Evre 4: Kolon kanserinin son evresidir. Bu evrede kanser kolon ve lenf bezleri dışında diğer organlara da yayılmıştır. Kolon kanserleri her organa yayılım özelliği gösterseler de en sık karaciğer ve akciğere metastaz yapmaktadırlar.
Kolon Kanseri Olan Bir Kişi Ne Kadar Yaşar? Yaşam süresi hastalığın evresine göre değildir, biz yaşam süresini genelde 5 yıllık sağ kalım olarak veririz. Uygun tedavi edilmiş evre I hastalıkta 5 yıllık sağ kalım %90'dır. Evre IV kötü prognozlu hastalıkta 5 yıllık sağ kalım yaklaşık %5'dir.
4. Evre kanserin son evresidir. Bu evrede artık kanserli hücre kalın bağırsak ve lenf bezleri dışında yakınında ve uzağında bulunan diğer organlara da yayılmıştır. Bu evrede cerrahi operasyon yapılması hastayı tedavi etmekte işe yaramayacaktır.
Kolon kanseri 1. evrede genellikle hastaya tek başına ameliyatla müdahale edilir ve kullanılan teknik, hastanın içinde bulunduğu şartlara göre değişiklik gösterir. 2. evrede, bağırsak ve yakınındaki lenf düğümlerinin kanserli kısımlarını çıkarmak için cerrahi müdahale uygulanması önerilir.
İlgili 45 soru bulundu
Erken evrede tanı konulup tedaviye alınmış olanlar arasında beş yıllık sağkalım oranı %90'dır. Bazı olgularda düzenli tarama, alınması olası prekanseröz oluşumların ortaya çıkarılmasını sağlamakta ve böylelikle de daha baştan kanser oluşumu önlenmektedir.
Kolon kanseri metastazı genellikle ilk olarak karaciğere yayılır. Karaciğer, kolon kanserinin en sık görülen metastatik hedefidir. Bununla birlikte, kolon kanseri diğer organlara da yayılabilir, özellikle akciğerlere, kemiklere, karına, beyne ve lenf düğümlerine yayılabilir.
Kolon kanseri, her iki cinsiyetten insanlar için insidans ve ölüm oranları söz konusu olduğunda üçüncü sırada yer almaktadır. Ancak erken evrede tespit edilirse tedaviye iyi yanıt veren kanserlerden biridir. Erken teşhis ve tedavi edilirse, hastaların yüzde 90'ı beş yıl sonra hala hayatta olacak.
Yayılma bu evrede hızlıdır. Yayılan dokular cerrahi operasyonla alınır ve kemoterapi uygulaması yapılır. Evre: Kanserin son evresinde uzaktaki doku ve organlarda da yayılım görülür ve hastanın durumu ağırlaşır. Cerrahi operasyon genellikle tercih edilmez, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler denenir.
Kolonda görülen kanser, erken evrede teşhis edilirse tamamen tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Ancak erken fark edilemediği durumlarda bu kanser türü; yakın lenf bezlerine, komşu olduğu mide, dalak gibi organlara ve kan vasıtasıyla da vücuttaki diğer bölgelere yayılmaktadır.
Metastaz kökenli tümör tutulumlarının çıkarıldığı cerrahi operasyonlara metastazektomi adı verilir. Kolon kanserinin erken evrelerinde yalnızca kolektomi operasyonu yeterli olabiliyorken, 3. Evre ve 4. Evre kolon kanserinde ameliyat öncesinde ve sonrasında kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilir.
Kolon kanserinin tedavisinde hastalığın evresine göre kemoterapi, hedefe yönelik ilaçlar ve immunoterapi seçenekleri mevcuttur. Erken evre tümörlerde ameliyat sonrası evresine göre hastalığın tekrarlama riski yüksek ise adjuvan (pekiştirici) kemoterapi uygulanabilmektedir.
Evre 1: Kanser, bağırsak duvarını invaze etmiştir (yayılmıştır). Ancak tüm bağırsak katlarına ulaşamamıştır. Evre 2: Kanser, tüm bağırsak katlarını invaze etmiştir. Evre 3: Kolon kanser metastaz yaparak bölgesel lenf bezlerine yayılmıştır.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Evre 4: Bu evre, ilerlemiş kanser evresi olarak da adlandırılır. Kanserin son evresidir. Bu evrede kanser; bulunduğu organa, yakınındaki organlara yayılmış ve uzak metastazlar yapmaya başlamıştır.
Kolon kanserinin oluşumunda; aşırı yağlı, kırmızı et ağırlıklı beslenme, şişmanlık, sigara ve alkol tüketiminin yanı sıra polipler etkilidir. Tarama kolonoskopileri sırasında kalın bağırsakta polip görüldüğünde kanserleşmeden alınarak hastalığın önlenmesi mümkün olmaktadır.
Kolon kanserinde en sık görülen uzak metastaz bölgesi karaciğerdir; bunu akciğerler takip eder, lokal ve bölgesel nüks riski aynı evredeki rektum kanserine göre daha azdır. Kolorektal kanserlerde cilt metastazı nadirdir, genellikle uzak metastaza bağlıdır ve kötü prognoza sahiptir.
Bazı yiyecek ve içecekler kolon kanseri tedavisi sürecinde zararlı olacağı için bunlardan kaçınmalısınız. Uzak durmanız gerekenler arasında şekerli yiyecek ve içeceklerin yanı sıra kızarmış yiyecekler, gazlı içecekler ve kafein yer alıyor. Ayrıca tedavi sırasında mutlaka alkol ve tütünden uzak durmalısınız.
Yaş - 50 yaş üzerinde daha sıktır. Anal Siğiller - İnsan papilloma virüsü ile oluşan anal siğiller, anal kanser oluşumuna neden olur. Anal seks - Anal seks yapanlarda anal kanser riski artar. Sigara - Tütün içindeki kimyasal maddeler pekçok kanser türüne yol açabildiği gibi anal kanserede yol açabilir.
Evre 4: Kolon kanserinin son evresidir. Bu evrede kanser kolon ve lenf bezleri dışında diğer organlara da yayılmıştır. Kolon kanserleri her organa yayılım özelliği gösterseler de en sık karaciğer ve akciğere metastaz yapmaktadırlar.
Kolon kanserinin ana tedavisi cerrahidir. Bazı çok erken evre kanserler (evre 1) endoskopik olarak tedavi edilebilir. Endoskopik tedaviye uygun olmayan evre 1 hastalar ile birlikte tüm evre 2 ve 3 hastalar ameliyat edilir.
Kolon Kanserinin Belirtileri
En önemli belirtisi hematokezya adını verdiğimiz makattan taze, parlak kırmızı şeklinde kanlı dışkılamadır.
Evre III'de 5 yıllık göreceli sağ kalım yaklaşık %71'dir. Hastaların %22'si bu evrede tanı alırlar. Metastatik Evre IV'de 5 yıllık göreceli sağ kalım oranı %14'lere kadar düşmektedir. Ancak halen bu evresindeki kanser hastaları için de farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Kalın bağırsak ve rektum kanseri farklı yaşlarda da ortaya çıkabilmesine rağmen, 50 yaş sonrasında risk artmaktadır. Hastaların %90'ından fazlası 50 yaşın üzerinde olan kişilerdir. Bu dönemden sonra risk, her 10 yılda ikiye katlanır.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri