Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Zıt anlamlı kelimeler; anlam yönünden birbirinin tersi olan kelimelere verilen isimdir. Böylece bir kelimenin zıt anlamlısı O kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Dilimizde her sözcüğün zıt anlamlısı yoktur. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Anlamları,yazılışları ve okunuşları farklı olan kelimelere zıt anlam denir. Örnek; Doğru = Yanlış Aşağı = Yukarı
İlgili 32 soru bulundu
CEVAP ZIT ANLAMLISI NEDİR? Cevap kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan zıt anlamlı kelimeleri; Soru. Sual.
Sözcüklerin doğası gereği birbirine uyumsuz olan karşılıkları zıt anlamlı kelimeler olarak ifade edilir. Mesela uzun olan bir şeyin kısa olmaması gerekir. Aynı şekilde kısa olan bir şey uzun olmamalıdır. Bu yapılar birbirine zıttır ve zıt anlamlı kelimeler olarak değişik biçimlerde değerlendirir.
Şimdi bu konuda ele alacağımız diğer zıt anlamlı sözcüklerden bazılarına bakalım. Kirli = Temiz Yaşlı = Genç Aşağı = Yukarı Şişman = Zayıf Aç = Tok Ağır = Hafif Ucuz = Pahalı Büyük = Küçük Görmüş olduğunuz gibi bu konuda birçok farklı zıt anlamlı kelimeleri kullanmak mümkün.
Zıt anlam demek soru kelimesinin tam olarak karşıtı olan anlamı içermek demektir. Bu bakımdan soru kelimesinin ilk zıt anlamlısı olan kelime; cevap olup ikinci zıt anlamlısı yani karşıt anlam içeren sözcük yanıt kelimesidir.
Dost kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı düşman kelimesi kullanılabilir.
Hava olayı olarak kullanılan kar kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Bunun yanı sıra zıt kelimesinin zıt anlamı olan kelime ise eştir. Zıt ile eş kelimeleri karşıt anlam olarak belirtilmiştir.
' Okul kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere zıt anlamlı kelimeler adı verilir. Türkçemizde her sözcüğün eş anlamlısı olmadığı gibi zıt anlamlısı da yoktur. Zıt anlamlı sözcükler genellikle nitelik veya nicelik bildiren sözcüklerde yani sıfat ve zarf özelliğindeki sözcüklerde bulunur.
Yok kelimesinin zıt anlamlısı Var olarak kabul edilmektedir. Yok kelimesinin karşıt anlamı olan durumlarda Var sözcüğü kullanılır.
Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür.
Karanlık kelimesinin zıt anlamlısı aydınlıktır.
Erkek kelimesinin zıt anlamlısı Kadın kelimesidir. Erkek ve Kadın kelimeleri birbirine zıt olan iki kelime olarak bilinmektedir.
Gülmek kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ağlamak kelimesidir.
KOLAY KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Buna göre kolay kelimesinin zıt anlamlıları 'zor, güç, çetin' kelimeleridir.
Zor Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Zor kelimesi sıkıntı ve güçlük içinde yapılan anlamına gelmektedir. Zor kelimesinin anlamca zıddına baktığımızda bunun tam tersi olan kolay kelimesinin zor kelimesinin zıt anlamlısı olduğunu görürüz.
Küçük kelimesinin zıt anlamlısı büyük kelimesidir.
Bütün kelimesinin zıt anlamlı kelimesi 'EKSİK' kelimesidir ve anlam zenginliği bakımından bütün kelimesi gibi geniş bir kelimedir. Eksik kelimesinin anlamına bakacak olursak; Bir bölümü olmayan, noksan. Kusurlu.
Dün kelimesi bize geçmişi anlattığı için bu kelimenin zıt anlamlısı olan kelime de bize gelecekten bahsetmelidir. Yani dün kelimesinin zıt anlamlısı yarın kelimesidir diyebiliriz.
→ Öğretmen kelimesinin zıt anlamı yoktur, öğretmen kelimesinin eş anlamlısı muallim dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri