Hamileliğin 40. haftası, 9 ay 10 günlük hamileliğe denk gelir. İnsanlarda ortalama hamilelik süresi olan 280 gün veya 9 ay 10 gün, 40. haftada son bulur. Birçok kişide hamileliğin yaklaşık olarak 40 hafta sürmesi beklenir.
40 haftayı geçen gebelikte endişelenmenize gerek yoktur. Tıp literatürüne göre, her şey yolunda olduğu sürece 42 hafta dolana kadar (9 ay 24 dün) bebeğin gelmesi beklenebilir. Böyle bir olasılıkta doktor bebeği daha sık takip etmeyi önerecektir. Bazı doktorlar 41 hafta dolana kadar doğumu beklerler.
42. hafta bu sürenin 2 hafta ilerisini ifade eden zaman dilimidir. Her ne kadar planlandığı şekilde dünyaya gelen bebekler tüm gebeliklerin neredeyse %5'inden az olsa da özellikle miadından daha uzun süre anne karnında kalan bebeklerin nonstress test ve biyofizik profili gibi testler ile yakından gözlenmesi önerilir.
41 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır? 41 haftalık gebelik hamileliğin 9 ay 17. gününe denk gelmektedir.
40-41 Haftalık Gebelikte Sancılar
Bazı gebeliklerde anne adayı, hiç sancı hissetmeyebilir. “41 haftalık hamileyim sancım yok” gibi yakınmalar söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda doğum, suni sancıyla gerçekleştirilir. Suni sancı, gebeliğin 42. haftasına yaklaşıldığında uygulanır.
İlgili 20 soru bulundu
Hesaplanan ve size söylenen muhtemel doğum tarihi 40. Haftaya denk gelen zamandır. Dolayısıyla bunun 3 hafta öncesi ve 2 hafta sonrası normal, zamanında bir doğum olarak kabul edilir. 37 hafta öncesinde olan doğumlar; erken doğum, 42 hafta sonrasında gerçekleşen doğumlar ise geç doğum, miat aşımı olarak adlandırılır.
Geç doğumların %90 oranında net bir nedeni yoktur. %10 ihtimalle ise plasentadaki enzim bozuklukları ve hormonal bazı durumlar, gün aşımı gebeliğin nedenleri olabilir. Bir önceki doğumunda geç doğum yaşamış annenin, bir sonraki doğumunda da bunu yaşaması gayet olası.
42 haftadan uzun süre anne karnında kalan bebeklerin hayatlarının ilerleyen safhalarında davranış bozukluğu gösterme olasılığının zamanında doğan bebeklerden fazla olduğu ortaya çıktı. Kadınların çoğu 42 haftadan önce doğum yapıyor ancak 43 hafta ya da daha uzun süren gebelikler de nadir değil.
Gün aşımı gebelik, son adet tarihinden itibaren 42 haftanın dolmasıdır. Uzamış gebelik ise 41 hafta ile 42 hafta arasındaki gebelere denir. 2011 yılında gün aşımı gebelik oranı ABD de % 5,5 olarak bildirilmiştir.
Normal doğum sancısı gelmediği durumlarda genel olarak yapay yani suni sancı verilerek doğum başlatılır. Doğumun başlamasının bir diğer belirtisi de su gelmesi olarak ifade edilen ve bebeğin içerisinde bulunduğu sıvının boşalmasıdır. Sonrasında ise doğumun başlaması için az bir zaman kalmış demektir.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
Anneler arasında erkek bebeğin daha geç doğabildiğine dair birtakım söylentiler olsa da bunun bilimsel bir gerçekliği yok. Bebek kaç haftalıkken doğar, sorusunun cevabı kız ve erkek bebek için farklılık göstermez. Erkek bebekler için geçerli olan doğum vakti, tıpkı kız bebeklerde olduğu gibi 37. ve 41. haftalar arası.
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır.
39 haftalık olan bir gebelikte bebeğin organları, dış dünyada tam kapasite çalışacak hale gelmiştir. Ancak bu durum hamileliğin son günlerini daha önemsiz hale getirmez. Doğuma kadar geçen sürede bebeğin beyin ve akciğer gelişimi devam etmeye, bebek hafta başına yaklaşık 200 gr almaya ve doğuma hazırlanmaya devam eder.
Suni sancı çoğunlukla, zamanı dolmuş gebelik durumlarında başvurulan bir yöntemdir. Bu süre, bazı doktorlar tarafından gebeliğin 40. haftası kabul edilirken bazı doktorlar tarafından ise gebeliğin 41-42. haftası olarak kabul edilebilir.
Hamileliğinin 9. ay 17. gününde olan bir anne adayı olarak her an doğum yapabilirsin. En çok sorulan şeylerden biri de doğum en geç kaçıncı haftada olur, sorusu. En geç 42. hafta dolduktan sonra doğumun gerçekleşmesi gerekiyor.
Artık bebeğinize kavuşmaya sayılı günler, belki saatler var. Gebeliğin illa 40. haftaya ulaşması şart değildir. Bu haftadan itibaren her an doğum sancıları başlayabilir, su gelebilir ve doğum eylemi başlamış olur.
Suni sancı verildikten sonra birkaç saat içinde doğum başlar. Bu süre bazen 24 saatten daha uzun sürebilir.
Hormonlar da bebeklerin gece doğmasında büyük bir rol oynuyor. Uyku hormonu olarak bilinen melatonin, doğum başlamadan önceki kasılmaları arttırmakla da görevlidir. Melatonin hormonu ise vücudumuzda gece vakti salgılanır. Melatonine ek olarak oksitosin de salgılanmaya başladığında doğum da başlamış olur.
Bu doğru bir düşünce olsa da tıbbi bir gereklilikle planlı sezaryen söz konusu olduğunda, planlamanın önceden yapılması hem doğum yapılacak hastanenin hem de ekibin daha organize olması yönünden önemlidir. Bu nedenle tüm dünyada artık planlı sezaryen zamanı 39. gebelik haftası olarak kabul edilmektedir.
Hala doğum olmamışsa bu hafta sonunda doğum eylemini başlatıcı müdahalelerin zamanı geldi. Daha fazla beklemek iri bebek ihtimalini artacağı için vajinal doğum olasılığının azalmasına ve daha önemlisi plasental yetmezlik ihtimalinin artması nedeniyle ani bebek ölümlerinin artmasına neden olur.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Kız bebek erken doğar, erkek bebek geç. Bu yüzden kız bebeğe hamile isen erken doğurursun. Cinsel birliktelik bebeğin erken doğmasına sebep olur.
Doğum sancıları gebeliğin 38 ila 42.haftaları arasında gelebilir. Genelde ilk sancılar 5 ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu sancılar daha kısa sürelerle sık sık gelmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri