Bir USB bağlantı noktasına bir USB bellek takın. Dosya Gezgini'ni açın. Sol pencerede Bu PC'yi tıklatın. "Cihazlar ve sürücüler" kısmında, flash belleği sağ tıklatın ve Biçimlendir öğesini seçin.
Windows 11 işletim sistemi
Windows arama çubuğuna [Dosya Gezgini] yazın① ve [Aç]② öğesine tıklayın. Dosya Gezgini penceresinde, [Bu Bilgisayar]③ öğesini seçin. USB flash sürücünüze sağ tıklayın④, ardından [Biçimlendir]⑤ öğesini seçin. Dosya sistemini [FAT32]⑥, ardından [Başlat]⑦ öğesini seçin.
Bu FAT32 sınırlamasından dolayıdır. 4GB' tan büyük olan dosyalar FAT32 hacmine kaydedilemez. Flaş belleği exFAT veya NTFS' e biçimlendirme sorunu çözecektir.
En az 8 GB alana sahip boş bir USB flash sürücü veya harici sabit sürücü ya da boş bir DVD (ve DVD yazıcı). İçindeki tüm içerik silineceğinden boş bir USB veya DVD kullanmanızı öneririz.
İlgili 28 soru bulundu
Örneğin USB belleklerde FAT32 dosya sistemi yaygın olarak kullanılır. 32GB'dan büyük sürücülerde örneğin harici disklerde kesinlikle NTFS kullanmanızı öneririm. En önemli sebebi de FAT32 dosya sistemini kullanan bir sürücüye tek seferde 4GB'dan büyük bir dosya aktarımı yapamazsınız. NTFS'de böyle bir sorun yoktur.
NTFS ve FAT32 dosya sistemleri aşağıdaki şekillerde farklılaşır: FAT32 dosya sistemi, 4 GB'tan büyük dosyaları depolayamaz, ancak NTFS dosya sistemi depolayabilir.
exFAT dosya sistemi 2006 yılında kullanıma sunuldu ve flash sürücüler için geliştirildi. FAT32'nin geliştirilmiş sürümü olarak kabul edilen exFAT, boyut sınırlarına takılmıyor ve 4GB'tan büyük dosyalar ile 32GB'dan büyük disk bölümlerine imkan tanıyor.
FAT dosya sistemi NTFS'ye göre birçok işletim sistemiyle uyumlu olma avantajına sahiptir. Ayrıca, dijital kameralar ve MP3 çalarlar gibi diğer birçok cihaz da FAT32 kullanır. Buna karşılık, NTFS yalnızca Windows işletim sistemleri tarafından desteklenir.
exFAT'i, NTFS'den fazla cihaz desteklemektedir. exFAT disk formatında dosya boyutu ya da bölüm boyutu sınırı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra FAT32'nin sunduğuna oranla daha büyük dosya boyutu ve bölüm ihtiyacınız varsa ve NTFS'nin sunduğundan daha fazla uyumluluğa ihtiyacınız varsa exFAT tam size göredir.
USB sürücüsü bozulabilir veya hasar görebilir ve bilgisayarın USB'yi biçimlendirememesine neden olabilir. Hataya neden olan yaygın nedenler, flash belleğe virüs bulaşması, bozuk sektörleri, fiziksel hasar ve dosya sisteminin çökmesi olabilir.
Yeni satın alınmış bir flash sürücü veya kullanılmış bir sürücü olursa olsun, USB sürücüyü FAT32 veya NTFS olarak biçimlendirmek için yetenekli bir USB biçimlendirme aracını doğrudan kullanabilirsiniz. Nitekim, örneğin Windows işletim sisteminde, kullanıcıların bir diski biçimlendirmesi için birçok yol vardır.
USB bellek biçimlendirmek, bellekteki tüm verileri silerek, dosya sistemi ve dosya biçimini ayarlamak için bir işlem yapmaktır. Biçimlendirme işlemi, belleğin kullanıma hazır hale getirilmesine yardımcı olur ve bellekteki tüm verileri silerek, bellek alanını tamamen temizler.
Çoğu USB flash bellekler önceden biçimlendirilmiş olarak gelmektedir. Bellek 32GB ya da daha küçükse, dosya sistemi FAT32 olacaktır. 32GB'tan daha büyükse (Kingston USB flash bellek kapasitesi gruplarında bu 64GB ya da daha üstü olacaktır) dosya sistemi exFAT olacaktır.
FAT32 dosya sisteminin en büyük özelliği diğer işletim sistemleri ile uyumlu olarak çalışabilmesidir. Ancak bunun yanı sıra birçok farklı özellikten de bahsetmek mümkündür. FAT32 dosya sistemi ikili – boot ihtiyaçlar için oldukça ideal bir sistemdir. Bunun yanı sıra MS-DOS sistemini de desteklemektedir.
FAT32 formatına sahip bir USB bellek, Mac, Windows, Linux fark etmeksizin sorunsuz bir şekilde çalışacaktır. FAT32'nin en önemli dezavantajı ise tekil dosyalar için boyut sınırının olması. FAT32 formatına sahip USB belleklere 4 GB'tan büyük bir bir dosya atamazsınız.
exFAT (Extensible File Allocation Table), Microsoft tarafından 2006 yılında tanıtılan ve USB flash sürücüler ve SD kartlar gibi flaş bellekler için optimize edilmiş bir dosya sistemidir. exFAT, Microsoft'un belirtimini yayınladığı 28 Ağustos 2019 tarihine kadar tescilliydi.
Dosya Gezgini'ni açın. USB sürücünüze veya harici depolama cihazınıza sağ tıklayın. Açılır menüden Biçimlerdir'i seçin. Dosya sistemi açılır menüsünden NTFS'yi seçin.
Disk Yönetimi'nde, exFAT USB veya harici cihazınıza sağ tıklayın, "Biçimlendir" seçeneğini seçin. Adım 4. Dosya sistemini FAT32 olarak ayarlayın, "Hızlı Format" ı işaretleyin ve onaylamak için "Tamam" ı tıklayın. Biçimlendirme işlemi bittiğinde, cihazınız dosyaları FAT32 biçiminde kaydetmeye ve aktarmaya hazırdır.
Büyük dosya ve bölüm boyutu desteği: exFAT, FAT dosya sistemlerine kıyasla çok daha büyük dosya boyutlarını ve bölüm boyutlarını destekler. 4 GB'den büyük dosyaları işleyebilir ve bu sayede büyük medya dosyalarını veya disk görüntülerini saklamak için uygundur.
USB boyutu 32 GB'ın üzerinde olduğunda FAT32 seçeneği normal Windows biçimlendirme araçlarında bulunmadığından, bunu aşmak için diğer yetenekli USB biçimlendirme aracına ihtiyacınız vardır.
FAT32 sürücülerinde kullanılan küme kapasiteleri disk sığalarına göre aşağıdaki gibidir: Disk kapasitesi Küme sığası: 260 MB'den az 512 bayt. 260 MB - 8 GB 4 kilobayt.
FAT32 sürücüsündeki tek tek dosyaların boyutu 4 GB'ın üzerinde olamaz - bu maksimumdur. Bir FAT32 bölümü de 8 TB'den az olmalıdır, fakat bu da süper yüksek kapasiteli sürücüler kullanmadığınız sürece daha büyük bir sınırlama değildir.
Harici depolama cihazınızı PC'ye bağlayın ve Windows Dosya Gezgini'ni açın. Adım 2. Hedef cihazı bulun ve sağ tıklayın, "Biçimlendir" i seçin. Adım 3. "Hızlı Biçimlendir" i işaretleyin, dosya sistemini "NTFS" olarak ayarlayın ve biçimlendirmeye başlamak için "Başlat" a tıklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri