SASS (Harika Stil Sayfaları), değişkenler, iç içe geçmiş kurallar, satır aktarımları, kalıtım ve daha fazlasını sağlayan bir CSS uzantısıdır. Ayrıca stil sayfalarımızı daha düzenli tutulmasına ve daha hızlı oluşturulmasına olanak sağlar.
SASS (Syntactically Awesome Style Sheets), bir CSS preprocessor'üdür. CSS preprocessor'leri css'in yeteneklerini daha da genişleten kodlama yapıları olarak tanımlayabiliriz. Daha başka örnekleri olarak LESS ve Stylus'u da kabul edebiliriz. Büyük kodlarla uğraşırken bize yardımcı olurlar.
SCSS ile SASS'ın mantığı ve kullanımı aynıdır. SASS'ın aksine SCSS noktalı virgül ve köşeli parantezler ile yazılır. İlk başta CSS'e alışkın olanlar için SASS yerine SCSS tercih etmek daha mantıklı görünebilir. Ancak temiz ve kurallı kod yazımı nedeniyle SASS da tercih edilmektedir.
SASS'ın daha yeni yazım şeklide olan SCSS'te ise CSS'e daha yakın bir format kullanılmış, kod blokları süslü parantez ile kurallar ise noktalı virgül karakteri ile ayrılmıştır. Bu değişiklik sayesinde geçerli CSS kodları SCSS kodu olarak kullanılabilir hale gelmiştir.
SASS (Syntactically Awesome Stylesheets : Yazımsal Olarak Harika Biçim Sayfaları), CSS formatına derlenebilen dinamik bir biçim şablon dilidir. İlk olarak Hampton Catlin tarafından tasarlanmış ve Natalie Weizenbaum tarafından programlanmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
SASS (Harika Stil Sayfaları), değişkenler, iç içe geçmiş kurallar, satır aktarımları, kalıtım ve daha fazlasını sağlayan bir CSS uzantısıdır. Ayrıca stil sayfalarımızı daha düzenli tutulmasına ve daha hızlı oluşturulmasına olanak sağlar.
SASS, Syntactically Awesome Style Sheets(Sözdizimsel Müthiş Stil Sayfaları) ifadesinin kısaltılmış halidir. En çok kullanılan CSS ön-işlemcilerinden biridir. En Popüler CSS ön-işlemcileri şunlardır; SASS.
CSS, öğrenmesi kolay ama uzmanlaşması zor olan bir alandır.
Üç çeşit CSS türü vardır.
CSS kolay öğrenilebilen bir dildir. Kullanımı da kolay, hatta zevklidir.
Basamaklı Stil Sayfaları anlamına gelen Cascading Style Sheets kelimelerinin kısaltması olan CSS, bir web sitesinin daha çok göze hitap eden kısımlarını düzenlemeyi sağlıyor. Renkler, ara yüz düzenlemeleri, fontlar ve bunlara bağlı birçok görsel tasarım unsurunu modifiye etmeye yarıyor.
Cascading Style Sheets (Basamaklı Stil Şablonları ya da Basamaklı Biçim Sayfaları, bilinen kısa adıyla CSS), HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir işaretleme dilidir.
CSS (Cascade Style Sheet), bir HTML dokümanının şeklini ve/veya görüntüsünü tasarlayan olgudur. Diğer bir ifadeyle CSS, HTML'i basit bir iskelet olmaktan kurtaran metin şekillendirme dilidir. Bu nedenle büyük öneme sahiptir. Çünkü bir sitedeki görselliği dolayısıyla da kullanıcı memnuniyetini sağlayan CSS'tir.
İmport işlemini şu şekilde yapıyoruz: ⇒ @import yazdıktan sonra tek tırnak (') içerisinde import etmek istediğimiz dosyanın ismini yazıyoruz ve noktalı virgül (;) koyarak bitiriyoruz. Ayrı dosyalarda yazmış olduğumuz tüm kodları main.scss dosyasında import ederek birleştiriyoruz.
Açılımı Syntactically Awesome StyleSheets yani “Mükemmel Sözdizimsel Stil Sayfaları” olan Sass, sayfalara stil verirken CSS'i bir programlama dili kullanır gibi daha esnek kullanmamıza ve uzun CSS kodlarındaki karmaşıklığı ortadan kaldırarak daha okunaklı kod yazmamıza yardımcı olan bir biçim şablon dilidir.
1994 yılında Håkon Wium Lie, web tasarımcılarının web sitelerinin düzenini, renklerini ve yazı tiplerini değiştirmelerine izin vermek için CSS fikrini ortaya attı. 1996 yılında CSS'in ilk versiyonu icat edildi. 1998 yılında CSS2 çıktı ve ardından CSS3 üzerinde çalışmalar başladı.
HTML, CSS ve JavaScript'i öğrenmek maksimum bir ay sürer, her gün kafa yorarsan.
Şöyle düşünelim HTML bir web sitesinin kurallarını, içinde olması gereken bilgileri ve tanımlamaları içinde barındırmaktadır. CSS ise HTML içinde belirlenmiş kuralları ve tanımlamalara uygun şekilde stil vermek için kullanılmaktadır.
HTML sayfamızda ki < head > etiketi içerisine < style > etiketi eklenir ve bu etiketin arasına CSS kodlarımızı yazarız.
C++ kadar zor değildir; masaüstü uygulamalar için, birebir rakibi C#'tan daha yaygın bir kullanım alanı vardır.
HTML/CSS'den sonra öğrenmeniz gereken bir diğer önemli beceri ise JavaScript'dir. HTML ve CSS, sayfanın sunumuyla ilgili olduğu gibi JavaScript de sayfanın fonksiyonlarını belirler.
JavaScript için AWS SDK, AWS hizmetleriyle entegre olan bir dizi açık kaynaklı, kullanımı ücretsiz JavaScript kitaplığıdır.
Bu yazımda büyük projelerde CSS yazımını ve kontrolünü kolaylaştıran bir yöntemden bahsedeceğim. Bu yöntemin adı SASS 7-1 Pattern'dir. Bu yönteme göre CSS kodları tek bir SASS veya SCSS dosyası içerisinde yazılmaz. Dosyalar belirli bir kurala göre parçalanır ve oluşturulan 7 klasör içerisinde saklanır.
SASS ve SCSS'te mixin, tanımlanan kod bloğunun istenilen yerde çağırılabilmesi ve buraya eklenebilmesi amacıyla kullanılıyor. Kullanım açısından programlama dillerindeki function yani fonksiyonlara benziyor ancak mixin yapısı bir değer döndürmez (return), belirlenen kod bloğunu çağırmaya yarar.
LESS daha hızlı ve kolay CSS yazabilmemizi sağlayan bir araç. İsmi genellikle SASS ve Stylus gibi benzer araçlarla birlikte anılan bu araç front-end development tarafında işleri fazlasıyla keyifli hale getiriyor. En büyük kolaylıklarından biri değişken tanımlama olarak gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri