30 Mart 2020 öncesinde işlenen suçlar için 3 yıl denetimli serbestlik süresi getirildi. Bu süre eskiden 1 yıldı. Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor.
Yasaya göre; bu hükümlüler arasında insan öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçlarından hüküm giyenler başta olmak üzere onlarca suçtan mahkûm olanlar yer alıyor.
Genel af hem adli para cezaları hem de hapis cezaları hakkında uygulanabilirken özel af adli para cezaları hakkında uygulanmaz.
İkinci Grup İstisna (3/4): İkinci grup istisna suçlar aşağıda sayılmış olup bu suçlardan ceza hapis cezası alanlar cezalarının ¾ ünü infaz kurumunda çektikleri takdirde koşullu salıverilirler. hapis cezası olanlar cezalarının 3/4 ünü infaz kurumunda çektikleri takdirde; koşullu salıverilmeden faydalanırlar.
- Terör suçları, cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticaret suçu, kasten adam öldürme suçu, kadına karşı şiddet suçu hariç olmak üzere, diğer suçlar bakımından kalıcı infaz oranı 1/2 olarak düzenlenmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Sadece orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz (Anayasa m.169). 1) Genel af halinde, kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar.
Bu düzenleme kapsamında gelen temel değişiklikler şu şekildedir: Artık denetimli serbestlik süresi 3 yıl olarak (Öncesinde 1 yıl idi) Bazı süreli hapis cezalarından ötürü koşullu salıverme imkanından yararlanabilmek için cezaevinde kalınması gereken süre cezanın 1/2'si olacaktır.
Sanığa verilen ceza 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 1 YIL 6 AY 25 GÜN HAPİS cezasıdır. Sonuç ceza 3 yıl veya daha az süreli olduğundan 5275 Sayılı Kanunun 105/A maddesi gereğince Sanık denetimli serbestlikten yararlanır.
Yeni yargı paketinde ceza indirimi yok.
Bu ceza genellikle devlete karşı işlenen suçlar, terör suçları veya birden fazla kişiye karşı işlenen ağır suçlarda verilir. Koşullu Salıverilme: Müebbet hapis cezası alan bir hükümlü, bazı ülkelerde belirli bir süre sonunda koşullu salıverilme hakkına sahip olabilir.
Yani genel affın “toplu genel af” ve “bireysel genel af” olmak üzere iki çeşidi vardır. Toplu genel af, belirli suçları işlemiş herkesi kapsar[3]. Bireysel genel af ise, isim olarak belirlenmiş bir veya birden fazla kişiyi kapsar.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, cezaevindekiler için bir af uygulamasının söz konusu olmadığını bildirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Tunç, bir televizyon kanalının canlı yayınında gündemi değerlendirdi, soruları yanıtladı.
Bu yasa 1999 yılından önce işlenen suçları kapsamaktaydı. Anayasanın 87. maddesine göre genel ve özel af ilanına TBMM üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu ile karar verilebilir. Af çıkarma yetkisinin istisnası ise, orman suçları yönünden (af yasağı mahiyetinde) Anayasanın 169/3. maddesinde gösterilmektedir.
Yasalara göre hükümlü denetimli serbestlikten en fazla üç yıl süreyle yararlanabilir. 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadın hükümlüler, engellilik, ağır hastalık ve kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyenler. Denetimli serbestlikten en fazla dört yıl faydalanabilir.
Belirli bir suç veya suç türüne ilişkin olarak işlenen bütün fiilleri ve bu fiillerden dolayı verilen cezaları kapsar. Kamu davasını düşürür ve kesinleşmiş mahkumiyetlerin bütün sonuçlarını ortadan kaldırır. Suçun işlendiği tarih ve kapsamı kanunla belirtilir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihindeki ilk genel af yasası 7 Ocak 1922'de çıkarıldı. Toplam dört maddeden oluşan yasa ile cezalarının üçte ikisini tamamlayan mahkûmların kalan cezaları affedildi, işgale uğrayan yerlerdeki kişiler hakkında açılan davalar ise ertelendi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 2 Mart'ta kabul edilerek yasalaşan 8. Yargı Paketi 12 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yargı Paketinde HAGB kurumuna ilişkin düzenlemelere yer vermiştir. 8. Yargı paketinde hükmün açıklanmasının geriye bırakılması sanığın kabulüne bırakılmaktan çıkarılmış ve ilgili karara karşı istinaf kanun yolu getirilmiştir.
Ceza indirimi, hükümlüye verilen cezanın ağırlığını hafifletmek amacıyla yapılan bir uygulamadır ve hukuk sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ceza davalarında, suçun ağırlığına, işlenme şekline, suçlunun durumuna ve savunmanın başarısına göre mahkemelerce verilen cezaların miktarı değişebilir.
İstisna suçlar dışında 5275 sayılı CGTİHK 107/2 uyarınca 1/2 yatar.5275 sayılı CGTİHK Geçici 6. maddesi uyarınca 3 yıl denetim süresi. 5275 sayılı CGTİHK 108/1 uyarınca 2/3 yatar. İkinci defa tekerrür halinde koşullu salıverilme yoktur.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine gir çık yapmak denilmektedir. Böyle bir durumda, hükümlü cezasını cezaevinde 1 ila 5 gün (bazı hallerde 10 güne kadar uzayabilmektedir) geçirmekle infaz etmiş olacaktır.
Mahkeme tarafından Mustafa'ya 3 yıl 6 ay süreyle hapis cezası verilmiştir. Eğer süreli hapis cezalılar cezalarının yarısını infaz kurumunda geçirirlerse, koşullu salıverilmeye hak kazanabilirler. Bu durumda; Koşullu salıverilme sonrası tamamlanması gereken net ceza süresi: 1 yıl 9 ay 2 gün olarak hesaplanmıştır.
8 yıl 4 aylık bir hapis cezası 3040 güne denk gelmektedir. Fakat 28 Haziran 2014 tarihinden sonra 8 yıl 4 ay ceza alan bir kişi eğer 18 yaşından büyükse cezasının ¾'ünü yatar. Yani 760 günlük bir indirim uygulanarak 2280 gün yatar. Ayrıca buna denetimli serbestlik süresi de eklenir.
Conversation. 6 yıl ceza alan bir kişi 1/2 indirim oranı ve 3 yıl denetimli serbestlikten faydalanırsa 1 gün içerisinde tahliye olabilir. 6 yıl hapis cezası alan bir kişi 2/3 indirim oranı uygulanırsa durum değişir, 4/4 indirim oranı uygulanırsa 6 yılın hepsini kapalı cezaevinde yatar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri