Eğer pişirdiğiniz zaman tavanın içinde yarım kilo kadar yağ bulunuyorsa; sucuğun kalitesiz olduğunu anlayabilirsiniz. Yağ miktarının et miktarına oranla çok daha az olması gerekmektedir. Eti dilimlere ayırdığınızda, kenarı ile orta kısmı aynı renkte olmalıdır. Eğer farklı renktelerse; etiniz kalitesizdir.
SUCUK VE PASTIRMA ALIRKEN BUNLARA DİKKAT
Kaliteli bir sucuğun en az kuşbaşı et fiyatına alınması gerekiyor. Kaliteli sucuğun rengi parlak ve canlı olur. Tüketici sucuğu kokladığı zaman hoş bir koku alacak. Küf ya da rahatsız edici bir koku alıyorsa o sucuk tercih edilmemeli.
Sucuğun renginde değişmeler varsa, bu durum bozulmaya başladığını gösterir. Özellikle sucuğun yüzeyinde beyaz ve yeşil tabakalar varsa, kesinlikle tüketilmemelidir.
İyi bir sucukta yağ oranı yaklaşık %30 olmalıdır. Nem miktarı %40 , tuz oranı %5 ve ph değeri de 5.4-5.8 arası olmalıdır. Fermente üretilmiş ürünler tercih edilmeli, sucuk ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Eğer sucuğun üzerinde içerikleri belirtilmemişse, tercih edilmemelidir.
Sucuğu ikiye böldüğünüzde ya da elimizle kırdığımız zaman sucuk kıyma gibi dağılmaz. Un ufak olmaz, un gibi bulgur gibi dökülmez. Et lop bir şekilde kalır içerisini kendisi belli eder. Ağıza atıldığı zaman süngerimsi bir tat almaz.
İlgili 43 soru bulundu
1.2.3.Sucuğun Renginde Görülen Bozukluklar
➢ Yeterli kırmızı renk oluşmaması, ➢ Sucuk kesit yüzeyinin belirgin kırmızı renkte olmaması, ➢ Sucukta yalnız iç kısmın ya da yalnız dış kısmın renk alması, ➢ Sucuk yağının kırmızılaşması, ➢ Sucukta kenar kısımların koyulaşması şeklinde olabilir.
En sağlıklı sucuk katkısız sucuktur. Kaliteli bir sucukta yağ oranının yaklaşık %30 olması beklenir. Nem miktarının ortalama %40, pH değerinin de 5.4 ile 5.8 arasında olması gerekir. Sağlıklı ve doğal sucuk en güvenli şekilde doğal şarküteriden alınmalıdır, fermente olarak üretilmiş ürünler tercih edilmelidir.
Eti dilimlere ayırdığınızda, kenarı ile orta kısmı aynı renkte olmalıdır. Eğer farklı renktelerse; etiniz kalitesizdir. İyi bir sucukta çeşitli renkler görülmemektedir. Sucuğu incelediğinizde; kenarı ile orta kısmı aynı renkte değilse; etin yeterince iyi kalitede üretilmediğini anlayabilirsiniz.
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
Hazır aldığınız paketleri sucukları en doğru saklama yöntemi buzdolabında saklamaktır. Paketli sucuklar buzdolabında son tüketim tarihine kadar dayanabilir. Açılmış paketli sucuklar da buzdolabında saklanabilir fakat açılmış sucukları buzdolabına atmadan önce hava almayacak hale getirmelisiniz.
·Sucuğu buzlukta veya derin dondurucuda yaklaşık 6 aya kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz. Ancak et ürünü olduğu için ne kadar doğru saklarsanız saklayın 6 aydan sonra tüketmeniz kesinlikle tavsiye edilmez. ·Sucukların çözünerek tüketileceğini de hesaba katarak parçalar halinde dondurmanız daha iyi olacaktır.
Sucuk, buzdolabında, kurutarak veya dondurarak muhafaza edilebilir. Sucuğu buzdolabında muhafaza etmek, en yaygın yöntemdir. Sucuğun üstündeki jelatin çıkarılmamalı ve sucuk peçeteye sarılmalıdır.
Kasap sucuk ürünü ısıl işlem görerek üretilen fabrikasyon sucukları gibi değildir. Tam kıvamında yağ oranı ile midenizi rahatsız etmez. Et oranı daha yoğundur. %50 dana eti ve %50 kuzu eti tercih edilerek üretilen kasap sucuk içerisinde sadece kuzu yağı kullanılmaktadır.
Kasap Sucuk (Fermente)
Fermente sucuk ısıl işlem görmüş sucuğa nazaran daha uzun sürelerde elde edilir. Isıl işlem görmüş sucukta olgunlaşma işlemi için ısıdan faydalanılır. Fermente sucukta mikroorganizma ve bakterilerden faydalanılır. Isıl işlem görmüş sucuk daha az zahmetle üretildiğinden fermente sucuğa oranla daha ekonomiktir.
Ülkemizde genelde sucuk formülasyonunda %45 sığır eti, %45 manda eti ve %10 kuyruk yağı veya %80 yağsız sığır eti ve %20 sığır et yağı kullanılabildiği gibi, üretimde koyun etine de yer verilebilmektedir. Bazı araştırıcılar formülasyonda kuyruk yağı oranın %10'u geçmemesi gerektiğini belirtmektedirler.
Sucuğu dondurarak saklamaya başladığınız tarihi takiben 6 ay içerisinde mutlaka sucukları tüketmeniz gerekmektedir. Bu altı ay içerisinde sucuğunuzda hiçbir sıkıntı yaşanmayacak, sucuğunuz hijyenik ortamlarda saklanmış olacaktır. Ancak altı ayın ardından sucukları tüketmemeniz gerekir.
Sucuk pişirmenin bir başka tekniği ise sucuğu suyla pişirmektir. Önceden ısıtılmış tavaya doğranmış sucuklar atılır ve üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı su eklenir. Bu pişirme tekniğiyle sucuk, sulu kalır ve lezzeti korunur.
Türkiye'de birçok markette satışı yapılan ünlü marka Gurme Sucuk ve diğer Gurme Gıda ürünlerinde domuz eti bulunduğu tespit edildi.
Kayseri'ye özgü olmasıyla tanınmaktadır.
TRAKYA ET VE SÜT ÜRÜNLERİ SAN.VE TİC.A.Ş.
YÜZDE 100 DANA ETİ KULLANILIYOR
Sucuk grubunda farklı tip baharatlarla hazırlanan Anadolu lezzeti isimli özel bir sucuğu da ürün gamına ekleyen Torku, kalite ve lezzetten taviz vermeden sağlıklı ve doğal ürünleri sunmaya devam ediyor.
Cumhuriyet Sucukları, 1923 yılında Afyonkarahisar şehrinde kurulan sucuk ve et ürünleri firması. Türkiye'nin birçok şehrinde ürünlerini pazarlayan firma, Afyonkarahisar Sanayi Bölgesi'nde bulunan Afyon Et Entegre Tesisleri'nde üretim yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri