Bunun birisi 28 Safer, diğeri de 12 Rebiülevvel. Bu yıl 28 Safer, yani 31 Aralık, yılbaşı gecesi Hazreti Hasan'ın şehadet yıl dönümü ve büyük olasılıkla Resulullah'ın da Hakk'a yürüdüğü gün" diyen Turgut, miladi takvimin yılbaşında genellikle insanların eğlenmeye yöneldiğini dile getirdi.
Hazreti Muhammed hareket emri verdi ve Fetih Suresi'ni okuyarak Mekke'ye girdi. 3 kol herhangi bir direnişle karşılaşmazken Halid bin Velid'in komutasındaki 4. kol, İkrime bin Ebu Cehil önderliğindeki küçük bir saldırıyı geri püskürttü.
Mekke'nin fethi 11 Ocak 630 tarihinde Müslümanların, Kureyşliler'in elindeki Mekke'yi fethetmesi ile oldu. Ülkemizde son yıllarda Mekke'nin fetih tarihi 10 gün önceye çekilerek Miladi 31 Aralık/ 1 Ocak'ta kutlanmaya başlandı.
31 Aralık: Yılbaşı Gecesi - Uluslararası
Katolik Kilisesi'nin azizler takvimine göre 31 Aralık, Papa I. Yılbaşı Gecesi'nin bayram günü ve Gregoryen takviminde yılın son günüdür.
| Mekke'nin Fethi'nin 31 Aralık gününü 1 Ocak gününe bağlayan tarihte kutlanmasının sebebi; yılbaşı kutlamaları yerine Mekke'nin Fethi'nin kutlanarak Müslüman her insan, Hristiyanlar için önemli olan bir gün olan yılbaşı gününün kutlaması yerine Mekke'nin Fethi'nin kutlamalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
İslam alimlerine göre yılbaşını çeşitli etkinliklerle kutlamak haramdır. Yılbaşı Hristiyanlarca Hz. İsa'nın doğumu olarak kabul edilir ve bu günde Müslümanların kutlama yapılması Hıristiyanların örf ve geleneklerinin taklit edilmesi anlamına gelir.
Sıklıkla birbiriyle karıştırılan Noel ve yılbaşı kutlamaları aynı şey değil! Noel, İsa Peygamber'in doğumunun kutlandığı 25 Aralık günü Hristiyanlara özgü bir bayram. Yılbaşı ise belli bir dinin bayramı olmayıp, dünya genelinde birçok ülkede bir yılın bitip, diğerinin başlamasının kutlandığı geceye verilen isim.
31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gecede kutlanan yeni yıl ile Noel bayramı temelde birbirinden farklı.
Diyanet tarafından belirlenen takvime göre 2022 yılında Müslümanların yılbaşı 30 Temmuz günü idrak edilmektedir. Bu yıl, 29 Temmuz Cuma günü akşam namazından 30 Temmuz Cumartesi imsak vaktine kadar olan süre Hicri yılbaşı gecesi olarak kabul edilmektedir.
Hazreti Muhammed'in Allah'ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili, cuma günü idrak edilecek.
YILBAŞI KUTLAMAK GÜNAH MI, HARAM MI? Eğer yılbaşı kutlamaları Hristiyan örf ve adetlerine göre yapılırsa bu, İslam dini tarafından günah sayılır. Ancak yılbaşı kutlamaları yalnızca yeni yılın gelişini kutlamak, tebrikleşmek niyetleriyle yapılırsa, kutlamanın dini açıdan bir sakıncası yoktur.
Bu yıl 28 Safer, yani 31 Aralık, yılbaşı gecesi Hazreti Hasan'ın şehadet yıl dönümü ve büyük olasılıkla Resulullah'ın da Hakk'a yürüdüğü gün" diyen Turgut, miladi takvimin yılbaşında genellikle insanların eğlenmeye yöneldiğini dile getirdi.
1946 - ABD Başkanı Harry Truman, II. Dünya Savaşının bittiğini resmen açıkladı. 1960 - Demirköprü Barajı ve hidroelektrik santrali hizmete girdi. 1977 - Türkiye'de ilk kez gensoruyla hükûmet düşürüldü: 218 güvenoyuna karşılık, 228 güvensizlik oyuyla İkinci Milliyetçi Cephe (MC) iktidarı devrildi.
Muhammed, İslamiyet'in en kutsal yeri olan Kabe'yi de içinde barındıran Mekke'yi 630 yılında fethetti.
Mekke'nin fethi 11 Ocak tarihinde gerçekleşti ancak her sene 31 Aralık itibari ile fetih kutlamaları başlıyor. Mekke'nin fethi 11 Ocak 630 tarihinde Müslümanların, Kureyşliler'in elindeki Mekke'yi fethetmesi ile oldu.
Mekke'nin Fethi, 10 Ocak 630 (Hicrî: 20 Ramazan 8) tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusunun, Mekkeli Kureyşlilerin elindeki Mekke'yi fethetmesidir. Bu fetih, İslam tarihindeki en önemli olaylardan biridir.
İslam dininde yılbaşı kutlamak günahtır.
Hz. İsa'nın (a.s.) kurtarıcı tanrı olduğuna inanan Hristiyanlar da, Hz. İsa'nın (a.s.) 25 Aralık'ta doğduğunu kabul ettiler. Sonunda bu geceyi miladi yılbaşı ve Noel olarak her sene kutlamaya başladılar.” (Yeni Rehber Ans.)
YILBAŞINDA KURAN-I KERİM OKUNUR MU? Yılbaşında Kuran-ı Kerim okumak ile ilgili herhangi bilgi bulunmamaktadır ama diğer günlerde yapılan ibadetler gibi yılbaşında da aynı ibadetler devam edilmeli Kuran okumak isteyen vatandaşlar elbette okuyabilir.
TÜRKİYE'DE İLK YILBAŞI
Türkiye'de yılbaşı balosu düzenleme ve sabahlara kadar dostlarla oturup eğlenme şeklindeki yılbaşı kutlamaları ancak 1930 yılından sonra başladı. Bizde Miladi Takvim, bundan 78 yıl önce, 1925 Aralık ayının 26'ıncı günü yayınlanan kanunla, resmen kabul edilmişti.
Tüm dünya, 1 Ocak günü ortak olarak yılbaşını kutluyor ancak bir zamanlar insanlar farklı zamanlarda yeni yılı kutluyordu. Zaman içerisinde hükümdarlar takvimlerde kalıcı değişiklikler yapınca tüm dünyada ilk ay Ocak olarak kabul edildi.
Yeni yıl, yeni bir takvim yılının başladığı ve takvimin yıl sayısının bir arttığı zaman. Pek çok kültürde bu olay bir şekilde kutlanmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan takvim olan Miladi takvimin yeni yılı 1 Ocak'a (Yılbaşı) denk gelmektedir.
Hz. İsa'nın doğum tarihinin yıl olarak milattan önce dört ile altı yıl evvel olduğu, doğum günü olarak da Batı'da bulunan kiliseler 25 Aralık gününü doğum tarihi olarak kabul edip kutlarlarken, Doğu kiliseleri ise bu tarihi 6 Ocak olarak kabul etmektedir.
Başlangıçta zihni ve daha sonra kalbi beraberliğe kadar götürebilen bu durum karşısında Müslümanların yılbaşı kutlaması oldukça yanlıştır. Çünkü Peygamber Efendimiz (SAV), “Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.” (Ebû Dâvûd, Libâs, 4/4031) buyurmuştur.
Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri