Dua sonunda ' La ilahe illallahu vallah-u ekber, vela havle velakuvvete illa billahüvel aliyyül azim' denir ve dua edilir. Peygamberimiz aleyhisselam Yatsı Namazı sonrasında 'Amenerrasulü' ayetlerini okurdu.
Özellikle namazdan sonra Ayetel Kürsi okumak ve zikir çekmek gerekmektedir. Yatsı namazını eda ettikten sonra abdestli olarak uykudan evvel 33 subhanallah, 33 elhamdülillah ve 34 kez Allahu Ekber demek kişinin dünya ve ahirette huzur ve mutluluk içinde yaşaması için faziletli bir zikirdir.
Bilindiği gibi sabah ve akşam namazlarnıdan sonra Kur'an'dan “Lâ yestevî”,öğle namazından sonra “Lekad sadakallâhu” ayetleri ile başlayan aşırlar; ikindi namazından sonra Amme Sûresinin yarısı veya tamamı; yatsı namazından sonra da “Âmenerresûlü” aşr-ı şerifi okunmaktadır.
Bir de Peygamber Efendimiz (asm) yatsıdan sonra hemen uyur, gece namazına hazırlık yaparmış; yani yatsı namazından sonra yatar, gece kalkıp vitir namazını kılardı. Hz. Peygamber (asm), yatsı namazını mescidde kıldıktan sonra evine döner, hanımları da ayrılarak istirahate çekilirlerdi.
Yatsı namazının sonrasında cemaat evlerine dağılmadan okunması arif ve alim insan işidir. Peygamber efendimizin yatsı namazı sonrası konuşmaması ve küçük ölüm diye nitelediği uykudan önce dünya hayatındaki son amelinin Allah'a kulluk olmasını önemsediğini ifade etmesi bir vakıadır.
İlgili 45 soru bulundu
Resulullah (sav) şöyle buyurdu: "Her kim bir gece içerisinde Bakara suresinin iki ayeti (Amenerrasulü) okursa, artık o iki ayet ona (ibadet etmek ve belalardan korunmak bakımından) kafi gelirler.
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.
Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîler'e göre üç rek'atlı vacip bir namazdır.
Rabbena âtina duası nerelerde okunur? Peygamber efendimizin en çok okuduğu dua, Rabbena âtina duasıdır.
Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, “imsak” vaktine (tan yerinin ağarmaya başlamasına) kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı bu süre içinde herhangi bir vakitte kılınabilir.
Günün ilk vakit namazı olan sabah namazı tamamlandıktan sonra, "La havle velâ kuvvete illâ billâhi velâ hilete velehtiyale velâ mence velâ melca minellâhi illâ îleyh(i)." duası 7 kere okunmalıdır.
Sabah ve akşam namazlarının ardından yapılan tesbihatlarda okunur. Müslümanlar için oldukça ayrı öneme sahip olan Hüvallahüllezi suresinde Allah'ın 15 ismi zikredilir. Medine'de inen Haşr suresi toplamda 24 ayetten oluşur. Kur'an-ı Kerim'in 59. suresidir ve 'toplayıp sürme' anlamına gelir.
Allah Rasûlü dua edeceğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altı görünecek kadar ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açarak, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle dua ederdi. Dua ettikten sonra ellerini mutlaka yüzüne sürer ve ashâbına da bunu tavsiye ederdi.
Akşam namazı sonrası Aşr-ı Şerif (Haşr Suresi) okuyan.
Bilindiği gibi sabah ve akşam namazlarından sonra Kur'an'dan “Lâ yestevî”, öğle namazından sonra “Lekad sadakallâhu” ayetleri ile başlayan aşırlar; ikindi namazından sonra Amme suresinin yarısı veya tamamı; yatsı namazından sonra da “Âmenerresûlü” aşr-ı şerifleri okunmaktadır.
(Merakıl-felah)daki hadis-i şerifte, (Her namazdan sonra, üç kere Estagfirullah elazim ellezi la ilahe illa huv el-hayyel kayyume ve etubü ileyh okuyanın bütün günahları affolur) buyuruldu. Bu fakir [Muhammed Masum hazretleri] farz namazlardan sonra, 70 kere istigfar okuyorum.
Abdest alma tavsiyesi
Öfkeyi dizginlemenin bazı yollarını da sevgili Peygamberimiz öğretmiştir. Onun bildirdiğine göre öfkeli insan ayaktaysa oturmalı, oturduğu yerde öfkesi geçmemişse yatmalıdır. Allah Resulü başka bir hadislerinde, öfkelenen kimsenin abdest almasını tavsiye etmiştir.
Peygamber efendimiz de sıkıntılı hissedilen zamanlarda okuması gereken bir duayı söylemiş. O dua da şöyledir: La ilahe illallahül'azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il'azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül'Arş-il-kerim. Anlamı: Allah'ım beni tüm sıkıntılarımdan kurtar.
Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.
Aişe validemiz (r.an); "Hz. Peygamber üç rekât ile vitir kılar ve üç rekâtın sonunda selam verirdi." demiştir (ez-Zeylaî, Nasbu'r-Raye, II/118). İbn Ömer ve İbn Abbas da; "Vitir namazı, gecenin sonunda kılınan bir rekâttır." demişlerdir (Müslim, Müsâfirûn,153; Ebû Davud, Vitir, 3; Nesaî, Kıyâmu'l-Leyl, 34).
Vitir namazını kılmak vaciptir.
Bu sebebten terketmek caiz değildir, mesuliyeti gerektirir. Kasten veya unutarak kılınmayan vitir namazını kaza etmek de vaciptir. Şafii mezhebine göre vitir namazı sünnet olduğundan, terkedilmesi günah olmasa da büyük sevab kaybıdır.
Bir Müslüman bu üç sureyi akşam, sabah ve uyumadan önce üçer defa, namazlardan sonra ve geceleri okursa hem imanını tazelemiş, hem de her türlü kötülükten Allah'a sığınmış, dua etmiş, Allah'ı anmış ve Kur'ân okumuş böylece ibadet etmiş olur.
Uyumadan önce sabah ve akşam zikirleri her zaman için düzenli okunmalıdır. Okunuşu; Allahümme eslemtü nefsi ileyke ve veccehtehü vechi ileyke ve fevvadtü emri ileyke ve elce'tü zahri ileyke,rağbeten ve rehbeten ileyke,la melcee ve la menca minke illa ileyke.
İnsanlar özellikle gece korkuyorsa uyumadan Felak ve Nas suresini okuyup uyumaları, uykuda korkmamalarını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri