Profesyonel Üye. Enerji 3 fazlı olarak üretildiği için gerilim değeri ne olursa olsun 1.73 katsayısı ile karşılaşırız yani faz-nötr gerilimin 220 volt ise faz-faz arası gerilimin (1.73) kök3 katı olur 220 x 1.73= 380 volt yada 380/1.73 =220 volt olur.kök içersindeki 3 sayısını kök dışına çıkarırsan 1.73 ü elde edersin.
220 volt girişli 380 volt çıkışlı inverter ile 220 voltu 380 Volta dönüştürmek mümkündür. Kısacası 1 faz (monofaze) 3 faz (trifaze) dönüştürerek 220 volt enerjinizi sanayi tipi hat çekmeksizin 380 volta dönüştürebilirsiniz.
z. 3 fazın herhangi iki fazını ele alalım. Demekki voltajımız bir fazın kok(3) katı oldu. Efektif değerimiz bu durumda 220 * kok3 yani 380 volt oldu.
Tek faz yada 3 faz vardır.Tek faz nötr arası 220 volt iken fazlar arası gerilim 380 volttur. 3 fazlı alıcılar daha çok güç istenen yerlerde kullanılır.Mesela asenkron motorların tek fazlı olanları belli bir kw değerine kadar yapılırken 3 fazlı olanları istenilen güçte yapılabilir.
Çok fazlı devrelerde fazlar arası gerilimler U, faz-nötr arası gerilimler V ile gösterilir. Bir elektrik akımının gerilimi voltmetre ile ölçülür. Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye'de en yüksek gerilime sahip iletim hattı ve transformatörler 380 000 V= 380 kV olup en uzun mesafeli ve en güçlü hatlardır.
Küçük ekipmanların çalıştırılması için idealdir ve elektrik ihtiyacının düşük olduğu yerlerde kullanılır. Çoğunlukla evlerde kullanıldığı için ev elektriği olarak adlandırılır. Trifaze (üç fazlı) elektrik sistemi, üç faz iletkeni, bir nötr ve bir toprak bağlantısı içerir.
Trifaze, dükkanlarda ve sanayide kullandığımız 3 3 fazlı beslemedir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir.
Üç fazlı 380V priz çoğunlukla yüksek gerilimle çalışan makinelerin bulunduğu endüstriyel ortamlarda kullanılmaktadır. Genel olarak elektrikli pompalar, takım tezgahları, motorlar, kompresörler 380 Voltla yani 3 fazlı olarak çalışırlar.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir.
Üç fazlı motor çalıştırmak zorunda kaldığında kondansatör yardımıyla 380 volt çalışan bir motoru da 220 voltta çalıştırabilir. Üç fazlı bir motorda fazlardan biri kopabilir.
Evlerimize gelen şebeke gerilimi 230 Volt 50 Hz'dir. ABD'de ise şebekeler 120 Volt 60 Hz kullanılmakradır. Elektrik daha az kayba sebep olduğu için AC olarak iletilir ve ihtiyaç durumunda DC forma çevrilebilir. Bahsedilen 230 V, AC olduğu için gerilimin tepe değeri değil, etkin değeridir.
Türkiye'de konutlarda 220V enerji gerilimi, sanayi üç fazlı akım gerilimlerinde 380V enerji kullanılmaktadır. Alçak gerilim panosu şebekeden gelen elektrik enerji akımını düzenleyerek, evlerde kullanılacak cihazların ihtiyacı olan seviyeye indirerek dağıtmaktadır.
Türkiye'de en yüksek gerilime sahip iletim hattı ve trafolar 380 000 V= 380 kV tur. En uzun mesafeli ve en güçlü hatlardır. Uluslararası enterkonnekte sisteme bağlanan yüksek gerilim hatlarında 154 kV kullanılır.
Bundan yola çıkarak; meydana gelen sistem, aralarında 120°'lik faz farkı yani gecikme olan 3~fazlı bir sistem halini alırki bu fazların gerilimleri Türkiyede faz başına 231 Volttur. Ve faz-faz arasındaki gerilim ise bu gerilimin √3 katı yani 400V'tur.
Türkiye'de evlerde kullanılan günlük enerji gerilim değeri 220 Volt, sanayilerde kullanılan üç fazlı alternatif akımın gerilim değerleri ise 380 Volttur.
Dolayısıyla trifaze sistem ile kıyaslandığında maliyeti daha yüksektir. Monofaze sistem genellikle ev ortamlarında ve ufak çaplı gerilimleri iletmek üzere kullanılan bir sistemdir. Trifaze sistem ise çoğunlukla fabrika, sanayi ve endüstri gibi alanlarda büyük çaplı ve ağır yükleri iletmek üzere kullanılmaktadır.
Motor etiketinde 220/380 Volt yazması; bir faz sargısı yıldız çalıştığında 220 Volt, üçgen çalıştığın da ise 380 Volt uygulandığını anlatır.
Değişik dükkanlarda ya da sanayide kullanılan 3 fazlı besleme trifaze olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda Türkiye'de 380 volt gerileme sahip sanayi elektriği olarak da ifade edilmektedir. Böylece değişik sanayi kolları açısından gerekli olan elektrik gerilimini etkin bir şekilde elde etme şansı tanır.
Ev elektriği denilince akla 220V ile çalışan tek fazlı cihazlar gelmekle birlikte, evlerde klima vb güçlerin standartlaşması ile birlikte ev panolarına 3 faz getirilerek, yükün dağılımı ev içerisinde yapılmaya başlandı.
Trifaze yapıda ise, güç akımı için üç tane iletken bulunmaktadır. Trifaze yapıda; devrenin tamamlanabilmesi için, üç adet faz kablosu ile bir adet nötr kablo gerekmektedir.
Trifaze Priz
Bir anlamda, gerilimleri arasında faz farkı olan ve birden fazla olan tek fazlı yapının birleştirilmiş haline verilen isimdir. Ülkemizde daha çok 380 Volt gerilimine sahip sanayi elektrikleri, Trifaze priz kapsamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri