Mekke'nin fethi 11 Ocak 630 tarihinde Müslümanların, Kureyşliler'in elindeki Mekke'yi fethetmesi ile oldu. Ülkemizde son yıllarda Mekke'nin fetih tarihi 10 gün önceye çekilerek Miladi 31 Aralık/ 1 Ocak'ta kutlanmaya başlandı.
Ancak fetih kutlaması 11 gün geriye çekilerek Türkiye'de 31 Aralık tarihinde kutlanmaya başlamıştır. Hazreti Muhammed (s.a.v.) komutasındaki İslam ordusu teklifin kabul edilmemesi üzerine 31 Aralık 629'da savaşa hazırlandı. Mekke'nin fethi 11 Ocak 630'da gerçekleşti.
MEKKE'NİN FETHİ NE ZAMAN HANGİ GÜNE DENK GELİYOR? Hazreti Muhammed komutasındaki İslam ordusu, teklifin kabul edilmemesi üzerine 31 Aralık 629'da savaşa hazırlandı. Mekke'nin fethi hicri takvime göre 11 Ocak 630'da gerçekleşti.
| Mekke'nin Fethi'nin 31 Aralık gününü 1 Ocak gününe bağlayan tarihte kutlanmasının sebebi; yılbaşı kutlamaları yerine Mekke'nin Fethi'nin kutlanarak Müslüman her insan, Hristiyanlar için önemli olan bir gün olan yılbaşı gününün kutlaması yerine Mekke'nin Fethi'nin kutlamalıdır.
Turgut, "Zihinlerin eğlenmek için hazırlandığı yılbaşı gecesi bu yıl Muhammedi Matem günü. Hazreti Peygamber'in Hakk'a yürüdüğü ve Hazreti Hasan'ın şehit edildiği gün.
İlgili 19 soru bulundu
İslam alimlerine göre yılbaşını çeşitli etkinliklerle kutlamak haramdır. Yılbaşı Hristiyanlarca Hz. İsa'nın doğumu olarak kabul edilir ve bu günde Müslümanların kutlama yapılması Hıristiyanların örf ve geleneklerinin taklit edilmesi anlamına gelir.
Ayrıca tombala, piyango gibi haram olan işler de Yılbaşı Gecesi'ne aittir. Bu kutlama kültürü de ülkemize batı ülkelerinden transfer edilmiştir. Oysa İslam Dini'nin buna kesinlikle bir izni yoktur.
| Mekke'nin Fethi'nin 31 Aralık gününü 1 Ocak gününe bağlayan tarihte kutlanmasının sebebi; yılbaşı kutlamaları yerine Mekke'nin Fethi'nin kutlanarak Müslüman her insan, Hristiyanlar için önemli olan bir gün olan yılbaşı gününün kutlaması yerine Mekke'nin Fethi'nin kutlamalıdır.
31 Aralık: Yılbaşı Gecesi - Uluslararası
Katolik Kilisesi'nin azizler takvimine göre 31 Aralık, Papa I. Yılbaşı Gecesi'nin bayram günü ve Gregoryen takviminde yılın son günüdür.
Mekke'nin Fethi, 10 Ocak 630 (Hicrî: 20 Ramazan 8) tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusunun, Mekkeli Kureyşlilerin elindeki Mekke'yi fethetmesidir. Bu fetih, İslam tarihindeki en önemli olaylardan biridir.
Muhammed, İslamiyet'in en kutsal yeri olan Kabe'yi de içinde barındıran Mekke'yi 630 yılında fethetti.
Osmanlı Devleti, bazı asayiş olayları dışında Mısır'da isyan eden Bulut Kapan Ali Bey'in bir süre Mekke'yi ele geçirmesi (1770) ve siyasi bir hareket hüviyeti kazanan Vehhâbilerin (1744) ortaya çıkışına kadar bölgedeki otoritesini önemli ölçüde devam ettirdi.
İslam öncesinde coğrafi konumundan ve milletlerarası bir ticaret merkezi olmasından dolayı büyük önem taşımaktaydı. Bu sebeple, birçok hükümdar Mekke'ye hakim olmak istemiştir. Müslüman ordusunun İslam'ın yayılışını hızlandıran Mekke'yi fethetmesi, İslam tarihinin en önemli olaylarından biridir.
Muhammed ve ordusu Mekke'nin fethi için Ramazan ayının 10. Günü (1 Ocak 630) Medine'den yola çıktı. Müslümanlar 1 Ocak 2023 Pazar günü bu özel günde sosyal medyada paylaşacakları, sevdiklerine gönderebilecekleri Mekke'nin fethi resimli mesajlar ve sözleri araştırıyor.
Mekke'nin fethi 11 Ocak 630
Hazreti Muhammed'in "Size karşı konulmadıkça, size saldırılmadıkça hiç kimseyle çarpışmaya girmeyeceksiniz ve hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz" emri ve Fetih Suresi'nin okunmasıyla İslam ordusu Mekke'ye girdi. 11 Ocak 630'da Mekke'nin fethiyle şehirde barış ve huzur hakim kılındı.
Kâbe (Arapça: الْكَعْبَة el-Kaʿbe), bazen Kâbe-i Şerif (Arapça: الْكَعْبَةُ الْمُشَرَّفَة el-Kaʿbetü'l-Müşerrefe) olarak anılan, İslam'ın en önemli camisi, Suudi Arabistan'ın Mekke kentindeki Mescid-i Haram'ın merkezinde yer alan bir yapıdır.
Mekke'nin fethi 11 Ocak 630 tarihinde Müslümanların, Kureyşliler'in elindeki Mekke'yi fethetmesi ile oldu. Ülkemizde son yıllarda Mekke'nin fetih tarihi 10 gün önceye çekilerek Miladi 31 Aralık/ 1 Ocak'ta kutlanmaya başlandı.
Hazreti Muhammed'in Allah'ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili, cuma günü idrak edilecek.
Diyanet tarafından belirlenen takvime göre 2022 yılında Müslümanların yılbaşı 30 Temmuz günü idrak edilmektedir. Bu yıl, 29 Temmuz Cuma günü akşam namazından 30 Temmuz Cumartesi imsak vaktine kadar olan süre Hicri yılbaşı gecesi olarak kabul edilmektedir.
Yılbaşı kutlamaları yeni yılı karşılamak amacıyla yapılıyor. Bu gelenek milattan önce 46 yılında Roma İmparatorluğunun önemli liderlerinden Julius Sezar tarafından başlatıldı. Yeni yılın ilk günü, dünyada en yaygın şekilde kullanılan Miladi takvimin ocak ayının ilk günü olarak belirlendi.
TÜRKİYE'DE İLK YILBAŞI
Türkiye'de yılbaşı balosu düzenleme ve sabahlara kadar dostlarla oturup eğlenme şeklindeki yılbaşı kutlamaları ancak 1930 yılından sonra başladı. Bizde Miladi Takvim, bundan 78 yıl önce, 1925 Aralık ayının 26'ıncı günü yayınlanan kanunla, resmen kabul edilmişti.
YILBAŞI KUTLAMAK GÜNAH MI, HARAM MI? Eğer yılbaşı kutlamaları Hristiyan örf ve adetlerine göre yapılırsa bu, İslam dini tarafından günah sayılır. Ancak yılbaşı kutlamaları yalnızca yeni yılın gelişini kutlamak, tebrikleşmek niyetleriyle yapılırsa, kutlamanın dini açıdan bir sakıncası yoktur.
Yılbaşı kutlanması eğer Hristiyan örf ve adetlerine göre yapılıyor ise bu İslam dini tarafından günah sayılan konular arasında yer alır. Aynı zamanda yılbaşı gecesinde özel yemekler hazırlamak ve kalabalık eğlenceler düzenlemek de yine Hristiyan geleneklerine benzetildiğinden dinen caiz kabul edilmemektedir.
Her yıl ocak ayı yaklaşırken pek çok kişi “Yılbaşı ağacı kurmanın süslemenin” günah olup olmadığını araştırıyor. Yılbaşı kutlamak çam ağacı süslemek Hristiyanlara ait bir gelenektir. Müslümanların bu tip kutlamalardan, etkinliklerden uzak durması tavsiye edilir.
Günümüzde yılbaşı kutlamaları ile Noel Bayramı sıkça karıştırılıyor ancak Noel 25 Aralık günü Hz. İsa'nın doğumu ile kutlanırken, yılbaşı kutlamaları yeni gelen yılı karşılamak amacıyla yapılır. 2022 yılının son günlerini yaşarken yılbaşı kutlama hazırlıkları sürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri