Son derece yüksek temel su stresinden muzdarip kategoride 17 ülke listelenmiştir – Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botsvana.
Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün (WRI) 2020 yılı verilerine göre en fazla su stresi çekecek ülkeler arasında Katar, Israil, Lübnan, Iran, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirliği ve San Marino gibi ülkeler yer alıyor.
Dünyada en çok su sıkıntısı yaşayan 32'inci ülkeyiz. Dünyada 884 milyon insan güvenli içme suyuna, 785 milyon insan temel su hizmetlerine erişimden yoksun.
Türkiye'nin içme suyu sattığı ülkeler arasında İsrail, Suriye, ABD, Çin, Japonya, Suudi Arabistan, Avustralya ve Güney Afrika Cumhuriyeti bulunuyor. Dış ticaret verilerine göre, içme suyu, Türkiye'nin ihracatında en geniş pazar olanaklarına sahip ürünler arasında yer alıyor.
İlk sırada Antalya Büyükşehir Belediyesi yer alırken, m3 fiyatı 13,82 ile zirvede kaldı. İkinci Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ise 12,69 m3 fiyatı ile ikinci sırada yer aldı. En ucuz su kullanan Büyükşehir Belediyesi ise Diyarbakır 3,80 m3 olarak açıklandı.
İlgili 38 soru bulundu
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Linapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
Türkiye'de toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar m3'tür. Ülkemizin, bir yılda kişi başına düşen yaklaşık 1566 m3'lük kullanılabilir tatlı su miktarı dikkate alındığında, su zengini bir ülke olmadığımız anlaşılmaktadır.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Türkiye “yüksek derecede su sıkıntısı çeken ülkeler” içerisinde. Ama yine de kaynak konusunda tamamen fakir değil ve ülkemizde yaklaşık 25 verimli su havzası olduğu biliniyor. Fakat havzalarda kirlilik sorunu ve tarımda aşırı sulama gibi problemler de var.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Türkiye'nin 2050 yılından itibaren su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasına gireceği tahmin ediliyor. 100 yıllık iklim değişikliği hesapları ise su kaynaklarının yüzde 25 azalacağını gösteriyor. Bu nedenle eldeki suyu daha verimli kullanmak için 'Suda Sıfır Kayıp' ilkesiyle tasarruf tedbirleri devreye sokulacak.
Su kıtlığı tehlikesinin dünyadaki tüm toplumları tehdit ettiğine dikkat çeken Altuğ Bilgiç, “2025 yılı itibarıyla dünya çapında 1,8 milyardan fazla insanın su kıtlığı olan bölgelerde yaşaması, dünya nüfusunun üçte ikisinden fazlasının ise su kıtlığı ile karşı karşıya kalması bekleniyor.
Türkiye 381.000 ton (%0,65) ile 28. sırada yer almaktadır.
Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki Su ve Kanalizasyon İşletmesinden alınan bilgiye göre, Zagrebliler içme suyu için 4.68 kuna, atık su için 1 kuna, arıtma hizmetleri için 1.28 kuna ödüyor. Bu fiyata KDV ve diğer vergiler eklenince konutlarda suyun metreküp fiyatı 15.8 kunaya (2.05 avro) yükseliyor.
Belediyeler suyun yüzde 49'unu barajlardan, yüzde 28'ini kuyulardan, yüzde 19'unu kaynaklardan, yüzde 2'sini göllerden, yüzde 2'sini akarsulardan temin ediyor.
Genellikle iki veya daha fazla devletin topraklarından geçen akarsular (bir diğer deyişle sınıraşan sular) üzerinde yaşanır. Dünyada 43 ülkede bulunan yaklaşık 700 milyon insan su kıtlığından muzdaripdir.
Konyalılar 30 metreküp suya 12 milyon lira , Gaziantepliler ise aynı miktardaki suya 32 milyon lira ödüyor. Konyada tüm mahalle çeşmelerinden de tatlı su akıyor. Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmaya göre, Büyükşehirler arasında en ucuz suyu Konyalılar kullanıyor.
Dünyada en büyük su kaynakları Brezilya'da bulunuyor. Su kaynaklarına göre ülke sıralamasında ilk sıra yenilenebilir su miktarı 8233 m3 ile Brezilya olurken, 4508 m3 ile Rusya iki, 3069 m3 yenilenebilir tatlı su miktarı ile ABD üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye 211,6 m3 ile 42. sırada.
İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde yer alan 3 desalinasyon tesisi, bölgede yaklaşık 2 milyon Filistinli için can suyu niteliğinde. Suların yüzde 97'sinin içmeye uygun olmadığı Gazze Şeridi'ndeki nüfusun yüzde 35'i deniz suyunun arıtılmasıyla içme suyuna erişiyor.
Uludağ'ın zirvesinden gelen doğal kaynak suyunu, lezzetini ve tazeliğini koruyarak el değmeden şişeliyoruz, gerçekleştirdiğimiz özel analizler ile eşsiz lezzetini güvence altına alıyoruz.
Yarışmada, Kanada'nın British Colombia eyaletine Clearbrook kentinin içme suyu, "Dünyanın en iyi, en temiz ve taze suyu" ödülüne layık görüldü. Yarışmada uzun yıllar birinci olan British Colombia'ya bağlı Greenwood kentinin suyu, bu yıl Ohio'nun Hamilton kentinin ardından üçüncü olabildi.
Bulak Su adıyla piyasaya giren suya pek çok ülkeden de talep yağdı. Trabzon Uzungöl'ün zirvesinde bulunan doğal kaynak suyu dünya basınının gündemine oturdu. Tıp otoritelerinin belirlediği oranın üzerine çıkan 8.41 pH değeri ile Karadeniz suyu, dünyanın en iyi suyunu geride bıraktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri