Bebeklerde 4 Ay Sendromu Nedir? Bebeklerde 4 ay sendromu aynı zamanda uyku gerilemesi olarak da bilinir. Bebeğinizin uyku döngülerinde yaşayacağı değişiklikten kaynaklanan tekrar uykuya dalma sorunu için ona destek olabilirsiniz. Bebeklerde uyku düzeni farklılıklar gösterebilir.
Dört aylık bebeklerde uyku gerilemesi nedir? Gündüzleri hiç uyumasa da geceleri üç saatte bir sadece beslenmek için uyanan bebek dördüncü aydan itibaren bu döngüyü değiştirir. Buna 4. ay uyku gerilemesi denir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 8. ayda, 10. ayda, 18. ayda ve 24. ayda da uyku gerilemesi görülebilir.
4 Aylık Bebeklerde Uyku Gerilemesi
Bu döneme kadar bebeğinizi sallayıp ağzına emzik verdiğinizde bebeğiniz saatlerce uyuyabiliyorken bu dönemden sonra uyku döngüleri arasında kısmi uyanmalar yaşayacak ve kendi kendine uykuya döndürme becerisine henüz sahip değilse uykular gittikçe kısalacaktır.
4 Aylık Uyku Gerilemesi Ne Kadar Sürer? Bütünüyle bakıldığı zaman, uyku gerilemesi semptomları ortalama olarak iki hafta kadar sürebilir. Ve evet, bebeğinizin huzursuzluğunun ve iyi uyuyamama durumunun eninde sonunda ortadan kalkacağı (veya en azından iyileşeceği) doğrudur.
Mimiklere sesli ve kahkaha şeklinde gülme ile cevap verebilir. Başını daha uzun süre dik tutabilir, yere bırakılınca başını kaldırabilir. Ellerinden tutulup oturtulmaya çalışıldığında omuz, gövde ve başını dik tutabilecektir. Bebeğiniz artık ses, hareket ve yüzle yapılan ifadelere anlamlı tepkiler verir.
İlgili 34 soru bulundu
Bebeğin ağzının sürekli olarak sulanmasına yol açan diş çıkarma süreci; bebeğin sıklıkla ellerini, biberonunu ya da diğer nesneleri ağzına götürerek, diş etlerini kaşımasına yol açar. Bazen haftalar boyunca devam eden bu süreçte bebek kendini huzursuz hissedebilir.
4 aylık bebekler ortalama 3-4 saatte bir emmek ister. Gece uykusu sırasında bebeğiniz acıkarak uyanmıyorsa da 5 saatte bir bebeğinizi uyandırıp emzirmeniz önerilir.
4 aylık bebek beslenmeden 8 saat geçirebilir; 5 aylık olduğunda da 11 saat boyunca uyuyabilir. Bebekler gün boyunca 3 uyku bölümüyle dört ile beş saat boyunca uyur. 6 aylıkken, bebeklerin her gece ortalama 11 saat kesintisiz uykuya ihtiyacı vardır ve 3.5 saatlik gündüz uylukları iki veya üç uykuya yayılmıştır.
Bununla beraber artık 3-4 ay arası dönemde gece uykusuna başlangıç saatini düzenli olarak 18.00-20.00 arası bir saat dilimi olarak belirleyip, bunu takip edebilirsiniz. Bu da o saatte yattıktan sonra sabah 6.00-7.00'ye kadar, 1 veya en fazla 2 gece beslemesi olacak şekilde neredeyse kesintisiz uyku demektir.
Bebeğin 4. ayında görüş mesafesinin ve uyanık geçirdiği sürenin artmasıyla etrafının daha çok farkına varmaya başlar. Bu nedenle uykuda geçirdiği zamanı boşa geçirmek istemez. Gece uykusuna geçiş yapamaması ve gece uyanmaları da beraberinde gelir.
İlk altı ayda bebeklerin gece beslenme için uyanması gayet doğaldır. Altı aydan sonra ise anne sütüne devam eden bebekler, beslenmek için gece uyanırlar ve emme süreci boyunca bu devam eder. Bebeklerin geceleri uyanmasının bir diğer sebebi ise bezlerinin ıslak olmasıdır.
Bebekler 4 ila 6 aydan sonra dönmeye başlayabilirler. Bu dönemde dahi bebekler sırt üstü yatırılmalıdır. Vücut kontrollerini kazanabilmelerine destek olmak için gündüz uyanık olduklarında karın üstü zaman geçirmeleri sağlanabilir. Bebeklerin yataklarında battaniye bulunmamalıdır.
Bebeklerde en sık gerçekleşen uyku gerilemeleri 4. ay 6 ay 8-9 ay 12 ay 15-18 ay ve 2 yaş civarında olabilmektedir. Ama her bebek aynı aylarda uyku gerilemesi yaşamaz. Bazen daha erken veya daha geç uyku gerilemesi olabilir.
14. Hafta Atakları: 4 – 5 ayınıza gelen bebeğiniz için yeni bir atak dönemi başlar. Daha fazla dışa dönük olduğu bu haftalarda duyduğu her sese tepki veriyor olmasıyla birlikte emme sürelerinin kısaldığını fark edeceksiniz.
Büyüme atağı olan bu dönem yaklaşık olarak 4 hafta sürebilir.
Bu ayda bebeğinize başlayacağınız ek besinler yoğurt, meyve püresi ve sebze çorbasıdır. Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz.
Bebek huzursuzluğu ile başa çıkmaya çalışan çoğu anne baba huysuz bebekler ne zaman düzelir? sorusuna yanıt arar. Bebeğinizin sorununu doğru şekilde tespit edip uygun yöntemlerle rahatlamasını sağlayarak huzursuzluğa son verebilirsiniz. Sebep gaz ise ortalama 3-4 ay sonra huysuzluğun geçeceğini söylemek mümkündür.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Bebekler sıklıkla 7 aydan sonra benzer heceleri söylemeye başlar. Ba baba, de dede veya ma mama gibi. Ama esas olarak anmalı ve anlaşılır ve bilerek söyledikleri kelimelerin çıkması genellikle en erken 9 ay ve sonrasında gerçekleşir.
4 aylık bebeğinizin bezi günde 4-5 kez ıslanabilir ve bir kez kaka yapabilir. Sindirim sistemi hareketlerine bağlı olarak bebeğiniz birkaç günde bir de kaka yapabilir. Bebeğinizin kakasını yaparken zorlandığını fark ediyorsanız doktora danışmanızda fayda vardır.
Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir.
İlk birkaç ay, bebeklerin beslenme süresi giderek kısalır. Ayrıca emzirmeler arasındaki süre de uzar. 3-4 aylık bir bebeğin dolu bir memeyi boşaltması ve ihtiyacı olan besini alması yaklaşık 5-10 dakika sürebilir. İki taraf için toplamda 10-15 dakika yeterli olur.
Ancak bebekte hızlı bir büyüme söz konusuysa emzirme araları 4 saat değil de 3 saat olarak ayarlanabilir. 5) 4. aydan itibaren öğün sayısı 6`ya düşerken, öğün başına süt miktarı en az 150 ml olmalıdır. Bu süreçte geceleri yaklaşık 10 saat uyuyan bebeğiniz, emzirme esnasında göğüste en fazla 20 dakika kalmalıdır.
Yaklaşık 10. Ayda bebekler ismi ile çağrıldıklarında, kafasını çevirerek çağıran kişiye bakarlar. Bebekler yaklaşık 12-14 ncü aylarda “bir şeyleri isteme amacıyla” işaret parmağı ile istediklerini göstermeye başlarlar (proto-imperative pointing).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri