Bununla beraber, Allah peygamberlerine ve onların hakiki varisleri olan veli kullarına, geçmiş ve geleceğe ait bir çok bilgiler öğrettiği gibi, murat ettiği meleklere de öğretir. Demek ki gelecek ya da geçmişle ilgili bilgileri Allah bildirirse bilirler, bildirmezse hiç kimse bilemez.
Melekler sınırlı iradeye ve ilâhî bilgiye sahip olmakla birlikte geleceği ve kıyamet saatini bilmezler.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Koruyucu Melekler: Allah'ın (c.c.) izniyle insanları çeşitli kötülüklerden, olumsuzluklardan korurlar. Rahmet Melekleri: İnsanları sever, onların iyiliğini ister ve bunun için çalışırlar. Zor durumda olan insanlara yardım ederler. İnsanlar için dua eder, Allah'tan (c.c.) onların bağışlanmasını dilerler.
Melekler hayatımızın her anında yanımızdalar. Kendimizi yalnız hissetmemek için onların bizlere hayırlı ve güzel şeyleri fısıldadıklarını düşünmeliyiz. Yazıcı melekler insanlarla hep beraberdirler. O, kullarının üstünde mutlak hâkimiyet sahibidir.
İlgili 39 soru bulundu
Mikail'in görevi doğa olaylarını idare etmek ve canlıların rızıklarını kontrol etmektir.
“Meleklerin girmediği 10 ev: 1-Akrabalardan alâkayı kesenin evi. 2-Anne babaya itaat etmeyenin evi. 3-Faiz yenilen ve alınan ev. 4-İçinde köpek bulunan ev. 5-Allah'ın zikredilmediği ev. 6-İçinde sahabeye sövülen ev. 7-Resim, suret ve heykel bulunan ev. 8-Müzik aletleri bulunan ve çalınan ev. 9-İçinde çan olan ev. 10- ...
6- Melekler Allah‟tan korkarlar. 7-Kur‟ân Meleklerin günahlardan uzak ve mâsum varlıklar olduğunu ifade etmektedir. Melekler Allah‟a isyan etmezler, asla O‟nun emrinden çıkmazlar.
6- Melekler Allah'tan korkarlar. buyurmaktadır: “Zaten göklerde ve yerde bulunan bütün canlılar ve melekler, hiç büyüklük taslamadan Allah'a secde ederler. Üstlerindeki Rab'lerinden korkarlar ve yalnız emrolunduklarını yaparlar.” gürültüsü O'na hamd ile, melekler ise O'nun korkusundan tesbih ederler.”
İnsanın yanından hiç ayrılmayan sekiz melek vardır. Bunların dördü gündüz, dördü de gece vazife görürler. Bu dört melekten ikisi Hafaza Meleği, diğer ikisi de Kirâmen Kâtibîn'dir. Hafaza Melekleri insanı korumakla vazifelidirler, Kirâmen Kâtibîn de insanın işlediği sevap ve günahlarını yazarlar.
Meleklerin bunlara ilaveten savaşlarda Müslümanlara yardımı, manevi destekleri, düşmanları korku ve ümitsizliğe düşürmeleri gibi destekleri de bildirilmiştir.
Ayrıca, rüyamızda gördüğümüz ve dilini bilmediğimiz bir kimseyle konuşmakta hiçbir zorluk çekmeyiz. Rüya gibi bir âlemde bizlere bu özelliği veren Allah, ruhani varlıkları olan meleklerine de her şeyi anlayacak ve her şeye uygun ilhamı verecek bir özellik vermiştir. Demek ki, meleklerin dil problemi yoktur.
el Cevab: Meleklerin uykuda ya da uyanıkken asli şekilleriyle ya da suret değiştirdikleri hallerinde görülmeleri caizdir. -Melekleri tanıyan birisine durumu anlatırsanız melek mi başka bir şey mi size bir şey söyleyebilir. Talik : Melekler görülür bir itikad kuralıdır.
Enokyan alfabesi; büyü alfabesi şeklinde de bilinen Melek dilinin, insanlara olağan dışı varlıklar tarafından indirildiğine inanılmaktadır. Edward Kelley ile John Dee ile ortaya çıkarılmış olan Melek alfabesi, 1580'li senelerden bugüne dek atif bir şekilde geçerliliğini korumuştur.
Son derece süratli, güçlü ve kuvvetlidirler. Melekler Allah'ın emri ve izniyle çeşitli şekil ve kılıklara bürünebilirler. İnsan gözü melekleri görebilecek kapasitede yaratılmadığı için melekler gözle görülmezler. Melekler gaybı bilemezler.
Bunlar Büyük Melek Mikail, Büyük Melek Rafael, Büyük Melek Cebrail ve Büyük Melek Uriel'dir. Bununla birlikte, bazı Anglikan kiliselerinde yedi büyük meleğin tasvir edildiği vitraylar görmek mümkündür. Bu tasvir edilen büyük melekler, Mikail, Cebrail, Rafael, Uriel, Yofiel, Kamael ve Sadkiel'dir.
İnsanlar melekleri gözle göremezler. Melekler daima Allah'ın emirlerine itaat ederler. Yani onlar sadece Allah'ın emret- tiklerini yaparlar ve asla Ona karşı gelmezler. Meleklerin cinsiyeti yoktur.
Bütün melekler hatta Cebrail, İsrafil, ve diğer mukarreb melekler kıyametten önce öleceklerdir. Meleklerin ölümleri hakkında iki ihtimal söz konusudur: Ya ruhlarının temsilî gövdelerinden ayrılması anlamındadır ya da onların sürekli yapmakta oldukları görevlerinin sona ermesi anlamındadır.
Meleklerin kokusunu dünyevi bir bitkiye benzetecek olursak Yasemin kokusunu andırmaktadır. Ancak her meleğin kokusu farklıdır. Meleklerin genelinde bir koku daHa vardır ki buda Maşita hatunun kokusudur.
Bunların başında ise meleklerin hız ve hareket tarzları gelir. Evet, meleklerin hayat şartları ve hareket hızları bu dünyadaki hız ve hareketten çok farklıdır. Onların hızı, Risale-i Nurun 29. Sözünde verilen saat misalinde olduğu gibi, ışıktan hızlıdır. Hem de çok hızlı.
İnsanların, canlıların ve hayvanların da böyle çeşit çeşit renkleri vardır. Ancak kullarından bilgili olanlar Allah'tan korkar. Allah, güçlüdür, bağışlayıcıdır. İnsanlardan, hayvanlardan, davarlardan da böyle türlü renklerde olanlar vardır.
Kirâmen Kâtibîn melekleri, İslam'a göre, iki tanedir. Bu meleklerden biri kişinin solundadır ve kötü davranışlarını yazar, diğeri ise kişinin sağındadır ve iyi davranışları yazar. Bu meleklerin varlığı Kur'an'da geçmektedir ve bu nedenle bu meleklere inanmak Müslümanlara farzdır (şarttır).
Kiramen katibin melekleri helaya (tuvalete) giderken ve cinsî yakınlık esnasında insandan ayrılırlar. Bu esnada işlene günahları nasıl yazarlar? Banyo ve tuvalet gibi necis olan yerlere melekler girmiyor.
S-2)Başı açık durunca da melekler gelmez yazdınız başta fakat hadislerde genel olarak avret ifadesi geçiyor kapsamını nasıl anlamalıyız? C-2) Melekler gelmez değil, rahmet melekleri yanından ayrılırlar yazdım. Rahmet melekleri ile ilgili uyarı evde çıplak bulunulmaması için bir uyarıdır. Fiil esasen caizdir.
Peygamber (s.a.s.)'in “Melekler, içerisinde köpek ve resim/heykel bulunan eve girmezler” anlamındaki hadisleri değişik hadis kitaplarında zikredilmektedir (Buhari, Libas, 88; Ebu Davûd, Libas, 47).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri