Yargıtay kararlarına göre ikramiye, işçinin, işyerine olan katkıları sebebiyle, işverenin memnuniyetini ifade etmek üzere bir defada ya da dönemsel olarak belli zaman dilimlerinde yapılan ve ücretin eki niteliğindeki ödemelere denir. Bir yıl içinde en fazla 4 aylık tutarla sınırlıdır.
İkramiye işverence çoğu kez çeşitli objektif vesilelerle işçinin ücretine ek olarak verilen özel bir ücret türüdür. Bu ücret yılbaşı, bayram, doğum günü ikramiyesi gibi çeşitli vesilelerle işveren tarafından verilebilmektedir.
İkramiyeden yararlanmak için “ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık almak” şartı aranıyordu. Geçen yıl yapılan değişiklikle bu ibare “bayramın içinde bulunduğu ayda” şeklinde değiştirildi. Mayıs ayı sonuna kadar aylık bağlananlar Ramazan Bayramı ikramiyesini alabilecek.
25 maaş ikramiye demek 1 yılda toplamda 3 yıllık maaş almak demek. takdir edilesi hareket. umarım çok para kazanan diğer aç gözlü şirketlerde çalışanlarına böyle davranmaya başlar.
İkramiye brüt ücretten hesaplanıyor ve bundan SGK primi ile gelir ve damga vergisi kesintisi yapılıyor. Bu yıl asgari ücretle çalışan işçi 52 gün üzerinden net 3 bin 646 lira ikramiye alacak. Bunun da 13 günlük tutarı yani 911,73 lirası yarın yatırılacak.
İlgili 43 soru bulundu
Emekliler ve kamu işçileri, 2024 yılının ilk bayram ikramiyesi ödeme tarihlerini büyük bir merakla bekliyor. Bu yıl, emeklilerin ikramiyesi 3 bin lira olarak belirlendi ve bu miktar, 10 Nisan'da başlayacak olan Ramazan Bayramı öncesinde hesaplara yatırılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararına göre, kamuda çalışan işçilere 2024 yılı ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı bugün, ikinci yarısı ise 5 Nisan'da yapılacak.
İkramiye: Yukarıda yapılan ücret tanımından anlaşılacağı üzere, işverene farklı isimlerle de olsa bir fayda (kazanç) sağlayan ödemelerin tamamı ücret olarak değerlendirilir.
2018'de 1.000 TL olarak saptanan bayram ikramiyesi 2021'de 1.100 TL, 2023'te 2.000 TL, 2024'te ise 3.000 TL oldu.
16 milyon SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklisi 2024 yılının Nisan ayında maaşlarının yanı sıra ikramiye ödemesi de alacak. Ramazan Bayramı emekli ikramiyesi %50 artışla birlikte 3.000 liraya yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bayram ikramiyesi ödemelerinin 2-5 Nisan tarihlerinde hesaplara yatırılacağını duyurdu.
Sendika üyesi olup aylık ya da ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlileri için yapılmakta olan toplu sözleşme ikramiyesi yılda 4 defa üç ayda bir veriliyor. Ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında ödeme yapılıyor.
Çıplak Ücret: İşçinin, sözleşme ile belirlenen ve içinde ikramiye, prim, sosyal yardımlar ve diğer ücret eklerinin bulunmadığı temel ücrete denir. Giydirilmiş Ücret: Çıplak ücrete, işçiye ödenen yan ödemelerin de ilavesi ile bulunan tutara denir.
Eğer ikramiyenin ödenme şartı, işçinin işyerinde geçirdiği süreye bağlanmamışsa, açık bir anlaşma olmasa bile işyerinde uygulanan ikramiyeden işe yeni başlayan işçiler de işyerinde ne kadar süre geçirdiğine bakılmaksızın faydalanır.
Verilecek emekli ikramiyesinin hesabında, 30 fiili hizmet yılından fazla süreler nazara alınmaz." Buna göre, Brüt Toplam Aylık x Her tam hizmet yılı toplamı = Emeklilik ikramiyesi tutarı olacaktır. Yani 25 hizmet yılı olan için emekli aylığı 1000 lira ise emekli ikramiyesi 25 bin lira olacaktır.
Brüt 16 maaş alacaksan, eline geçen net para ortalamada brüt maaşın kadar oluyor. Yani brüt 3500TL 16 maaşlık bir teklifi net 3500TL 12 maaş diye düşünebilirsiniz.
Ücret ekleri
3 Kural olarak işçinin ücretini işveren öder. Yasadaki, ücretin “üçüncü kişiler tarafından” ödenmesinin örneği, en çok otel, lokanta, eğlence yeri ve benzerlerinde uygulanan yüzde usulünde ve müşteriler tarafından verilen bahşişlerde görülür.
EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ 3.000 LİRA OLDU
Yeni yıl ile beraber SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin aldığı bayram ikramiyeleri %50 artışla 3.000 liraya yükseltildi. Emekliler Ramazan Bayramı'nın yanı sıra Kurban Bayramı'nda da ikramiye ödemesi alacak. 2024 yılında Kurban Bayramı 16 Haziran tarihine denk geliyor.
Emekli bayram ikramiyesi ödemeleri 5 Nisan tarihine kadar yatırılacak. 2024 yılında bayram ikramiyesi tutarı 3.000 lira olarak belirlendi.
Emekli Sandığı emeklisi olan ve maaşlarını her ayın 1'inde ve 2'sinde alanlara bayram ikramiyeleri 2 Nisan Salı günü yatırılacak. Maaş ödemelerini 3,4 ve 5'inde alanlara ise ikramiyeler 3-5 Nisan tarihleri arasında yatacak. Bağ-Kur emeklileri ise bayram ikramiyesi ödemelerini 5 Nisan cuma günü alacak.
Bu madde uyarınca, işyerlerinde veya işletmelerinde İş Kanununa tabi olan işveren, ülke genelinde beş ve daha fazla işçi çalıştırıyorsa, işçiye ücretini ve diğer ödemeleri banka üzerinden yapmak zorundadır.
Prim, işletme yönetimince işçiye garanti edilmiş bir temel ücretin üzerine belirli bir usule bağlı olarak ödenen ek bir ücrettir. Farklı usul ve planlar kapsamında uygulanabilir. Prim usulü çalışmada işveren, çalışanına normalin üstünde yapmış olduğu emek ve başarı karşılığı bir normal ücretleri dışında ek ücret öder.
Brüt ücret
Asıl (net) ücrete ek olarak ücret ekleri (ikramiye, prim, komisyon, kardan pay alma) ve sosyal yardımların (yemek, yol, yakacak, giyim yardımı) toplamı ile ortaya çıkan ücret brüt ücrettir. Kesintilere tabi olan bu ücretin vergi yükü işçinin üzerindedir.
Tediye ödemesi 2024 ne kadar oldu, belli oldu mu? İlave tediye ödeme ücretleri henüz açıklanmadı. İlerleyen günlerde konuya dair bir açıklama yapılması halinde haberimiz güncellenecektir. Asgari ücretli bir işçinin 13 günlük ödemesi brüt 4 bin 336, net 3 bin 100 lira olarak belirlendi.
Tediye kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "para ya da benzeri bir şeyi verme ya da ödeme" anlamına gelmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamuda çalışan işçilerin ilave tediye ödemelerinin birinci yarısının 26 Ocak itibariyle hesaplara yatmaya başladığını duyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri