Sigortalılık başlangıç tarihi sigortalının uzun vadeli sigorta kolları kapsamına girmesini sağlayacak biçimde ilk kez çalışmaya başladığı tarihtir. [2] Kurum'a bağlı üç farklı sigorta sistemi vardır. Bunlar 4A (SSK), 4B (BağKur) ve 4C (Emekli Sandığı) olarak bilinmektedir.
Sigortalılık süresinin başlangıcı kısaca adınıza uzun vadeli sigorta kolları priminin yatırıldığı tarihtir. Emekli sandığı(4/1-c) ve bağkur(4/1-b) açısından sigortalılık süresi hizmet süresine eşittir.
uzun süre ödenen primler karşılığı uzun süreli yardımların yapıldığı sigortalardır. yapılan yardım da süreklilik taşır. durumu sarsılan sigortalıya maddi destek sağlamak yatar. kalan sigortalıya mahrum kaldığı bu gelir, uzun vadeli sigorta kolundan sağlanır ve malullük durumunun devamı süresince verilir.
Sigortalılığın başlangıcı, kişinin kurum kayıtlarına geçen ilk işe giriş bildirgesindeki yazılı tarihtir. Kurumlardan herhangi birine ilk defa sigortalı olunan tarih, sigortalılık süresinin başlama tarihidir.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
İlgili 32 soru bulundu
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olarak görev yapanlar açısından yürürlük tarihi; Ekim 2008 ayında aylıklarını her ayın 15'inde alan sigortalılar için 15.10.2008, her ayın 1'inde alan sigortalılar için 01.10.2008 olarak uygulanmaktadır.
Birçoğunuzun aşina olduğu Emekli Sandığı, SGK'ya dahil olduktan sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar.
Çalışanların e-Devlet üzerinden 'SGK Tescil ve Hizmet Dökümü'hizmetinden faydalanarak ilk kez sigortalı oldukları tarihi gün, ay ve yıl olarak öğrenmeleri çok önemlidir. Bu hizmet üzerinden çalışanlar işe giriş tarihlerini, SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve Emekli Sandığı'na tabi çalışmalarını takip edebilirler.
Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresi esas alınıyor. Bu kural sadece SSK'lı çalışanları değil, tüm çalışanları ilgilendiriyor.
Sigorta Başlangıç Tarihi Önemli Mi? SGK sigorta başlangıç tarihi, bir kişinin gerçek hizmet süresinin belirlenmesi ve emekli aylığı hesaplaması için önemlidir. Gerçek hizmet süresinin belirlenmesi, emekli aylığının doğru olarak hesaplanmasını sağlar.
Uzun vade gün sayısı emeklilik için ödenmiş olan toplam gün sayısı anlamına gelir ve çalışanlar tarafından takip edilir. Sigorta dökümünün yer aldığı alanda uzun vade gün sayısını bulmak mümkündür.
4a uzun vade hizmetiniz bulunmamaktadır: ifadesi, genellikle çalışanların sigorta kapsamında yer almadığı veya sigorta primlerinin düzenli olarak ödenmediği durumlarda kullanılır. Bu ifade, işverenin çalışanın sigortalı olarak kaydedilmediğini veya sigorta primlerinin ödenmediğini belirtir.
sigortalarına tabi olanların sigortalılık sürelerinin 18 yaşını doldurdukları tarihte başladığı kabul edilir. ödeme gün sayılarının hesabına dâhil edilir. sürelerinin doldurulduğu tarih ise sırasıyla 10.07.2012, 07.09.2024 ve 02.01.2025 olacaktır. Sigortalılık süresinin başlangıcında bir istisna var!
Uzun vade; gerek değişken gerekse sabit üretim faktörlerinin tamamının arttırılıp azaltılabileceği kadar uzun bir süreyi ifade eder. Bu teknik tanımlara karşılık kısa vade denildiğinde genellikle 1 yıldan kısa süreler, uzun vade denilince de 1 yıldan uzun süreler anlaşılır.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR? - 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, - Girdiği tarihe göre 5000-5975 güne kadar prim ödemesinin tamamlanması, - Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.
Bu süreç başvuru yaptığınız Sosyal Güvenlik Merkezi'nin yoğunluğuna göre ortalama 1,5 ile 2 ay arasında sürer.
Bu bağlamda 1 Temmuz veya 15 Temmuz da emeklilik dilekçesi verilmesi emekli aylık ve emekli ikramiye açısından hiçbir farkı ortaya çıkarmaz, tutarlar aynı olur. "Emekli olmak için Ocak ayını beklemeye gerek yok."
Yani, emekli olacağı yıldan bir yıl öncesine ait değerler baz alınır. Gösterge rakamının hesaplanması için kişinin yıllık ortalama kazancı hesaplanır. Bu hesaplama yapılırken kişiye ait son 10 yıllık kazanç değerlendirilir. Daha sonra bu kişinin 10 yıllık 10' a bölünür ve yıllık ortalama kazanç bulunur.
Askerlik borçlanması, sigorta başlangıç tarihinizi bu tarihten geriye çekmediğinden maalesef EYT kapsamına giremiyorsunuz.
Her borçlanma sigorta giriş tarihini öne çekmez. Askerlik borçlanması, doktora ve tıpta uzmanlık borçlanması, avukatlık stajı borçlanması, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri borçlanması, yurtdışı öğrenci borçlanması sigorta girişini öne çekebilir.
- Prim gün sayılarının her ay için 30 gün olmasına dikkat edin. - Emekli olacağınız zaman başvuru sırasında eş ve çocuk gibi bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin sayısını eksiksiz bildirmeniz gerekiyor çünkü bu sayı emekli aylığınızı etkiliyor.
Giriş yaptıktan sonra 4C emekli maaşı sorgulama işleminizi arama kısmına yazınız ya da hizmetler kısmından Sosyal Güvenlik Kurumuna oradan da SGK Tescil ve Hizmet Dökümü bölümüne tıklayınız ardından 4c belgelerini seçiniz. Çıkan belgeyi barkodlu indir seçeneğine tıklayarak indirip yazdırabilirsiniz.
Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlar pasif sigortalıdır.
'4A' olarak tanımlanan işçi, '4C' olarak tanımlanan memurlar için prim ödeme gün sayısı 7 bin 200, '4B' olarak tanımlanan işverenler için ise bu süre 9 bin gün olarak uygulanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri