Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos'ta başlayıp 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünyanın gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti.
Zafer Bayramı, 1922'de Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan ulusal bayramımızdır.
Türk askerleri, 30 Ağustos günü ise Kütahya'ya vardı. Dört gün süren Büyük Taarruz, Dumlupınar Meydan Muharebesi (Başkomutanlık Meydan Muhaberebesi) zaferiyle taçlandırıldı. Bu savaşta Türk ordusu yaklaşık 2 bin 500 kayıp verirken, Yunan ordusundaki ölü sayısı ise 8 bini aştı.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi ya da Dumlupınar Meydan Muharebesi, Kütahya'ya bağlı Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922'de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen savaştır. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından şahsen yönetildiği için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak anılır.
30 Ağustos 1922'de Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin başarıyla sonuçlanmasıyla, Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde başlatılan kurtuluş mücadelesi kesin ve kalıcı bir zafere ulaşmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
30 Ağustos Zafer Bayramı kimlere armağan edildi? Milli bayramlarımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı şeklindedir. Bu yüzden milli bayramlar o milletin tüm bireylerine armağan edilmiştir.
Alfabetik sıraya göre dizilmiştir. Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum.
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı'nda kazandığı en önemli zaferin arifesinde, 30 Ağustos sabahında şimdi belde olan Kütahya'nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepe Çalköy'de birliklere taarruz emrini verdi.
Büyük Taarruz'un gerçekleşmesinin en büyük nedeni; Batı Anadolu'da sürmekte olan Yunan işgalini sona erdirmek ve tüm yurdu düşman işgalinden temizlemektir. Bu ülküden hareketle 26 Ağustos 1922'de taarruz başlamış ve 18 Eylül'de Yunanların Anadolu'yu terk etmeleriyle sona ermiştir.
30 Ağustos 1922 Başkomutanlık Meydan Muharebesi sonunda, düşman ordusunun büyük kısmı dört taraftan sarılarak Mustafa Kemal Paşa'nın ateş hatları arasında, bizzat Zafertepe'den idare ettiği savaşta, tamamen yok edildi veya esir edildi. Aynı günün akşamında Türk birlikleri Kütahya'yı geri aldı. Savaş havada da sürdü.
İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Ağustos ayı milletimiz için zaferler ayıdır. Anadolu'yu yurt edinmemizi sağlayan Malazgirt zaferi; Anadolu Türk-İslam birliğini temin ettiğimiz Çaldıran zaferi; bütün dünyaya huzur, güvenlik ve barış getiren Mercidabık zaferi yine bu aydadır.
Şerefli Türk tarihi için önemli olan günlerden birisi ise 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak geçmektedir. Bu tarihte, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün, düşmanları Anadolu'dan göndermek için başlattığı hareket başarıyla sonuçlanmıştır. Ülkemizde her yıl, Başkomutanlık Meydan Muharebesi büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır.
100 kilometrelik alanda 22 gün 22 gece süren ve Kahraman Ordumuz'un kesin galibiyeti ile sonuçlanan Sakarya Meydan Muharebesi, sonuçları bakımından Türk tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur.
Yunanlıların tüm dikkatlerini Trakya'da topladığı bu günlerde; Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı ve Cephe Komutanı Anadolu'da yapılacak taarruzun planını görüşmektedir. Plan, kuvvet çoğunluğuyla güneyden taarruz ederek cephenin yarılması ve Yunan ordusunun geri çekilme yollarının kesilmesi esasına dayanmaktadır.
Başkumandan Zaferi 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Ağustos, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 8. ayı olup 31 gün çeker. Türkçede bu aya "Harman ayı", "Lobut ayı" da denir. Kimi yerlerde bu ay için "Temmuz" ayı gibi "Orak ayı" dendiği de olur. Ağustos adının İngilizce karşılığı olan "August", bir rivayete göre, Roma İmparatoru Caesar Augustus'a ithafendir.
Ağustos ayı ise adını Roma'nın ilk imparatoru olan Ceasar Augustus'a ithafen almıştır.
2022 Yılı BÜYÜK TAARRUZ'UN 100.YILI Hatıra Parası ÇİL 1 TL.
1921 yılında Sakarya Meydan Muharebesi'nden sonra hızla askerî ve siyasi hazır- lıklara başlayan TBMM Hükümeti, Türk ordusunu bir sene içerisinde savunma dü- zeninden süratle taarruz edebilecek bir duruma getirdi. Gerekli hazırlıklar tamam- landıktan sonra Türk ordusu yığınaklanmasını büyük bir gizlilik içinde yaptı.
Bu mücadelenin askeri sürecinin son aşamasına, 26 Ağustosta Türk Ordularının genel taarruza geçmesiyle girildi. 30 Ağustos “Başkomutan Muharebesi” ile savaşı Türklerin kazanacağı kesinleşti ve sürecin sonunda Büyük Zafere ulaşıldı.
Yunan generaller kaçarak kurtuldu
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Türk Ordusu'nun Kurtuluş Savaşı'nda kazandığı en önemli zaferin arifesinde, 30 Ağustos sabahında şimdi belde olan Kütahya'nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepe Çalköy'de birliklere taarruz emrini verdi.
Bu çerçevede düşmana karşı en güçlü ve kalıcı darbeyi vurmak için bir yıl civarında devam eden gizli hazırlıklardan sonra Büyük Taarruz, Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle 26 Ağustos 1922'de başladı ve 30 Ağustos 1922 tarihli Başkomutan Muharebesi ile kesin sonuca ulaşıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri