Anlatmış olduğumuz bilgilere göre Demevi, Balgami, Safravi ve Sovdavi olmak üzere 4 temel mizaç vardır. Mizaç ilmi hayatımızın her alanında önemli olan ve yaşantımızı şekillendirmek için ihtiyaç duyduğumuz en önemli özellikleri barından ilimdir.
Nitekim Hz. Peygamber'in konuşmalarının, muhataplarında mizaç olarak büyük bir mehabet uyandırdığı belirtilir. Bu mehabet ve hâkimiyet, insanlar üzerinde olumlu etki yapan, onların sempatisini üzerine çeken bir ağırbaşlılıktır.
İşte kişiye özel ortaya çıkan ruhsal, bedensel, zihinsel özelliklerin bütününe mizaç denir. Ahlat-ı erbaa'da dört temel mizaçtan bahsedilir: Safravi, demevi, sevdavi, balgami.
Su Tipi: Temel dürtüsü gerçeklerden korkmaktır. Karakteristik özellikleri aşırı düzenli, tertipli ve dakik olmalarıdır. Söylenenleri tam zamanında yapar, yasalara büyük saygı gösterir, kurallara uyar, düzgün ve gösterişsiz giyinirler. Bu kişilikleri onları inatçı ve kuralcı yapar.
Hâlbuki İbn Sînâ'ya göre mizaç; unsurların zıt özelliklerinin etkileşmesinden ortaya çıkan bir keyfiyettir. 'Benlik ve özelliklerinin bireysel ve biricik oluşunun biyolojik temeli' olan mizaç, huydan farklıdır. Mizaçlar eğitimle değiştirilemez, onlar doğuştan gelen özelliklerdir.
İlgili 18 soru bulundu
En paylaşımcı A grubu
Uyumlu mizaç özelliğine sahiptirler. Bu grup içinde yer alanlar, duyan, hisseden, sürekli olarak araştıran, çevrelerindeki kişiler ile bağlantı ve uyum sağlamaya çalışan kişilerdir. Dış dünyadaki tüm değişikliklere karşı duyarlıdırlar.
Tip 7, Maceracı: Enerjik, eğlenceli, hareketli, muzip, konuşkan, iyimser, pratik, yenilikçi, maceraperest, hazcı, hayalci, abartıcı, dürtüsel, gailesiz, dikkatsiz, maymun iştahlı bireylerdir. Dünyanın fırsatlar ve seçeneklerle dolu olduğunu düşünürler.
Tuzun mizaci sıcaktır, tuz midede ki balgamı ısıtır ve kolayca sökülmesini sağlar... tuz o kadar sıcak kuru mizaclidir ki , buzlu yollar bile tuz ile eritilir ..
Mutlak Güç Arayan Mizaç Tipi (DTM8): Genel olarak cesur, kendinden emin, önder, otoriter, iddialı, cömert, koruyucu ve sahiplenici kişilerdir. Bağımsızlıklarına düşkün, girişken, risk alan, her şart ve durumda öne çıkabilen, geride durmaktan asla hoşlanmayan, liderliğe yatkın bir yapıya sahiptirler.
Sevdavi mizaç: Kanları koyu renkli ve kıvamlıdır. Zayıf bedenli ve kara sarı benizlidirler. İştahlıdırlar ama zayıf ve incedirler. Uykuları gelmez, düşünceli, kederli ve karamsardırlar.
Bu mizaca sahip kişiler doğru ve yanlışı önemserlerken kurallar onlar için ön plandadır. Bilgiyi önemserler ancak kullanabilirliğini ve faydasını daha çok önemserler. Fayda yoksa o , bilginin gerekliliği onlar için önemsizdir.
Anlatmış olduğumuz bilgilere göre Demevi, Balgami, Safravi ve Sovdavi olmak üzere 4 temel mizaç vardır. Mizaç ilmi hayatımızın her alanında önemli olan ve yaşantımızı şekillendirmek için ihtiyaç duyduğumuz en önemli özellikleri barından ilimdir.
Mizaç tipi yaşam boyu değişmez. Kişilik, mizaç yapısı ile çevresel faktörlerin etkileşiminden şekil alır. Mizaç yapısı sabit olmasına rağmen içsel ve dışsal etkenlerin zamana göre değişmesine bağlı olarak kişilik yapısı da değişkenlik gösterir.
İsra suresi 84. ayette geçen "De ki: Herkes, kendi mizaç ve meşrebine göre iş yapar.
Bir anlamda kişiye özel kurgulanmış ayarlardır. Mizaç su gibidir, nasıl ki su konulduğu kabın (yetiştiği çevre, ortam) şeklini alıyorsa mizaçta yetiştiği çevre şartlarına göre şekil alır ama özü değişmez.
MİZAÇ İLMİ NEDİR? İbn-i Sina ve Galen' in yanı sıra Hipokrat, kadim tıp hekimleri hastalarını mizaç ilmi ile tedavi etmekteymiş. Mizaç ilmine göre dünyadaki canlı, cansız her varlık 4 temel unsurdan oluşmaktadır. Bu temel taşlar; Demevi - Hava, Balgami - Su, Safravi - Ateş ve Sovdavi – toprak şeklindedir.
Neşeli Mizaç: Hareketli ve neşeli insanlar olup, ilgi duydukları şeyler kolayca değişebilir. Soğukkanlı Mizaç: Az hareketli olan, fazla neşeli olmayan, soğukkanlı ve kuvvetli kişiliği temsil eder. Kızgın Mizaç: Çabuk kızan, hareketli, heyecanlı ve kuvvetli mizaç tipidir.
Mizaç, kişiliğe doğuştan getirilen özelliklerdir. Örnek olarak; içedönük-dışadönük olmak, ağırkanlı-tez canlı olmak gibi özellikler doğuştan getirilir. Karakter, kişiliğin aile, toplum, kültür gibi etkileşimler sonucunda oluşan özellikleridir.
Sevdavi mizaçlar, soğuk ve kuru oldukları için soğuk ve kuru yiyeceklerden sakınmalıdırlar. Bal gibi sıcak ve nemli besinler tüketmelidirler. Patlıcan ve mercimek gibi siyah şeylerin tüketiminden kaçınmalıdır.
Demevi mizaç ile doğan kişilerin huyu ve ruhsal halleri bir arada düşünülerek değerlendirildiğinde, bu kişilerin iyi huylu, açık görüşlü, akıl ve fikir kabiliyeti yönünden olgun oldukları kabul edilmektedir. Bunun yanında bu kişiler harici tesirlere güçlü tepkiler vermekte ancak kendilerine de hakim olabilmektedirler.
Vücudun bağışıklık sistemini uyarır ve hastalıklardan korunmasını sağlar. Sevda hıltı yüksek veya anormal ise renk beyaza yakın, dil küçük ve siyah, ağız ekşi, idrar saman rengi, siyaha yakın ve düzensizdir. Kişide aşırı sinir gözlenir. Yürüyüş dengesizdir.
Tip 6 ile uyumlu tipler: Tip 9
Tip 6 ile tip 9 birlikteliği bu nedenle sağlam bir eşleşmedir.
-Tip 5 zihinsel potansiyele sahiptir. Nesnel düşünürler ve çok anlayışlıdırlar. Çeşitli konuları merak ederler ve bilgi sahibi olabilirler. Bu nedenle, Tip 5 anlamaya açtır, yetenekli olmak için can atar ve yeni beceriler geliştirmeye çalışır.
Tip 8 güçlü ve özgüvenlidir. Güçlü bir tabiatları vardır ve doğal olarak sorumluluk almayı severler. Şefkatli olabilir ve adaletle ilgilenebilir. Güçlü bir iradeleri var ve ne istediklerini biliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri