Çocukların yüzde 3-12'sini etkileyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gelişimsel bir bozukluktur. DEHB olan çocuklarda, dikkat dağınıklığı, dikkatini sürdürmekte zorluk, aşırı hareketli olma, kıpır kıpır olma, çok konuşma, sabırsız olma şeklinde belirtiler olur.
Çocuklarda hiperaktivite aşırı hareketlilik, davranışlarını kontrol edememe, gereğinden fazla konuşma, el ve ayaklarını istemli ya da istemsiz sürekli hareket ettirme gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Belirtiler dikkatsizlik ve dürtüsellik olarak iki farklı şekilde ele alına.
GÖRÜLME YAŞI VE SIKLIĞI NEDİR? Genellikle 4-5 yaşlarında belirtiler daha belirgin hale gelir. Fakat hiperaktif çocukların bebekliklerinde çok ağlayan, huzursuz, az uyuyan bebekler olduğu ve sonraki yaşlarda kolay sıkılan, sık sık oyun değiştiren, hareketli çocuklar oldukları bilinmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Ayrıca C ve E vitamin eksikliği de dikkat dağınıklığına yol açabilir. Anksiyete ve stres: Zaman zaman kaygı ve endişe yaşamak normal karşılanabilir. Ancak sürekli endişe veya korku halinde olmak bireyin yaşam kalitesinin düşmesine ve karar vermede zorlanmaya sebep olabilir.
Dikkat eksikliği tanısı, bir çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından konulmaktadır.
Çocukların yüzde 3-12'sini etkileyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gelişimsel bir bozukluktur. DEHB olan çocuklarda, dikkat dağınıklığı, dikkatini sürdürmekte zorluk, aşırı hareketli olma, kıpır kıpır olma, çok konuşma, sabırsız olma şeklinde belirtiler olur.
Yani o bir oyuna dalmışken, siz ona seslendiğinizde, onu yemeğe çağırdığınızda sizi duymuyorsa sebebi bundandır. 4 yaş çocuğu; tek başına bir etkinlikte dikkatini 7-8 dakika kadar sürdürebilir. Eğer etkinlik onun için yeni ise ve ilgisini çekmiş ise dikkatini sürdürebilme süresi 15 dakikaya kadar çıkabilir.
Burdon Dikkat Testi; çocuğun dikkat gücünü ölçmek amacıyla 10-20 yaş arasındaki kişilere uygulanan bir testtir. Dikkat Eksikliği yaşayabileceği ile ilgili şüphe duyulan bireyleri belirlemek amacıyla gruba ya da bireysel olarak uygulanabilmektedir.
Dikkat eksikliği nasıl anlaşılır? Dikkat eksikliği, belirli semptomların varlığına dayalı olarak tanımlanır. Bu semptomlar arasında sürekli dikkatin dağılması, unutkanlık, görevlerin tamamlanamaması ve sürekli ertelenen işler yer alır.
Güneş ve D vitamininin DEHB semptomlarını azaltmada rolü büyüktür ve laboratuvar sonuçlarına göre eksiklik durumunda D vitamini takviyesinin semptomları iyileştirmede güvenli ve etkili bir yöntem olabileceği belirtilmiştir.
Hiperaktivitenin başlıca belirtisi aşırı fiziksel hareketlerdir. Bu bedensel hareketler özellikle ilköğretim çağındaki çocuklarda daha belirgindir; huzursuzluk ya da gerginlikle birlikte kendini gösterir. Hiperaktif olan çocuklar; Hareketsiz olunması gereken okul ya da ofis gibi ortamlarda oturmakta zorlanabilirler.
Bu nedenle zorunlu olmayan durumlarda 6 yaştan önce DEHB tanısı konulmaması gerekir. 6 yaşından sonra özellikle de ergenlik yıllarında beyin kendisindeki bu nörogelişimsel sorunları telafi edebilmektedir. Bu kişilerde DEHB belirtileri azalmakta ya da kaybolmaktadır.
DEHB Tedavisi Var Mıdır? Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu doğru ve erken tanı konulduğunda son derece hızlı ve kolay tedavi edilebilen bir bozukluktur.
Dikkat eksikliği tedavi edilebilir. Tedavide sistemli bir şekilde ilerlemek gerekir ve çok yönlü çalışılmalıdır. Bilişsel müdahale programları, ebeveyn eğitimleri, öğretmen eğitimleri ve ilaçsız tedavi yöntemleri kullanılır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendiliğinden Geçer mi? DEHB nörobiyolojik bir hastalıktır. Beynin çalışmasındaki ve kimyasal dengesindeki bozukluk kendiliğinden geçmez.
Toplumdaki DEHB yaygınlığı yaklaşık olarak çocuklukta % 8, ergenlikte % 6 ve erişkinlikte % 4 olarak bildirilmektedir. Çocukluk çağında zaten var olan dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsel davranışlar ilk olarak okula başlamayla fark edilir bir hale gelmektedir.
B6, B12, C, E gibi vitaminler, Omega-3 yağ asitleri, magnezyum ve çinko gibi minerallerin yer aldığı, odaklanmayı destekleyecek gıdaların tüketimi büyük öneme sahiptir. Eğer bu gıdalar besin yoluyla alınamıyorsa doktor onayıyla takviye olarak kullanılabilir.
Daha erken yaşlarda unutkanlık ve dikkat dağınıklığı gibi problemler görüldüğünde de muhakkak alanında bir uzman hekime muayene olmak önemlidir. Beyin check-up işlemleri ile unutkanlık ve dikkat dağınıklığı olanlar incelenir ve çeşitli nörolojik testler sayesinde değerlendirmeler yapılır.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik gösteren, yedi yaşından önce başlayan nöropsikiyatrik bir bozukluktur1.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri