Kroki: Bir yerin kuşbakışı olarak görünümünü kabataslak (ölçeksiz) şekilde kağıt üzerine çizilmesi kroki olarak bilinir. Kroki birçok farklı özelliği ile insan hayatı için büyük bir öneme sahiptir.
Kroki; bir yerin kuşbakışı ve ölçeksiz olarak çizilmesiyle oluşan plana denir. Kroki çizimlerinin amacı; bir bölgenin ya da bir yerin detaylarını, yönlere ve yerleşime bağlı kalarak görmeyi sağlamaktır.
Kroki en kısa haliyle; bir yeri, bölgeyi kuşbakışı olarak kabataslak çizmek olarak da tanımlanabilir. Kroki bir mimari terimdir. Genellikle bir yerin, başka bir insana kısaca gözünde canlandırıp, tanıtılması için çizilir. Yer yön tarif etmede kullanılır.
Kroki, okulumuzun çevresini, mahallemizi, köyümüzü tanımada yardımcı olur. Ayrıca aradığımız bir adresi bulmak için de krokiden yararlanırız. Bir arkadaşımıza evimizin yerini basit bir kroki çizerek tarif edebiliriz. Sınıfımızın, okul bahçesinin, odamızın ve sokağımızın durumunu da kroki ile gösterebiliriz.
- Krokide yön okları bulunur ve kağıdın bir yerinde kuzey-güney tarafını gösteren bir ok çizilmelidir, - Önemli olan caddeler, yollar, tarihi yerler ve sokaklar krokide gösterilir. Ayrıca önemli yerlerin isimleri yazılır.
İlgili 31 soru bulundu
- Kroki kuşbakışı olarak çizilir. - Uzunluk ölçümü yapmadan göz kararı çizim yapılır. - Önemli yollar, cadde ve sokakların isimleri kullanılır. - İşyeri, park, okul ya da market gibi önemli yerlerin konumları sembol olarak yazılır.
Bunlar içerisinde kare, dikdörtgen, çember ya da üçgen biçimleri yer almaktadır. Gerekli noktalarda kuşbakışı olarak bu geometrik şekillerde yararlanırız ve evimizin etrafı için kroki çizeriz.
Harita üzerindeki bütün noktalar ve çizgiler, bir ölçüye ve kesin bir ölçeğe dayanılarak çizilirler. Krokide ise durum asla böyle değildir. Krokide ölçü genellikle hiç yapılmaz veya çok kaba olarak yapılır, örne ğin adımlanır, ölçek de aynı şekilde çok kaba olarak kullanılır veya hiç kullanıl maz.
Evimizin krokisini çizerken evimizin etrafında bulunan bazı yapıları ve mekanlar ile beraber yolları ele alırız. Aynı zamanda çizim yaparken bazı farklı geometrik şekiller kullanabiliriz. Bunlar içerisinde kare, dikdörtgen, çember ya da üçgen biçimleri yer almaktadır.
Buna göre Acil Durum Krokisi, Tahliye Planı, Kaçış Planı, Yangın Planı gibi isimlendirilen krokileri çizmek veya çizdirtmek işverenin sorumluluğundadır.
Bir yerin tarif edilmesi için kroki çiziminden yararlanılır. Bu sebeple kroki çizimi oldukça önemlidir. Kroki; Bir yerin kuşbakışı görüntüsünün kağıt üzerine ölçüsüz bir şekilde kabataslak olarak çizilmesidir. Kroki çizilirken mesafeler ölçülmez, sadece kabataslak bir çizim yapılır.
Çevresindeki nesneleri ifade edebilen herkes kolaylıkla kroki çizebilir. Haritada ise belirli bir ölçek belirlenmesi ve matematiksel işlemlerin yapılması zorunludur.
Okul Kroki Çizimi Nedir? Okul kroki çizimi tıpkı diğer kroki çalışmalarına olduğu gibi bir yapının fazla detay kullanılmasına gerek olmadan kağıt üzerine geçirilme işlemidir. Krokiler genellikle kuş bakışı görüşüyle çizilir ve bir yapının konumunu göstermek için kullanılır.
Gerekli noktalarda kuşbakışı olarak bu geometrik şekillerde yararlanırız ve evimizin etrafı için kroki çizeriz. Kroki: Herhangi bir yerin kuşbakışı görüntüsünün kağıt üzerine, ölçüsüz biçimde ve kabataslak şekilde çizilmiş hali ne kroki denir. Hem okulumuzun hem de sınıfımızın krokisini çizebiliriz.
Röperli kroki onayı almak için Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurmak gerekir. Arsa sahibi ya da vekili bu başvuruyu gerçekleştirebilir. Ayrıca bu belge ile birlikte Tapu ve Kadastro Müdürlüğünden arsa yapısının tüm sınırlarını ölçeksiz olarak gösteren ve "ÇAP" adı verilen belgeyi de almak gerekir.
bir kadastro adasının tüm ayrıntılarını, ölçü değerleri ve ölçüm yapılan nokta numaraları ile gösteren kuzeye yönlendirilmiş olarak basılı kağıtlara yaklaşık biçimde çizilen krokidir.
İmar adalarını yerde işaretleyebilmek için, uygulama haritası üzerinden alınan ölçüleri yazmak suretiyle düzenlenen krokiye ada uygulama krokisi denir. Adanın büyüklüğüne göre, ya doğrudan harita üzerinden çıkarılan şekil veya büyütülerek elde edilen şekil kroki olarak kullanılır.
Plankote, birçok mühendislik projelerine altlık teşkil etmek amacıyla hazırlanan, arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detayları kapsayan haritalardır. Bu arazinin belirli aralıklarla, sistematik olarak kotların belirlenmesi amacıyla yapılan çalışma ve sonuç ürün olarak meydana gelen, kotlu / ölçekli krokidir.
1.4.
Kroki serbest elle çizildiğinden herhangi bir ölçek kullanılmaz.
Aplikasyon krokisi, parselin bağlı bulunduğu kadastro müdürlüğünden gerekli belgelerin verilmesi ile temin ediliyor.
6) Kotlu Kroki (İlgili Belediyenin Harita Bürosunca verilecektir.)
Röper krokileri kuzeye yönlendirilmiĢ olarak çizilerek üzerine yolların isimleri yazılır. Ayrıca röper krokisinde tesisin cinsi ve sabit noktaların koordinatları da yazılır. Sabit noktalara ait röper krokileri yapılırken çizelgede noktanın ait olduğu yer; ili, ilçesi, mahalle/köyü ve mevkisi ile belirtilmelidir.
İfraz Nedir? İfraz; tapu sicilinde tek bir parselden meydana gelen bir taşınmazın, imar planına uygun biçimde hazırlanmış haritalar üzerinde birden fazla parsele ayrılmasına verilen isimdir. İfraz işlemi sonucunda ayrılan parseller tapuya tescil edilir.
Kuşbakışı görünüş bir nesnenin üstten görünüşüdür. Bu, bir konuma ya da bir coğrafi alana dikey olarak gökyüzünden ya da yüksek bir konumdan bakmaktır. Genellikle haritacılıkta sıkça kullanılan bir tabirdir. Kuşbakışı görünüm hava fotoğrafçılığı ile de ilgili olabilir, aynı zamanda bunda bir çizim de olabilir.
Röperli Kroki Neden Çizilir? İnşaat ruhsatını almada gerekli olan ekler mimari, statik, elektrik ve tesisat projeleri röperli kroki şeklinde belirtilmektedir. Röperli krokiyibazı belediyeler temelin doğru yere yapılmasını kontrol etmek için ve vizeyi vermek için istemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri