Yapılan fiili sayım sonucunda meydana gelen stok fazlalıkları geçici olarak “397-Sayım ve Tesellüm Fazlaları” hesabına alınır. Daha sonra bu hesaptan “679-Diğer Olağandışı Gelir ve Karlar” hesabına devredilerek kapatılacaktır.
197 Sayım ve Tesellüm Noksanları Hesabı: Envanter yapıldığında, sayım sonucuna göre ortaya çıkan kasa, stok ve maddi duran varlıklar noksanlarıyla, tesellüm[1] esnasında ortaya çıkan noksanların, nedeni sonuçlanana kadar kayıt edileceği, izleneceği hesaptır.
Kasa hesabı aktif bir hesaptır. Herhangi bir nedenle kasadaki para çoğaldığında, yevmiye maddesinde borçlandırılır. Başka bir ifadeyle, yevmiyede sol tarafa kaydedilir.
Sayım ve Tesellüm Fazlaları Hesabının İşleyişi
Kasa sayım fazlasının tespitinde kasa hesabı BORCU karşılığında Sayım ve Tesellüm Fazlaları Hesabına ALACAK kaydolunur. Belgelerine dayanılarak üçüncü kişilere ödenmesi gereken kasa fazlaları bu hesabın BORCUNA kaydolunur.
İlgili 25 soru bulundu
Kasa fazlalığı tespit edildiğinde, fazlalık Tekdüzen Muhasebe Sistemi içerisinde “ 397 SAYIM VE TESELLÜM FAZLALARI ” hesabına alacak , “100 KASA” hesabına borç kaydedilerek kapatılır. Kasa fazlalığının nedeni tespit edilinceye kadar fark 397 Nolu hesapta tutulur.
397 Sayım ve Tesellim Fazlaları Hesabının İşleyişi: Fazlalığın ortaya çıkması ile hesaba alacak kaydedilir, fazlalığın nedeni belirlendiğinde ilgili hesabın alacağına karşılık bu hesaba borç olarak kaydedilir.
Muhasebede hesabın şekli, iki taraflı bir cetvel veya yaygın adı T cetvelidir. Bu hesabın sol tarafına yapılan kayıtlara borç kaydı veya hesabı borçlandırma, sağ tarafına yapılan kayıtlara alacak kaydı veya hesabı alacaklandırma denir.
Böyle bir durumun varlığı da atıl nakdin kasada gösteril mesine rağmen şirkete ait paraların şirket kayıtla rı dışında değerlendirildiğinin bir işaretidir.
Satıcılar hesabı olarak bilinen 320 hesap, işletmenin ana faaliyet konusuyla ilgili her mal ve hizmetlerden kaynaklanan senedi olmayan borçların takip edildiği hesaba denir. 320 hesapta ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortakların senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
Oysa 689 No.lu hesap Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı'dır. Bu hesaba yazılan giderler içerisinde KKEG bir gider olabileceği gibi, başka birçok hesap içerisinde de KKEG bir gider söz konusu olabilir.
Diğer gelir hesap kalemleri dışında kalan ve duran varlıkların satışlarından elde edilen karlar gibi olağan dışı gelir ve karların yer aldığı hesaba 679 hesap denir.
689 Hesap İşleyişi
Söz konusu giderlerin ortaya çıkması durumunda bu giderlerin, hesabın borcuna kaydedilmesi gerekir. Dönem sonunda ise söz konusu hesap 690 hesap yani dönem kar ya da zararı hesabına aktarılarak kapatılır.
380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER HESABI
a) Niteliği: Tahsilatı cari dönemde gerçekleşen ancak gelecek döneme ait olan gelirlerin izlendiği hesaptır. b) İşleyişi: Tanımda belirtilen özelliklere uygun gelir tahsil edildiğinde veya uzun vadeli olan bir gelir kısa vadeli hale dönüştüğünde hesap alacaklanır.
399 Diğer Çeşitli Yabancı Kaynaklar Hesabı: Hesap planındaki yabancı kaynaklar grubundaki daha önceki hesaplar dışında kalan diğer çeşitli yabancı kaynakların izlendiği hesaptır.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
Satılan Ticari Malların Maliyetinin (STMM)'nin Hesaplanması
(65.000- 5.000 =) 60.000 TL satılan ticari malların maliyetidir. Page 3 3 Bu rakamın satış nedeniyle mallarda azalma olduğu için, 153 ticari mallar hesabının alacak tarafına yazılması gerekir.
Kasa hesabı işletmelerin nakit giriş ve çıkışlarının kaydedildiği hesap olarak bilançonun “1-Dönen Varlıklar” grubunda “100” hesap kodu ile yer alır. Hesabın özelliği aktif karakterli olmasıdır.
740 hesap, aynı zamanda 740 hizmet üretim maliyeti hesabı olarak da bilinir. Hizmet sunan firmaların maliyet hesapları için 74 nolu hesap grubu içerisinde yer alan defteri kebir hesapları kullanılır.
Borç Kaydı: Hesaplar arasında ayrım yapılmaksızın herhangi bir hesabın borçlu tarafına (sol tarafına) kayıt yapılmasına borç kaydı veya hesabın borçlandırılması denir. Alacak kaydı: yine hesaplar arasında ayrım yapılmaksızın herhangi bir hesabın alacaklı tarafına (sağ taraf) kayıt yapılmasına denir.
Gider ve zarar hesapları alacak kalanı vermezler. Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir.
379 DİĞER BORÇ ve GİDER KARŞILIKLARI. 370 ~ 373 nolu hesaplarının konusu olmayan diğer tüm borç ve gider karşılıkları için kullanılır. Örnek: İşletmenin satmış olduğu ürünler ile ilgili açılan tazminat davasında 500,000 TL karşılık ayrılmıştır.
381 Gider Tahakkukları Hesabı: İçinde çalışılan dönemde ortaya çıkmış olmakla birlikte ödenmesi gelecek aylarda yapılacak giderlerin izlendiği hesaptır. Gider Tahakkukları Hesabı ; Dönem sonunda, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili gider ve zarar hesapları karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir.
Diğer olağan dışı gider ve zararlar hesabı olarak adlandırılan 689 hesap, diğer gider hesap kalemleri haricinde kalan duran varlıkların satışından dolayı oluşan zararlar gibi gider ve zararların yer aldığı hesaba denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri