgin özellik ağlama nöbetleridir. Kendini değersiz hissettiği ya da kendi isteklerinin gerçekleşmediği zamanlarda ağlama krizlerine girebilir. Bu dönemde çocuk uyku sorunları yaşayabilir. Örneğin uyumak istemeyebilir ya da gece uykusundan uyanabilir.
Ne Zaman Biter? Bu yaş sendromu, bebek 18 aylıkken de başlayabileceği gibi 2 yaş sendromu yaşandıktan hemen sonra da başlayabilir. Bu dönemin bitiş tarihi ise net değildir, değişkenlik gösterebilir. Genellikle 4 yaşa kadar sürmesi muhtemeldir ancak daha uzun süreye yayılması da mümkündür.
Bu yaşlardaki çocuklar duygularını kelimelerle ifade edemezler ve bu nedenle de ilgi çekmek ya da gerilimlerini ifade etmek amacıyla anne-babalarını, diğer çocukları veya bakıcılarını ısırabilir, onlara vurabilirler. Bu yaşlarda çok meraklı olan çocuklar, sadece yol açtığı tepkiyi görmek amacıyla da ısırabilirler.
3 Yaş Sendromu Belirtileri
Çocuğun büyüdüğünü fark ettiği dönem olarak bilinen 3 yaş dönemi bazı belirtilerle başlar. Sakin veya kendi halinde olan bir çocuğunuz varsa bu zamanda bazı agresif hareketler sergiler. 3 yaş sendromunun en belirgin özelliklerinden biri çocuğun bazı şeyleri kendi kendine yapmaya çalışmasıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Sevdiği bir oyuncak ya da yiyecek ile dikkatinin dağılması, krizin hafiflemesini sağlar. Hafif krizlerde çocuğunuza beş dakika süre tanıyın. Bu sürenin ardından, onunla yumuşak bir tonda konuşarak, hem dikkatini dağıtmaya hem de ağlamaya son vermesine yardımcı olun.
3 Yaş Çocuğu: Okul öncesi eğitimi alan bir 3 yaş çocuğu 3-8 dakika aynı konuda dikkatini sürdürebilir. 5 Yaş Çocuğu: 3.5 yaş çocuğu yapabileceği farklı etkinlik ve oyunlar var ise kendi başına 15 dakika kadar dikkatini sürdürebilir.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
* Öfke nöbetine giren çocuğunuz karşısında sakin ve soğukkanlı olun. Sözel ve fiziksel şiddet uygulamayın. * Dediğini yaparak öfke nöbetini pekiştirmesine meydan vermeyin. Dikkatini başka yere çekmek, nefes almasını sağlayın, sakinleşmesini bekleyin.
3 yaş çocuk boyu kızlar için ortalama 95 cm ve erkekler için 95,2 cm olarak ölçülmüştür. 3 yaşına gelen çocuğunuz ortalama 13 kg ile 14 kg arasında olur.
Üç ana öğün iki ara öğün yedirmeye çalışın. Öğün arasında sağlıklı atıştırmalıklar teklif edin. Düzenli öğünler ve atıştırmalıklar sunmak bebeğinizin iştahını ve sağlıklı yeme alışkanlığını geliştirmesini sağlar. 7-Öğünlerini küçük hazırlayın eğer tüketirse daha fazlasını teklif edin.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
2-4 yaş arası genelde çocukların sürekli sızlanma, mızmızlanma dönemleridir. Çoğu aile bunu çok sinir bozucu bulmakta ve sakin kalmada zorlanmaktadır. Çocuklar çok zekidir ve sizden istediği şeyi almasını çok iyi bilir. Bu kulak tırmalayan mızmızlanma, ağlama ve bağırma genelde sizi zora sokar.
Bol bol kitap okuyarak kelime dağarcığını zenginleştirin. Çocuğunuzla şarkılar söyleyerek konuşmayı eğlenceli hale getirin. İşaretle gösterdiği şeyleri yapmak yerine kelimeyi söylesine teşvik edin. En önemlisi de düzenli bir beslenme ve uyku rutini olmasına dikkat edin.
Araştırmaların ispatladığı sonuçlar şunlardır: * Akıl sağlığına zarar verir, özgüveni düşük, kendini sevmeyen, değersiz, yetersiz, güçsüz, çaresiz hisseden kişiler olmalarına neden olur. * Kalıcı fiziksel zararlar verir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. * Suça yönelik davranışı artırır.
Pedagog Dr. Melda Alantar'a göre vurarak, ısırarak çevresindekilere zarar veren çocuklara öncelikle yetişkin gibi sakin davranılmalı ve çocukla tartışmaya girilmemelidir. Anne-baba olaylar kontrolden çıkmadan duruma müdahale etmelidirler. Çocukla göz teması kurulmalı ve uyarılmalıdır.
*Çocuğu dinlemek, sevgi ve ilgi göstermek işe yarar: Sinirlenen, kızan çocuğu önce sakinleştirmek ve kendini ifade etmesine izin vermek gerekir. Sinirine sinirli davranışlarla karşılık vermeyin, onu dinleyin. Bu sırada akıl vermeyin, suçlayan bir ifade kullanmayın, bırakın önce anlatıp içini boşaltsın.
Çok katı ya da çok esnek, tutarsız ve kararsız, ilgisiz ve cezalandırıcı davranış tutumları çocuklar üzerinde söz dinlememe davranışını arttırabilir. Bu yüzden çocuğun yetiştiği ailenin koşulları son derece önemlidir. Kararlı, tutarlı, ilgili, destekleyici bir yaklaşım çocukların daha güvende hissetmesini sağlar.
Dikkatli Olun ve Öfkelenmeyin: Çocuğunuz sizin dikkatinizi çekmek için çeşitli yaramazlıklar yapabilir. Onu sakin bir şekilde dinleyerek, ona bunu neden yaptığını sorun. Asla ona karşı sinirli olmayın ve bağırmayın. Eğer çocuğunuz yaramazlık yapmadığı halde ona öfkeli davranırsanız, size kızıp yaramazlık yapabilir.
Çocukların yüzde 3-12'sini etkileyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gelişimsel bir bozukluktur. DEHB olan çocuklarda, dikkat dağınıklığı, dikkatini sürdürmekte zorluk, aşırı hareketli olma, kıpır kıpır olma, çok konuşma, sabırsız olma şeklinde belirtiler olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri